Прем’єри тижня - британські підлітки та американські політики

Від 22 листопада на українських екранах демонструються: драма "Зламані" Руфуса Норріса, комедія "Брудна кампанія за чесні вибори" Джея Роуча, фантастичний трилер "Затока" Баррі Левінсона, комедія "Сироп" Арама Раппапорта, пригодницький анімаційний фільм "Вартові легенд" Пітера Ремсі та комедія "Соловей-Розбійник" Єгора Баранова.

Broken/Зламані

Режисер: Руфус Норріс

Країна: Велика Британія

Стрічка "Зламані" - це драма про дорослішання британської дівчинки, а також про непрості стосунки між членами її невеликої родини. Одинадцятирічна Емілі, яку всі ласкаво називають Смердючкою, живе із старшим братом та батьком-адвокатом у десь у лондонському передмісті.

Мати покинула їх, і за дітьми доглядає нянька Кася. Багато часу в домі проводить і вчитель дівчинки Майк, який вже кілька років зустрічається із Касею, та все ніяк не може освідчитися. У їхньому завулку живуть ще дві родини – немолода подружня пара із розумово відсталим сином Ріком та самотній батько трьох істеричних дівчат-підлітків.

Саме між цими дійовими особами розігрується заплутана колізія, яка вперше демонструє Смердючці недосконалість та жорстокість дорослого життя. Спершу дівчинка стає свідком того, як турботливий сусід-татусь жорстоко б’є Ріка, повіривши у наклеп своєї доньки.

Згодом сваряться Кася та Майк, і нянька заводить роман із батьком Смердючки. У самої Емілі також чимало турбот: вона має призвичаїтися у новій школі, поставити на місце однокласницю-хуліганку та розібратися у стосунках зі своїм першим залицяльником. На додачу, Смердючка хвора на діабет, і це повсякчас загрожує її життю.

Великою кількістю сюжетних ліній та персонажів картина "Зламані" завдячує своєму літературному першоджерелу – однойменному роману письменника Деніела Клея. За його адаптацію взявся відомий британський театральний постановник Руфус Норріс, для якого "Зламані" стали першою режисерською роботою в кіно.

Головні ролі у картині зіграли актори, які також успішно поєднують роботу в театрі та кіно – Тім Рот та Кілліан Мерфі. Втім, справжньою зіркою картини стала юна виконавиця ролі Смердючки Елоїза Лоуренс, яка із незвичною для дебютантки впевненістю та легкістю витягнула на собі всю цю непросту історію.

Образ Смердючки одразу ж підкупає своєю щирістю та безпосередністю. Це звичайна та впізнавана дівчинка-підліток, яка вперше починає задивляться на хлопців, влаштовує батькові скандали та часто робить імпульсивні вчинки. І все ж, саме вона зберігає оптимізм на тлі інших персонажів картини, кожного з яких по-своєму "зламало" життя.

У "Зламаних" немає позитивних та негативних героїв, кожного з персонажів можна зрозуміти та пожаліти, навіть якщо вони чинять насилля. І хоч у картині немало комічних епізодів, перед нами справжнісінька драма, яку з деякими натяжками можна навіть назвати "соціальною".

Загалом Руфус Норріс виявився прискіпливим режисером, однаково уважним і до реплік персонажів, і до візуальних та музичних образів у своїй картині. "Зламані" запам’ятовуються насамперед своїми довершеними діалогами, жвавою та рухливою камерою Роба Гарді та музикою Electric Wave Bureau.

І хоча стрічка трохи водить манівцями своїм монтажем, вона з перших хвилин викликає симпатію та співчуття, залишаючи по собі легкість у серці та сльози на очах.

Оцінка фільму 4,8 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

The Campaign/Брудна кампанія за чесні вибори

Режисер: Джей Роуч

Країна: США

Стрічка "Брудна кампанія за чесні вибори" вийшла у США ще влітку, за кілька місяців до тамтешніх президентських виборів. Україна, якій восени також поталанило пройти через власні вибори, має змогу переглянути цю картину вже після усіх цих баталій.

Утім, у будь-якого політично ангажованого українця вона може викликати не так сміх, як сльози – настільки невинними можуть здатися навіть сатирично перебільшені зловживання американських політиків на тлі звичних нам українських реалій.

У фільмі йдеться про вибори у Конгрес. Кандидат від демократичної партії Кем Брейді (Вілл Феррелл) вже четвертий строк поспіль представляє там 14-й округ Північної Кароліни. Тим часом місцеві бізнесмени, брати Мотч, намагаються встановити в окрузі фінансовий та політичний контроль.

Їм потрібен власний кандидат, і на цю роль вони знаходять місцевого дурника Марті Гаґґінса (Зак Ґаліфіанакіс). І поки самовпевнений красень Брейді втрачає свій рейтинг через безкінечні секс-скандали, чесний і щирий Гаґґінс здобуває популярність у місцевих жителів. Проте він і не підозрює, яку роль має зіграти в зловісних планах братів-бізнесменів.

"Брудна кампанія за чесні вибори" є продюсерським проектом команди кінематографістів, які давно спеціалізуються на комедії без берегів: акторів Феррелла та Ґаліфіанакіса, а також постановника стрічки Джея Роуча та комедійного режисера Адама МакКі.

Роуч у свій час працював над франшизами "Остін Паверс" та "Знайомство з батьками", а МакКі зняв найзнаменитіші комедії із Вілом Ферреллом – "Ведучий: Легенда про Рона Бурґунді", "Рікі Боббі – король дороги" та "Зведені брати". Втім, не варто очікувати він цієї компанії виточеного та інтелігентного видовища, так само як і від справді гострої сатири.

Стрічка "брудно", проте трохи "беззубо" жартує про політику, бізнес та родинне життя (куди ж без нього в американській комедії?). Проте вона настільки вкорінена в американські реалії, що значна частина жартів, скоріш за все, не буде зрозуміла українському глядачеві.

Картина пародіює тамтешню політичну рекламу та передвиборчу агітацію, згадує про скандали довкола великих корпорацій і знущається з політиків, які використовують свої повноваження на власну користь. Як і будь-який голлівудський фільм, "Брудна кампанія за чесні вибори" має дуже прозору мораль – політиком має бути лише той, хто готовий чесно і віддано служити людям.

Українському глядачу ця стрічка може здатися кумедною насамперед через свою наївність, адже найбільшим гріхом тамтешнього політика виявляється оплачена за державний кошт операція зі збільшення грудей коханки-стриптизерки. Не дивно, що лаконічну назву фільму "Кампанія" у нас істотно розширили, фактично розжовуючи глядачу, у чому сіль комедії, і над чим там треба сміятися.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Сироп/Syrup

Режисер: Арам Раппапорт

У ролях: Ембер Херд, Келлан Латс, Бріттані Сноу

Країна: США

Жанр: комедія, драма

Екранізація однойменного роману Макса Беррі 1999 року. У фільмі йдеться про молодих людей, які намагаються зробити кар’єру в рекламному бізнесі газованих напоїв.

Головний герой, Скат, сповнений ідей, але його розробки присвоює найближчий друг. На допомогу хлопцю приходить дівчина на ім’я Шість. Стрічка в сатиричному ключі зображає рекламний бізнес та "суспільство споживання".

Затока /The Bay

Режисер: Баррі Левінсон

У ролях: Крістен Коннолі, Джейн МакНейлл, Крістофер Денгам

Країна: США

Жанр: фільм жахів, трилер, фантастика

Жителі маленького міста у затоці стикаються із небаченою екологічною катастрофою – паразити із морських глибин піднімаються на поверхню і стають причиною невиліковної хвороби. Відеоматеріали із зони лиха потрапляють до Інтернету, але влада США чомусь вилучає записи та намагається приховати усю інформацію про трагедію. Тим часом хвороба починає поширюватися по всій країні…

Вартові легенд/Rise of the Guardians

Режисер: Пітер Ремсі

Країна: США

Жанр: анімація, родинний, пригоди

У стрічці йдеться про казкову варту, мета якої оберігати дитячі сновидіння та віру в чудеса від Короля Кошмарів. У спецзагоні чарівних істот служать: Санта Клаус, Зубна Фея, Великодній кролик, Пісочний чоловічок, тролі та інші персонажі дитячих казок та легенд.

Соловей-Розбійник/Соловей-Разбойник

Режисер: Єґор Баранов

У ролях: Іван Охлобистін, Євґєній Стичкін, Оксана Фандера

Країна: Росія

Жанр: комедія

У підмосковних лісах з’являється банда, очолювана Солов’єм-Розбійником. Впіймати її правоохоронцям не вдається, адже Соловей має власний підхід до злочинів – він завжди покладається на імпровізацію.

Незабаром бандит стає народним героєм, і тоді російська влада висилає на боротьбу з ним свого найкращого суперагента Н7. Кривава розв’язка неминуча.

Фото kinopoisk.ru.

Реклама:

Головне сьогодні