"Тиранозавр" та "Професіоналки" – драми про жорстокість, любов та секс

Від 10 січня на українських екранах демонструються: драма "Тиранозавр" Педді Консідайна, еротична драма "Професіоналки" Малґожати Шумовської, кримінальний трилер "Джек Річер" Крістофера МакКворрі, комедійний бойовик "Агент під прикриттям" Тома Вона та комедія "Дублер" Євґєнія Абизова.

Тиранозавр/Tyrannosaur

Режисер: Педді Консідайн

У ролях: Пітер Маллан, Олівія Колман, Едді Марсан

Жанр: драма

ВІДЕО ДНЯ

Країна: Велика Британія

Прем’єра стрічки "Тиранозавр" відбулася ще 2011 року на кінофестивалі Санденс, де її режисер Педді Консідайн отримав професійну нагороду, а виконавці головних ролей Піттер Маллан та Олівія Колман здобули приз журі.

Далі картина встигла поїздити по різних кінофестивалях, і, врешті-решт, була відзначена Британською кіноакадемією в номінації "Найкращий дебют британського сценариста, режисера чи продюсера". Тож зважаючи на міжнародну славу стрічки, її українська прем’єра виглядає дещо запізнілою.

Проте "Тиранозавр" мимоволі потрапив у потік "соціального" британського кіно, яке з осені не зникає з українських кінотеатрів. Глядачі вже змогли переглянути новий фільм Кена Лоуча "Доля янголів" про перевиховання злочинців за допомогою віскі, познайомитися із життям дівчинки-підлітка з середнього класу в картині "Зламані" Руфуса Норріса та оцінити відвертий натуралізм показу британської глибинки в несподіваній екранізації "Грозового перевалу" Андреа Арнолд.

"Тиранозавр" також поєднує грубу життєву прозу та тонкі душевні переживання пересічних на перший погляд персонажів. А неквапливу оповідь фільму завершує неочікуваний драматичний фінал.

Стрічка "Тиранозавр" – повнометражний дебют відомого британського актора Педді Консідайна, який виступив тут у ролі режисера та сценариста. Ця робота виросла з його короткометражки "Dogs Altogether", яка 2007 року отримала нагороду від Британської кіноакадемії.

Йшлося про немолодого удівця Джозефа (Пітер Маллан) – жорсткого та замкненого чоловіка, який знайомився із релігійною продавчинею невеличкого магазинчику (Олівія Колман) та отримував шанс нарешті змінити своє життя.

Для Консідайна цей фільм був дуже особистим, адже образ Джозефа він змалював із власного батька, якого звали так само. Назва "Dogs Altogether" також була запозичена із лексикону Консідайна-старшого, - так він примовляв, коли потрапляв у халепу. Втім, режисер запевняв, що не копіював батьків життєпис, а лише намагався показати, як діятиме подібний персонаж у певній уявній ситуації. На його думку, Джозеф не народився цинічним та жорстоким, а таким його зробили обставини.

"Тиранозавра" Консідайн зняв у тому ж антуражі та з тими ж виконавцями головних ролей. Як це часто буває із акторами, які перекваліфікувалися на режисерів, він звертає увагу не на розвиток історії, а на характери своїх персонажів та їхнє оточення.

Ще до початку своєї кінокар’єри Консідайн був фотографом, і його любов до виразної, красивої та статичної картинки також відобразилася в фільмі. Неблагополучний район Джозефа, де люди спілкуються лише за допомогою кулаків та погроз, на перший погляд є повною протилежністю затишного будиночку в передмісті, де мешкає продавчиня Ханна, проте між ними більше спільного, ніж здається.

Стрічка складається із окремих епізодів життя Джозефа й Ханни, поєднаних атмосферою безглуздого насилля, що панує довкола. Персонажі стрічки є зневіреними, проте здатними на благородні вчинки людьми. В одній зі сцен герой пояснює, що "тиранозавр" – це прізвисько його померлої дружини.

Проте цим словом можна схарактеризувати і самого Джозефа: у своєму районі, населеному молодими бандитами, він залишається самотнім реліктом якоїсь невідомої епохи. Ханна, із її релігійністю та родинними цінностями, також постає відголосом давно забутої норми. І лише збоченість довколишнього світу штовхає їх на радикальний крок у відповідь.

Оцінка фільм 4,5 з 5

Професіоналки/Elles

Режисер: Малґожата Шумовська

У ролях: Жюльєтт Бінош, Йоанна Куліґ, Анаїс Демустьє

Жанр: еротична драма

Країна: Франція, Польща, Німеччина

Стрічка "Професіоналки" народилася із ідеї французької продюсерки Маріанн Слот, яка зацікавилася життям французьких студенток, які заробляють собі на життя проституцією. За реалізацію проекту взялася польська режисерка Малґожата Шумовська.

Разом із журналісткою та психоаналітиком Тіною Біркель вона провела справжнє дослідження цієї теми і поспілкувалася із юними повіями. Кінематографістки виявили, що далеко не всі дівчата вважають себе жертвами соціальної несправедливості і навіть отримують задоволення від своєї роботи, тож вирішили відобразити усю суперечливість їхнього стилю життя в своїй картині.

