"Неможливе" та "Калейдоскоп кохання" - перемога любові над стихією та негараздами

Від 14 лютого на українських екранах демонструються: фільм-катастрофа "Неможливе" Хуана Антоніо Байони, мелодрама "Калейдоскоп кохання" Фернанду Майрелліша, кримінальний бойовик "Міцний горішок: Гарний день, аби померти" Джона Мура, мелодрама "Тиха Гавань" Лассе Галлстрьома, драма "Рай чудовиськ" Етель Ларрівас та романтичний альманах "Магічний Париж 4".

Неможливе/Lo imposible
Режисер: Хуан Антоніо Байона
Уролях: Наомі Вотс, Еван МакҐреґор, Том Голландер, Джеральдін Чаплін
Жанр: фільм-катастрофа
Країна: Іспанія

Стрічка "Неможливе" стала цьогорічною світовою сенсацією. Іспанський англомовний фільм-катастрофа зібрав понад 16 мільйонів доларів вдома і 138 мільйонів у світовому прокаті, отримав визнання у критиків та став номінантом і переможцем численних кінонагород. Найбільшим досягненням картини стала номінація на Оскар виконавиці головної ролі Наомі Вотс, яка вже за тиждень може отримати свою першу золоту статуетку.

Картина розповідає реальну історію Марії й Генрі Беннетів та їхніх трьох синів. Вони проводили Різдво 2004 року в таїландському місті Као Лак і стали свідками руйнівного цунамі. 26 грудня прибережну зону накриває велетенська хвиля, і потоки води відносять Марію та її тринадцятирічного сина Лукаса за кілька кілометрів від готелю. Жінка отримує серйозні поранення, і тайці доправляють її з Лукасом до шпиталю. Тим часом Генрі з двома маленькими дітьми на руках намагається дізнатися про долю дружини та старшого сина.

Стрічка "Неможливе" слушно уникає штампів численних голлівудських фільмів-катастроф: ніхто з персонажів не намагається "врятувати світ" чи виголосити пафосну промову про загальнолюдські цінності, не йдеться також про традиційну для голлівудської драматургії "нестачу" в житті головного героя, що її має заповнити і виправити лихо. У іспанському фільмі немає головних героїв (і тут оскарівська номінація для однієї Наомі Воттс виглядає трохи дивно). "Неможливе" дає слово кожному з родини Беннетів і з однаковою серйозністю ставиться до переживань дорослих та дітей.

Ця картина не має якихось особливих кінематографічних досягнень, проте вона дарує глядачам сильні емоційні переживання, а також стверджує добре начало в людині. Навіть під час лиха усі персонажі стрічки зберігають мужність та альтруїзм: важко поранена мати проходить зайвий шлях, аби врятувати маленького хлопчика і заодно навчити власного сина співчуттю, семилітній хлопець бере на себе відповідальність за життя п’ятирічного брата, чоловік, який втратив дружину і доньку, дає Генрі свій майже розряджений телефон, аби той міг подзвонити рідним.

Один із найкращих моментів фільму – коли порятований Марією малюк починає гладити її по руці. У цей момент її син Лукас переживає справжнє переродження – його дитячі ревнощі до матері за мить перетворюються на посмішку дорослої людини, зворушеної цим безпосереднім виявом любові.

Зрештою, цунамі робить дітей Беннетів дорослішими та відповідальнішими, а також спонукає усіх членів родини більше цінувати один одного. Мабуть, саме ця нехитра мораль із легкими педагогічними вкрапленнями і принесла фільму "Неможливе" таку популярність. Стрічка дає вволю наплакатися, але потім залишає по собі душевне піднесення та віру в людство.

Оцінка фільму 4 з 5

Калейдоскоп кохання/360
Режисер: Фернанду Майрелліш
У ролях: Ентоні Гопкінс, Рейчел Вайз, Джад Лоу, Владімір Вдовічєнков, Бен Фостер
Країна: Великобританія, Франція, Австралія, Бразилія
Жанр: мелодрама

Стрічка "Калейдоскоп кохання" - це новочасна екранна інтерпретація п’єси віденського письменника та драматурга Артура Шніцлера "Хоровод". Власне, оригінальна назва фільму "360" є парафразом французької назви п’єси - "La Ronde", - що можна перекласти також і як "коло".

"Хоровод" був опублікований 1900 року і визнаний цензорами порнографічним. Шніцлер показав діалоги між любовними парами, які відбувалися до чи після сексу. Коханці належали до різних суспільних прошарків, і хтось із них неодмінно переходив у інший сюжет, символічно вказуючи, що секс здатен долати усі перешкоди. Таким чином розрізнені епізоди поєднувалися у одну історію.

"Калейдоскоп кохання" переносить дію п’єси у наш час і демонструє його культурних героїв: це представники лондонського середнього класу, емігранти з Бразилії, словацька повія, російські бандити, російська ж алкоголічка, німецькі цинічні бізнесмени, американський ув’язнений, який щойно відбув покарання, паризький мусульман-стоматолог та британський старий, який розшукує свою зниклу після родинної сварки дочку. Дія картини відбувається у Братиславі, Парижі, Лондоні, Ріо, Феніксі та Денвері, залишаючи країни Африки та Азії за межею сучасного суспільства.

Стрічка намагається представити це суспільство у розрізі, але натомість оперує лише культурними стереотипами, ніби стверджуючи природність такого розподілу ролей – забезпеченість залишається за європейцями, сексуальна трансгресія за латиноамериканцями, а беззаконня за представниками східного блоку. Єдине, що насправді пов’язує героїв, так це знання чи незнання англійської мови, яка є символом культури і нормативності в цьому фільмі.

Що ж до самих любовний історій, "Калейдоскоп кохання" намагається водночас дотриматися канви першоджерела і надати їй сучасних мелодраматичних обертонів: одружена забезпечена жінка кохає молодого фотографа (у цій чисто каренінській історії роль обдуреного чоловіка знову дісталася Джаду Лоу), молода дівчина вирішує, що "живемо лише раз" і намагається звабити незнайомця в аеропорту, порядна "синя панчоха" сідає у машину до "поганого хлопця", а повія мріє стати утриманкою багатія з Саудівської Аравії.

Одна з найцікавіших сюжетних ліній у картині присвячена американському сексуальному злочинцю (Бен Фостер), якого з усіх сил намагається звабити бразильська красуня, не знаючи з ким має справу. І колишньому в’язневі треба докласти усіх сил, щоби знову не зірватися. Своєрідним відголосом цієї історії є дилема паризького мусульманина, закоханого в одружену жінку – йому доводиться обирати між релігією та коханням.

І все ж, попри кілька вдалих знахідок, "Калейдоскоп кохання" важко радити до перегляду. Втім, ця стрічка може прийтися до смаку любителям романтичних альманахів та фанатам зірок, які знялися у картині.

Оцінка фільму 3 з 5

Міцний горішок: Гарний день, щоби померти/A Good Day to Die Hard

Режисер: Джон Мур
У ролях: Брюс Вілліс, Джей Кортні, Мері Елізабет Вінстед, Юлія Снігірь
Жанр: кримінальний бойовик
Країна: США

Нью-Йоркський поліцейський Джон МакКлейн вирушає до Москви, щоби домогтися звільнення сина із тамтешньої в’язниці. Але не все так просто, як здається на перший погляд, і батько та син змушені виступити разом проти могутнього терористичного угрупування.

Тиха гавань/Safe Haven

Режисер: Лассе Галлстрьом
У ролях: Джуліанна Гаф, Джош Дюамель, Кобі Смалдерс
Жанр: мелодрама
Країна: США

Екранізація однойменного роману короля мелодрам Ніколаса Спаркса. Таємнича дівчина Кеті приїздить у містечко Саузпорт, що в Північній Кароліні. Вона боїться зближатися з людьми, але кохання змушує її обирати між удаваною безпекою та почуттями. Їй доведеться зіткнутися із власним темним минулим заради особистого щастя.

Рай чудовиськ/Le paradis des bêtes

Режисер: Естель Ларрівас
У ролях: Стефано Кассетті, Жеральдін Пайя, Мюріель Робен
Жанр: драма
Країна: Франція

Домінік – власник зоомагазину під назвою "Рай тварин", відданий батько і сім’янин. Та за цією благопристойною маскою ховається агресор та домашній тиран. Якось, посварившись із дружиною, він викрадає своїх дітей, які попри все продовжують любити батька.

Магічний Париж 4

Режисери: Фредерік Мюраротто, Седрік Прево, Венсан Буржевін, Франк Лебон,Рафаель Кінсей, Стефан Фресс, Тібальт де Монтальє, Яннік Перешан-Мольєкс, Жером Женевре
Жанр: романтична комедія
Країна: Франція

Збірка із восьми французьких романтичних короткометражок - призерів та учасників міжнародних кінофестивалів.

Катарсис / CATHARSIS

Режисер: Cедрік Прево
В ролях: Александр Стеже, Емелін Байар
Хронометраж: 18 хв.

Захоплений і дуже вразливий молодий режисер, прокинувшись посеред ночі, усвідомлює, що знаходиться в одному зі своїх фільмів. Камера слідує за ним, відрізнити реальність від знімального майданчика стає все складніше. І ось вже його подруга відмовляється повірити, що "на це раз все буде по-іншому". Подруга... або асистент режисера?

Кохання всупереч/ L'AMOUR A CONTRECHAMP

Режисер: Фредерік Мюраротто
В ролях: Мелані Санду, Луї Буржуа
Хронометраж: 5 хв.

Луї і Мелані закохані. Вони повинні бути на 100% переконливо і красномовно закохані. Тому що це - їхня робота, і за неї непогано платять. На що доводиться йти акторам, якщо вони на дух не переносять один одного.

GROOVE YOUR LIFE

Режисер: Вінсан Буржевін, Франк Лебон
В ролях: Жан Мішель Гратекап, Жюлі Феррьє, Анн-Софі Жерманаз
Хронометраж: 7 хв.

"Всього за 2,5 Євро за хвилину ми позбавимо вас від депресії і неврозів, куріння і невпевненості в собі, налагодимо особисте життя, виправимо самооцінку і відносини в колективі. Телефонуйте нам! Ви знову відчуєте смак повного життя!"

Маємо поговорити/ IL FAUT QU’ ON PARLE

Режисер: Рафаель Кінсей
В ролях: Жером Коммандор, Фредерік Бель
Хронометраж: 9 хв.

Іноді люди розходяться без усякої причини, просто щоб спробувати "щось нове". Повідомити про таке рішення завжди непросто. Але момент, коли доводиться з'ясовувати стосунки, неминучий...

Неймовірний доктор Хаус/ IT IS MIRACUL’ HOUSE

Режисер: Стефан Фресс
В ролях: Стефан Фресс, Лоран Жерра, Крістоф Боїс
Хронометраж: 18 хв.

Мати Крістофа хвора і просить, щоб її відвідав доктор Хаус. Цьому проханню неможливо відмовити, і Крістоф відправляється на пошуки... двійника.

Сандрін / SANDRINE

Режисер: Тібальт де Монталье
В ролях: Ане Ельмален, Лілін Страніеро
Хронометраж: 9 хв.

Сандрін з'ясовує, що нову сусідку, немолоду пані, також звуть Сандрін. Вона готова на шантаж, лише б старенька змінила ім'я. Але історія на цьому не закінчується...

Помаранчі / LES ORANGES

Режисер: Яннік Пешеран-Мольекс
В ролях: Ян Сортон, Сабріна Буc
Хронометраж: 6 хв.

На березі Сени можливі неймовірні зустрічі, які суперечать навіть законам фізики.

Мій любий зомбі / ZOMBIE CHÉRI

Режисер: Жером Женевре
В ролях: Лін Дан Фан, Піо Мармаї, Франк Віктор, Жюльєн Ратель, Ерік Савін
Хронометраж: 9 хв.

Париж переповнений зомбі, останні з живих людей намагаються врятуватися. Аврора тим часом переживає роман з одним із Них.

Усі фото www.kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні