Тест

Мода весни: морські смужки, шахові клітинки і гостроносе взуття

З першим теплом, легкими сукнями і відкритими босоніжками весна принесе цілком радикальні зміни в усталені за декілька останніх сезонів модні тренди, хоч здебільшого помітно, наскільки нинішня мода не унікальна.

Багато чого запозичено від 60-70-х років минулого століття, присутнє й дещо від навіжено-брутальних 90-х. Можна хоч зараз витягати з далеких полиць старі затерті журнали мод і наслідувати стиляг минулого.

Ми підшукали саме новітні тенденції, а також ідеї, яких не підгледиш у вінтажних журналах, на старих маминих фото чи у ретро-фільмах. У наших модних спостереженнях таких абсолютно свіжих нововведень теж виявилося чимало. На радість модницям, ультрасучасні речі чудово поєднуються з ретро-одягом та усталеним базовим гардеробом.

Навесні актуально бути з голови до ніг "блискучою" дівчиною

Першими впадають в очі неоновий блиск, глянець, лакові і металічні фактури. Над усе у верхньому одязі, а це здебільшого тренчі з атласним блиском, куртки вигадливих космічних форм, куртки-кокони і кейпи, цупкі шовкові пальтечка-куртки і блискучі плащі. Верхній одяг доповнюють відповідним взуттям: металічного блиску чобітками та ботильйонами з "акваріумними" рисунками.

Певна "неприродність" зустрічається і в аксесуарах. В сумках здебільшого використовується кольоровий пластик і лакові фактури.

Та на противагу тотальному сяянню дизайнери пропонують не знехтувати білим або бежевим класичним двобортним тренчем. Адже такий верхній одяг буде доладним у будь-якій ситуації і прослужить декілька сезонів.

Навесні зросте інтерес до натуральної шкіри як серед молодіжного стилю, так і в класичних варіантах. В моді настане час тотального захоплення гладкою "масною" шкірою, полірованою і лакованою. Найпопулярніші кольори: незмінний чорний, графітовий, рудий і червоні барви. Особливо популярні теплі відтінки: теракотовий, цегляний, червоне дерево і махагон. З хутра вибір доведеться робити серед гладковорсових різновидів – каракульча, норка та інше стрижене хутро. Зате допустимі довгі хутряні шалі, горжетки, хутряні коміри.

Будь-який предмету гардеробу можна пошити зі шкіри

Якщо збираєтесь оновити весняний гардероб плащем або курткою, краще віддати перевагу прямому крою у верхньому одязі. Класичне вовняне пальто поступиться першим місцем новомодному прямокутному плащу із зумисне перебільшеними розмірами. Легке бавовняне пальто або широкий видовжений блейзер справляє враження на декілька розмірів більшого, тим не менше, позбавлене зайвих декоративних елементів.

На перший план в такій одежині "з барського плеча" виходить якісна фактура тканини і делікатне кольорове рішення. Це, в першу чергу, вдало припасований до лиця бежевий відтінок, сірі або актуальні для міста темні кольори.

Денім надзвичайно популярний, його використовують не лише в повсякденному одязі

Молодь оцінить поєднання довгого блейзеру з короткими шортами або спідничкою-міні. Не відмовляйтеся від чергової хвилі захоплення тертими і вареними джинсами. В той час як ідеальна пара джинсів із предмету дефіциту стала необхідною складовою гардеробу, своє почесне місце на вішаках займають джинсові сорочки в ковбойському стилі приталеного силуету з нагрудними кишеньками, сукенки і сарафани з легкої вареної бавовни. Справжня весняна романтичність Дикого Заходу: короткі джинсові шортики, потерті джинси, жилетки з комірами, комбінезони з шортиками, короткі обтріпані спіднички і міді спідниці-кльош.

Інколи серед пропозицій стилістів і досі можна побачити плісовані спідниці, здебільшого довжиною до підлоги із невагомого шовку пастельних барв. Класична пара до ділового твідового жакету – спідниця-олівець за коліно і навіть спідниця годе. Довгі офісні спідниці носять з легкими заправленими блузами, сорочками з мокрого шовку, тонкими шкіряними ремінцями і відверто класичними туфлями.

Морська тематика використовується дизайнерами дуже різноманітно

Весняний сезон вривається під егідою кольорової розмаїтості й одягу з нескромними графічними орнаментами. Вже традиція, що напередодні теплого періоду в моду неодмінно повертаються мариністичні мотиви: тільники у синьо-білі смуги, джгути і якірці, солом’яні брилі і світлі парусинові брюки.

Своє нове прочитання середземноморська тема знайшла у найголовнішому атрибуті модної шафи – смугастій кофтині або водолазці у широкі контрастні смужки. Морський малюнок непогано поєднується з клубним жакетом, блейзером з оздобленими вилогами та підкоченими рукавами і, звичайно, короткими брюками-капрі. Їх, не зважаючи на погоду, радять носити з босоніжками та взуттям на джутовій танкетці.

Наймодніші горошки цієї весни – "діряві"

Романтичним мешканкам міста дизайнери запропонують горошки, в окремих випадках величезні горохи, виконані аплікаціями або ж тисненням тканини, так звані "діряві горохи". З таким непростим технологічним завданням вдало справляються як світові будинки моди, так і вітчизняні дизайнери.

Крім круглих дірок, актуальні аплікації зі шкіри, візерунчаста перфорована шкіра і тонкий дірявий шовк. Капронові панчохи в горохи стануть повноцінним доповненням дещо романтично-екстравагантного вигляду.

Найбільш ексцентрично виглядатимуть дівчата в клітинку. Крім класики в чорно-білу шахівницю, до уваги модниць нестандартні кольорові рішення, зокрема, використання чистих яскравих барв, і фактурне поєднання. Наприклад, матові і глянсові клітинки. Першість розділить кричуща жовта і вишукана бежево-біла "королівська" клітинка.

Шахова клітинка підірвала будь-які модні стереотипи

Популярні матеріали на весну: цупка бавовна, блискучі синтетичні матеріали, тверді і майже пластикові фактури, лак, груба шкіра і перфорована шкіра, більш легкі шовки та лискучі атласи, мокрий шовк, напівпрозорі шифони в горошок, клітинку, смужки, трикотажна сітка для суконь і кофтин. Найпопулярніша – чорна сітка з графічними орнаментами.

Серед трикотажу в полі зору залишаться легкі плетені кофтини з бавовняної пряжі, ідеальні на весну, і більш теплі вовняні светрики з ангори, кофтини рихлого плетення, а також меланжевий трикотаж, приглушено-натуральний мультиколор і камуфляж. Не зайвими під час весняного шопінгу будуть одразу декілька кольорових трикотажних водолазок з високим горлом у грубу "резинку". Але справжнім писком моди вважають короткі светрики по фігурі з доволі фактурними плетеннями: "рисом" або ж "шишки", але без великих орнаментів.

Грубі фактурні плетені кофтини слід одягати з ніжними напівпрозорими спідницями

Кольори весни як доволі спокійні: глухий червоний, суцільні строї цегляного, теракотового, коралового відтінків та кольору червоної глини, ніжні пастельні відтінки для романтичних нарядів; так на контрасті з ними надто яскраві та сміливі молодіжні кольори. Особлива увага надається жовтим відтінкам!

Зробіть акцент на кольорових контрастних поєднаннях в графічних орнаментах: тих таки клітинках, смужках, горошках. В тренді складні візерунчасті печворки, фарбування тканин під меланж, друковані тканини з різноманітними квітковими орнаментами.

Не забуто і принти. Тепер їх умовно можна розділити на два типи: складно-орнаментальні – зі складними флористично-сюжетними колажами в одному малюнку, і строго-тематичні, коли саме на принті робиться акцент всього костюму – його виділяють кольором чи композиційним центром. Здебільшого це анімалістична тематика: птахи, морди диких тварин і силуети домашніх улюбленців.

Складний багатосюжетний колажний принт – вагомий привід закохатися в дизайнерську сукню

Не зважаючи на певну несвоєчасність, дизайнери впевнені, що з першим потеплінням модниці запрагнуть із зимових черевиків одразу перевзутися у легке літнє взуття: туфлі з тонкими шворками і ба навіть босоніжки на тендітних ремінцях.

Балетки з гострим носачком, від яких заледве встигли перепочити, широкою та впевненою ходою заново вриваються на сторінки модних оглядів новітніх трендів. Вузенькі гострі носики плаского взуття ще більше підкреслюються надмірною видовженістю, пласким підйомом і щонайменшими, майже непомітними підборами. Гостроносі балетки, виконані в лаку, інколи настільки спотворені у формі, що ледь не нагадують справжні лижви.

Інтерес до літнього взуття з’явиться ледь з першим потеплінням, тому навіть під хутряне пальто взувають пласкі балетки

Із сумочками все виглядає прозаїчніше. Повсякденна сумка має бути містка, зручна і пасувати до всього гардеробу, в якому зосереджені здебільшого класичні речі, і пара-трійка вищезгаданих авангардних новинок. Але це може бути і яскрава глянсова сумочка з плетення або витинання, з вирізаним візерунком, через дірочки якої продивляється контрастний нижній шар шкіри або замші. Наймодніша "дірява" шкіряна корзинка без підкладки – для тих випадків, коли про практичність цього предмету мова не йде.

Популярними в цьому сезоні будуть місткі сумки-шоппери без застібки, сумки-корзини, як то велика сумка на коротких ручках, що формою нагадує кошик або пляжну плетену з соломки торбину. Вже навесні на них буде шалений попит, а влітку очікуйте справжнього буму на рівні з плетеним взуттям на танкетці зі славнозвісних 70-х, розлогими солом’яними капелюхами і величезними окулярами-бабками.

Сумка-корзина – вдала покупка на весь теплий сезон

IT-дівчатам стилісти пропонують іншу новинку сезону – прямокутні сумочки на блискавці на кшталт чохлів для планшетів. Мінімалістична елегантність доповнюється і розріджується яскравими кольорами, фактурністю під екзотичну шкіру і варіативністю тримачів. На жаль, маленькі сумочки зі шкіри рептилій з короткими ручками або петелькою застосовні лише для найнеобхідніших гаджетів і косметики.

Серед прикрас мінімалізм буде зайвий. Тенденція до блиску металу підтримана масивними прикрасами, найпопулярніші серед яких цільнолиті широкі металічні браслети, кольє і кільця не лише класичних сріблястих та золотистих барв, але й з відтінками: рожевими, фіолетовими, червоними, бірюзовими. Мрійливі образи краще доповнити прикрасами з викладеними у формі квітів камінням, об’ємною пластиковою біжутерією.

Дрібні прикраси досі не в моді. Натомість виразна біжутерія чудово доповнює сучасні образи

Зміняться пріоритети і в моді на окуляри. Напередодні весняного сезону дизайнери присвятили цій темі більше уваги, ніж зазвичай. Оправи окулярів великі і показні: грайливі "кошачі очі", декоровані металічними оздобами, а також класичні форми в аристократичних широких рогових оправах.

Зовнішній вигляд стилісти радять привести у відповідність з крамольними принципами 90-х років: (розтріпані коки та залаковані начоси) у тісному тандемі з рафінованими 70-ми: викладеними гульками, оформленими стрічками; прямими чілками; зі стрілками в макіяжі і яскравими чітко окресленими губами.

Окуляри стали невід’ємною частиною стильної жінки

Опинилися поза увагою модників:

- цупкі теплі пальта

- спортивні стьобані куртки

- довгі трикотажні сукні і сукні-светри

- брюки галіфе

- чоботи до коліна

- класичні ювелірні прикраси

У статті використано фотоматеріали з рекламних кампаній та каталогів Burberry Prorsum, Belstaff, Ksubi AD BC, Tommy Hilfiger, Litkovskaya, Louis Vuitton, Yasya Minochkina, Dolce & Gabbana, Prada, Michael Kors, Oscar de la Renta, Moschino.