Щоправда, самим повіям так і не вдалося стати головними героїнями "Професіоналок". У центрі історії – журналістка Анна (Жюльєтт Бінош), яка пише в журнал "Elle" статтю про студенток на панелі. Анні за сорок, у неї двоє синів та чоловік, з яким вона вже давно не кохалася. Вона забула про власну привабливість і цілковито зосередилася на роботі, домі та дітях.

Спілкування із героїнями статті – сором’язливою Шарлоттою та відвертою Алісією, повертає їй жагу до сексу. Шумовська звертається до життя повій дуже побіжно, не деталізуючи особливості їхньої професії. Уникає вона і розмов про зв’язок проституції та злочинності, воліючи зображати студенток щасливими індивідуалками без проблем, зате із грошима.

Зрештою, повії у картині – лише еротичний антураж для чуттєвих фантазій Анни. Химерний монтаж "Професіоналок" розмиває межі між реальністю та уявою, а також заплутує хронологію стрічки. Важко сказати, в якій послідовності відбувалися події, і що насправді відбувалося з дівчатами, а що навигадувала собі журналістка.

Авторки фільму намагалися додати до свого фільму ще й соціальну складову. Скажімо, вони пояснюють життєвий вибір студенток-повій, одна з яких є провінціалкою, а інша – польською емігранткою - бажанням гідного життя. За словами однієї з героїнь – "дешеві квартири та одяг із синтетики гірші за будь-які мінети". Контрастом до їхніх поневірянь є безглуздий підлітковий бунт сина Анни, який не здатен цінувати усіх життєвих благ, забезпечених йому батьками.

Іронізують у фільмі й над Анною, яка мимоволі почуває себе кращою за своїх героїнь. Вона – представниця середнього класу, втілення норми, і в її середовищі немає місця для дружби з арабами, порнографії чи сексуальних експериментів. Для неї відсторонене співжиття із чоловіком значно "нормальніше", ніж щира любов до сексу. Втім, в своєму інтерв’ю режисерка стверджувала, що намагалася уникати однозначних оцінок своїх героїв. Вона зняла справді європейське кіно, яке на противагу кіно американському, не хоче нікого судити і тим більше, засуджувати.

"Професіоналки" з легкістю торкаються різних відвертих тем: подружньої зради, зрілої сексуальності, мастурбації, сексуальних ігор. Проте цій стрічці явно бракує цілісності та ясності. Вона розвалюється на безліч хронологічно і фактично не пов’язаних епізодів, а фінал залишає у тумані долі усіх трьох героїнь картини. Навіть єдину цікаву сцену під час вечері з босом чоловіка, коли Анна уявляє за столом усіх клієнтів юних повій, Шумовська затягує настільки, що вона втрачає увесь свій гумор та сенс.

Оцінка фільму 3 з 5

Джек Річер/Jack Reacher

Режисер: Крістофер МакКворі

У ролях: Том Круз, Розамунд Пайк, Роберт Дювалл, Ричард Дженкінс, Розамунд Пайк

Жанр: кримінальний трилер

Країна: США

Фільм сценариста й режисера Крістофера МакКворі, який 1995 року отримав "Оскар" за сценарій до фільму "Звичайні підозрювані". „Джек Річер" – його друга режисерська робота. В основі стрічки – роман "Постріл" Лі Чайльда.

За сюжетом, невідомий снайпер убиває п’ятьох чоловік, проте у його злочинах звинувачують безвинного. Підозрюваний звертається до приватного детектива Джека Річера, щоби він знайшов справжнього убивцю.

Цікаво, що у романі герой високий та кремезний здоровань, чого не скажеш, про виконавця головної ролі – Тома Круза. Та судячи із трейлерів до фільму, щоби розбиратися із бандитами гора м’язів йому не потрібна.

Агент під прикриттям/So Undercover

Режисер: Том Вон

У ролях: Майлі Сайрус, Джошуа Боуман, Меґан Парк

Жанр: комедія, бойовик

Країна: США


Моллі – приватний детектив, і її наймає ФБР для роботи під прикриттям у одному з коледжів. Вона повинна вступити туди і потрапити в таємне жіноче товариство. Проте дівчині не до вподоби це завдання, адже вона колись покинула школу і найменш за все хоче стати студенткою знову.

Дублер/Дублёр

Режисер: Євґєній Абизов

У ролях: Алєксандр Рєва, Крістіна Асмус, Дмітрій Хрустальов

Жанр: комедія

Країна: Росія

Самотній та не дуже популярний в жінок масажист Сєва виявляється двійником відомого актора та зірки шоу-бізнесу Ігоря Успенського. Ігор вирішує використати масажиста, щоби поквитатися зі своїм давнім конкурентом – співаком Міхаілом Стасовим.

Спочатку Сєва заміняє Успенського на прийомах, але скоро починає займати його місце і в особистому житті.


Фото kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні