Тиждень драм та бойовиків: "На дорозі" за Джеком Керуаком та "Дикуни" Олівера Стоуна

Від 4 жовтня на українських екранах демонструються: драма "На дорозі" Вальтера Саллеса, бойовик "Дикуни" Олівера Стоуна, бойовик "Заручниця 2" Олів’є Мегатона, бойовик "Універсальний солдат 4: Судний день" Джона Гаямса та драма "ДухLess" Романа Приґунова.

На дорозі в минуле

Кінематограф почав звертатися до літератури біт-покоління ще за життя його найвидатніших авторів. І тому перша екранізація роману "На дорозі" (On the Road) Джека Керуака, виданого ще 1957 року, назагал виглядає дещо запізнілою, чи радше "перестояною". Відомо, що про екранне втілення свого творіння мріяв сам Керуак, проте не судилося.

Тепер, за шістдесят з лишком років після зображуваних подій, бразильський режисер Вальтер Саллес намагається воскресити героїв Керуака та Америку, в якій вони жили.

"На дорозі" - роман, який цілком виправдовує свою назву, бо розповідає про безкінечні мандрівки молодого нью-йоркського письменника Села Передайза (Сем Райлі) зі Сходу на Захід США. За вікном його авто чи автобуса – повоєнна американська глибинка, заправки, бари, ферми та джазові клуби великих міст.

Натомість стрічка "На дорозі" підходить до першоджерела несподівано вибірково, зосереджуючись на заплутаних любовних стосунках одного із головних героїв книжки - Діна Моріарті (Гаррет Гедлунд). Сама ж повоєнна Америка, суспільне життя якої виштовхнуло Села та Діна на дорогу, виступає тут лише в ролі студійних декорацій і є тільки обрамленням мелодраматичних сюжетних перипетій.

І якщо, за словами Керуака, його герої-католики на дорозі шукали Бога, то у фільмі Сел Передайз радше шукає там нових вражень для своєї книжки.

Автори фільму виділили із досить рівномірного "тріпу", описаного у романі, лише кілька ключових епізодів, при цьому багато важливих для книжки моментів так і залишилися за кадром. Найяскравішим епізодом стрічки стали гостини Передайза у Старого Бика Лі в Новому Орлеані. Бика втілив неперевершений Віґґо Мортінсен, який, здається, так і не вийшов із свого образу сивочолого Зіґмунда Фрейда. Зрештою, саме його персонаж виглядав найбільш виразним та живим на тлі схематичних, навіть плакатних головних героїв.

Схоже, що автори картини екранізували не роман, а власні уявлення про те покоління. Фільм "На дорозі" виїжджає на нинішньому захопленні ретро-стилем, і йде слідами того ж "Артиста", який сумлінно відтворив візуальний бік часу, практично не занурюючись у тодішню атмосферу і сприймаючи її надто легковажно. Творці стрічки мислять стереотипно навіть у кастингу, запрошуючи на роль Галатеї Елізабет Мосс із серіалу "Безумці" (законодавця ретро-моди на американському ТБ), а на роль Мерілу – Крістен Стюарт, яка традиційно грає неврівноважених підлітків.

Безперечно, стрічка "На дорозі" призначена у першу чергу не для фанатів літературного першоджерела, які знайдуть у фільмі забагато прикрих розбіжностей. Фільм більше розрахований на сучасних хіпстерів, які мають відчути близькість до нонконформістських ідей "розбитого покоління" сорокових-п’ятдесятих. Зрештою, картина "На дорозі", на відміну від більш відвертого та щирого роману, демонструє своїй публіці, що розхристана юність аж ніяк не завада для респектабельної зрілості.

Оцінка фільму 3 з 5

Стоун на відпочинку

Невтомний критик американського імперіалізму, капіталізму та мілітаризму Олівер Стоун цього разу вирішив відпочити від політики і зняв динамічний, схожий своїх же "Природжених вбивць", фільм. У його новій стрічці "Дикуни" (Savages) зійшлося кілька популярних кінематографічних тем: мексиканські наркокартелі, чоловіча дружба, кохання втрьох, і навіть оповідь про юних фінансових геніїв. Строкатість сюжету режисер підкреслив своїм фірмовим "клаптиковим" монтажем із розмаїттям декоративних монтажних вставок.

В основі "Дикунів" – однойменний роман Дона Вінслова. Він же став одним зі сценаристів картини. У фільмі йдеться про найкращих друзів Бена (Аарон Тайлор-Джонсон) та Чона (Тейлор Кітч), які заснували власну наркоімперію просто в маленькому каліфорнійському містечку. Геніальний фінансист Бен налагодив безперебійну роботу конопляних плантацій, а колишній військовий Чон дістав в Афганістані найкращі зерна марихуани.

Їхнім "ангелом у домі" є багата білявка Офелія (Блейк Лайвлі), яка щиро кохає обох друзів одночасно. Якось у Каліфорнію прибувають представники мексиканського наркокартелю та вимагають, аби хлопці вступили з ними в долю. Друзі відмовляються, і тоді бандити викрадають Офелію, в обмін на трирічну співпрацю. Бен та Чон розпочинають власну операцію з порятунку коханої дівчини.

Стоун знімає "Дикунів" так, ніби дев’яності ніколи не закінчувалися: у фільмі багато сексу, крові, неприкритого брутального насилля, чого в голлівудській продукції останнього часу дуже важко знайти. В "Дикунах" знялися також ветерани культових бойовиків – Сальма Гаєк, Бенісіо Дель Торо та Джон Траволта. Такий акторський склад вкупі з навмисне "старомодною" естетикою фільму, викликає легке відчуття ностальгії за вже позаминулим десятиліттям та його кінематографом.

Режисер знімає свій фільм із незворушністю старого професіонала, включаючи у нього різні культурні посилання, як з історії кіно, так і з історії музики та живопису. Втім, у картині знайшлося місце роздумам про ціну дружби, кохання, грошей та родинного щастя. Стоун ніколи не забуває про серйозний повчальний тон, і "Дикуни" не стали винятком. Тож після усіх негараздів він приводить своїх героїв до цілком нью-ейджевського фіналу, змушуючи шукати справжні цінності всередині самих себе.

Оцінка фільму 4,5 з 5

Заручниця 2/Taken 2

Режисер: Олів’є Мегатон

У ролях: Лаям Ніссон, Меґґі Ґрейс, Фамке Янссен, Ліленд Орсер

Країна: Франція

Жанр: кримінальний бойовик

Браяну Міллсу доведеться розплачуватися за свої вчинки. Рятуючи доньку, він вбив кримінального авторитета, і тепер батько злочинця намагається помститися Міллсу та його родині. Він захоплює Браяна з дружиною у полон. Їхня єдина надія на порятунок – це дочка Кім.

Універсальний солдат 4: Судний день /Universal Soldier: Day of Reckoning

Режисер: Джон Гаямс

У ролях: Дольф Лундґрен, Жан-Клод Ван Дамм, Андрєй Арловський

Країна: США

Жанр: бойовик, фантастика

Програма "Unisol" знову почала діяти. Давні вороги ще з часів В’єтнамської війни Ендрю Скотт та Люк Деверо вкотре зійдуться у кривавому двобої. Згодом їм доведеться об’єднати сили перед лицем нової загрози, хоча це триватиме й недовго. Результат буде жорстоким та брутальним.

ДухLess

Режисер: Роман Приґунов

У ролях: Даніїл Козловський, Марія Андрєєва, Артур Смольянінов, Міхаіл Єфрємов

Країна: Росія

Жанр: Драма

Екранізація однойменного роману російського письменника Сєрґєя Мінаєва. Головний герой Макс – представник "золотої молоді". Його життя проходить у модних клубах та на закритих вечірках. Та несподівано усе йде шкереберть, коли Макс зустрічає дівчину не з його кола. На хлопця чекає переоцінка цінностей та усього свого життя.

Усі фото kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні