"Ціль номер один" та "Майже чоловік" - два фільми про мужність

Від 28 лютого на українських екранах демонструються: драма "Ціль номер один" Кетрін Біґелоу, комедія "Майже чоловік" Мартіна Лунда, комедія "Кохання по-дорослому" Джадда Апатоу, анімаційна комедія "Втеча з планети Земля" Каллена Брункера, романтична комедія "Психи" Янна Корідіана, комедія "Інше життя жінки" Сільві Тестю та комедія "Що виробляють чоловіки" Саріка Андреасяна.

Ціль номер один/Zero Dark Thirty

Режисер: Кетрін Біґелоу
У ролях: Джессіка Честейн, Джейсон Кларк, Джеймс Ґандольфіні, Марк Стронґ
Жанh: драма, екшн
Країна: США

Два роки тому Кетрін Біґелоу отримала премію "Оскар" за режисерські здобутки і стала першою жінкою-переможницею в цій номінації. Її стрічка "Володар бурі", яка розповідає про будні американського сапера в Іраку, здобула шість золотих статуеток і стала найкращим фільмом року.

Нова робота Біґелоу "Ціль номер один" також торкається суперечливої американської присутності на Близькому Сході і цього разу режисерка зафільмувала психологічну драму, яка сперта на реальні події.

Головна героїня стрічки, Майя, списана зі справжньої аґентки ЦРУ, яка викрила сховок Осами бен Ладена. Вона приходить в управління після терористичних атак 11 вересня та вирушає працювати до Пакистану. Там дівчина розпочинає пошуки таємничого зв’язкового Аль-Каїди і незабаром її ціллю стає сам терорист номер один. Майя цілком живе своєю місією і заради неї навіть готова власноруч катувати підозрюваних. Проте через дванадцять років, коли її зусилля нарешті дадуть плоди, дівчина вже не відчуватиме ані радості, ані захвату.

Майя, як і герой "Володаря бурі", не мислить свого життя поза роботою, але якщо сапер щоразу повертається до Іраку заради адреналіну, то дівчиною керують зовсім інші мотиви. Для неї пошук очільника Аль-Каїди стає особистим викликом, власною віссю етичних координат та головною метою життя. Майя – це сучасний капітан Ахав, а бен Ладен - її особистий Мобі Дік, який є втіленням чистого зла і має бути здоланим.

Зрештою, молода аґентка не менш одержима за мелвілівського капітана і безкінечна гонитва за примарними терористами поволі руйнує її душу, не залишаючи для героїні навіть "моральної" винагороди. На своїх перших тортурах Майя ще гидливо відвертається від побитого брудного в’язня, проте незабаром сама бере ініціативу у свої руки.

Вона готова жертвувати особистим життям, власним часом та кар’єрним зростанням, проте вирішальна для операції зачіпка все одно буде знайдена серед старих паперів юною стажеркою.

"Ціль номер один" майже не має "гострих" епізодів. Окрім кількох сцен терактів та фінального епізоду штурму фортеці бен Ладена, – перед нами повільна драма, у якій розмови переважають над дією. Герої вичікують та розмірковують, а найважливіші рішення приймаються за дверима кабінетів. Та попри усю увагу до внутрішніх переживань героїні, "Ціль номер один" прагне бути максимально реалістичним в деталях антитерористичної операції. Сценарист фільму Марк Боал використовував справжні документи ЦРУ і це лише свідчить на користь його роботи.

Оцінка фільму 5 з 5

Майже чоловік/Mer eller mindre mann

Режисер: Мартін Лунд
У ролях: Генрік Рафаельсен, Янне Хелтберґ Хаарсет
Жанр: комедія
Країна: Норвегія

Норвезька стрічка "Майже чоловік" у трагікомічному ключі розповідає про нову для цієї крани проблему дорослих, які прагнуть щонайдовше залишатися дітьми. Звісно, це бажання притаманне багатьом молодим людям в усьому світі, проте саме Норвегія, із нещодавно відкритими нафтовими родовищами та солідною державною допомогою, дала своїм неробам реальний шанс здійснити цю мрію.

Картину вже показували на минулорічній "Молодості", де її представляв сам режисер Мартін Лунд. Він, зокрема, зізнався, що сам чимось схожий на головного героя стрічки, адже у свої 35 років також не готовий до дорослого життя та батьківства. "Майже чоловік" розповідає історію про отакого "вічного підлітка" Генріка, який ніяк не може призвичаїтися до нового статусу голови родини та майбутнього татуся.

Він звик розважатися та клеїти дурня зі своєю дівчиною Тоне, але вагітність миттєво перетворює її з легковажної жартівниці на серйозну матрону. Генрік намагається чинити правильно – він купує будинок, влаштовується на хорошу, але нецікаву роботу – проте бажання розважатися із найкращими друзями пересилює його благородні наміри, і стосунки із Тоне починають псуватися.

[L]Мартін Лунд зауважував, що зустрічав подібну ситуацію в багатьох знайомих родинах - вагітність примушувала жінок одразу забувати про розваги, тоді як їхнім чоловікам потрібно було значно більше часу, аби осягнути масштабність життєвих змін. Актор Генрік Рафаельсен, який зіграв головного героя, переконливо відтворив розгубленість людини, яку чекає надто швидкий перехід від пивних вечірок та невинних хлопчачих розваг, на кшталт ляскання друзів рушником по дупі, до складання фінансових звітів в офісі.

"Майже чоловік" - це проста, але дотепна стрічка про складнощі дорослішання тих, хто вже давно виріс. Гумор у ній зводиться до різноманітних курйозів, наприклад, жартівливої подружньої сварки в супермаркеті, "мокрої" помсти книжці про Пітера Пена чи пристрасного сексу домашніх капців-цуценят. Втім, проблеми Генріка близькі та зрозумілі багатьом, йому справді хочеться співчувати. Принаймні, спілкування із лицемірними колегами та позірна цікавість до "дорослих тем" аж ніяк тне є альтернативою перегляду мультфільмів чи розваг із друзями.

Оцінка фільму 4,5 з 5

Кохання по-дорослому/This Is 40

Режисер: Джадд Апатоу
У ролях: Пол Радд, Леслі Манн, Джейсон Сіґел, Меґан Фокс, Джон Літґоу
Жанр: романтична комедія
Країна: США

Стрічка, яку описують як відгалуження, а також продовження іншої комедії Апатова - "Трішки вагітна". Йдеться про подружню пару середнього віку, яка виховує двох дітей, і стикається із труднощами вікової кризи.

Втеча з планети Земля/Escape from Planet Earth

Режисер: Каллен Брункер
Жанр: анімація, пригоди, комедія
Країна: США

Брати Гаррі та Скорч живуть на планеті в центрі всесвіту і їм доводиться відповідати за спокій довколишніх планет. Брати мають різні характери - Гаррі спокійний та врівноважений, тоді як Скорч імпульсивний та емоційний. Якось до них надходить сигнал "SOS" із небезпечної планети Земля. Проте знайомство із нею виявляється братам не до снаги.

Психи/Ouf

Режисер: Янн Корідіан
У ролях: Ерік Елмосніно, Софі Квінтон, Валерія Голіно
Жанр: романтика, комедія
Країна: Франція

Стрічка розповідає про божевільні вчинки, на які нас штовхає кохання. Франсуа щойно вийшов із психлікарні та намагається завоювати прихильність коханої жінки. Проте його методи зваблення лише лякають її.

Інше життя жінки/La vie d'une autre

Режисер: Сільві Тестю
У ролях: Жюльєтт Бінош, Матьє Кассовіц
Жанр: комедія, містика
Країна: Франція

Одного дня Марія прокидається, і розуміє, що її життя перескочило на п’ятнадцять років уперед. Вона має дитину і одружена з коханим чоловіком, але за чотири дні у них розлучення. Марії доведеться докласти усіх зусиль, щоби повернути кохання усього життя.

Що виробляють чоловіки/Что творят мужчины

Режисер: Сарік Андреасян
У ролях: Константін Крюков, Даша Астаф’єва, Крістіна Асмус
Жанр: комедія
Країна: Росія

У центрі сюжету - четверо хлопців, які мають свої рецепти зваблення жінок. Їм доведеться взяти участь у "Секс-лотереї". Виграш – пів мільйона, умова – завоювати серце вказаної жінки. Та на перешкоді конкурентам стане кохання.

Фото з www.kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні