Модні покази: одинадцять дефіле за вечір

Вихідні в українській столиці позначилися не лише значними снігопадами і транспортним колапсом впродовж всього вікенду. Десь серед засніженого Києва проходив черговий модний тиждень, чи краще сказати, відбувався, як міг.

Mercedes-Benz Kiev Fashion Days проводиться вже вшосте. Організатори підготували чи не найкращу за всі сезони програму. Окрім стандартних для такого заходу модних дефіле, серед учасників яких в цьому сезоні, до речі, не залишилось відвертих новачків модної індустрії, до уваги модників запропонували насичену презентаційну програму, шоу-руми дизайнерів і пізнавальний лекторій.

Лекційна програма "фешн дейс" за три роки практики переросла в самостійний комерційний проект Kiev Fashion Institute. Лекції та майстер-класи з інсайдерами модної індустрії проходять на окремій площадці, не залежно від тижнів моди і вже на платній основі.

Інакше має запрацювати з цього сезону і шоурум дизайнерів. В Україні запускають проект Fashion Scout Kiev, що дозволить дизайнерам пройти професійний відбір для участі в показах і шоурумах, а далі більш тісно співпрацювати з байєрами та журналістами і представляти свої колекції на міжнародних презентаціях та закордонних шоурумах.

Українські дизайнери вже побували на аналогічних площадках на Fashion Scout London і Fashion Scout Paris – це Яся Міночкіна, Анна Октябрь, Алла Коломоєць, Юлія Паскаль.

Колекція Юлії Паскаль

Але модної події світового рівня з "фешн дейс" знову не вийшло. Вочевидь, підпсувала чудові модні плани погода. Через складні метеоумови, оголошену надзвичайну ситуацію, штормове попередження, а найімовірніше, через катастрофічну дорожню ситуацію, покази із основного розкладу на суботу в оперативному порядку було перенесено на понеділок, а трохи згодом вирішено було не "розтягувати" задоволення, і тут же всю насичену програму дефіле втиснули в недільний вечір. Плани постійно змінювались.

Зрештою, за один день влаштували 11 показів на основному подіумі, 2 – на малому, провели декілька лекцій і майстер-класів. Через катастрофічну затримку покази формували по два в одному дефіле, презентації відбувались в шоурумах дизайнерів, розміщених в тому таки приміщенні.

Окремі презентації "розповзлися" чи не по всьому Києву. Так дизайнер Саша Каневський зробив презентацію власної нової колекції в Малій Опері на тлі живописних голих стін і полупленої фарби. Відбувся за розкладом хіба що показ-презентація Чарлі ле Мінду, в силу обставин та планів дизайнера його не можна було посунути.

Наталія Зінько – єдиний дизайнер, чий показ в п’ятницю встиг відбутися в основному приміщенні до початку завірюхи. Дівчина має магазин в Лондоні, освіту здобувала також в цій модній столиці. Крім пошиття одягу, молода дизайнерка захоплюється створенням ювелірних прикрас. На київському подіумі дівчина представляється вдруге з красивою, витонченою колекцію для вишуканих дам.

Колекція Наталії Зінько

Колекція Наталії Зінько

Колекція Наталії Зінько

Колекція Наталії Зінько

Дизайнер-колорист Яся Хоменко підготувала в цьому сезоні доволі спокійну і майже однотонну колекцію. Показ пройшов у вигляді презентації дизайнера у власному корнері на площадці шоу-румів. Славетна своїм вмінням змішувати в одному строї різні принти і не цуратись кольору, молода дизайнерка представила наряди з коміксових малюнків жовтого чоловічка і американських прапорів, розбавивши загальне враження монохромними речами.

"Гра з кольором – це як моя життєва гра. Я просто не можу без цього," – пояснила дівчина.

На противагу кольоровому вибуху Ясі Хоменко, Костя Омеля презентував абсолютно чорну колекцію, погравшись натомість з комбінаціями фактур: шкіра, хутро, гіпюр, мереживо, оксамит, блискуче полотно.

За два роки творчої діяльності хлопець представлявся на Казахському тижні моди, успішно виставляється на обох київських площадках: національному тижні моди і Kiev Fashion Days. Дипломатія Омелі дозволяє йому бути бажаним дизайнером на будь-якому заході, а завдяки простим базовим речам з присмаком загадковості сподобатись чи не будь-якій вибагливій клієнтці.

Колекція Кості Омелі

Колекція Кості Омелі

Колекція Кості Омелі

Дизайнер Анна Октябрь також встигла повозити нинішню колекцію до шоурумів Парижу і Лондону, а віднедавна одяг бренду продається в Кувейті.

Жакарди з діагональним плетивом, блискуча "цукерочна" парча і хутро-бахрома з люрексовим відливом – колекція осінь-зима пронизана блиском. На подібні творчі експерименти дизайнера надихнула традиція дарувати подарунки, отож і дівчат-моделей Анна "загорнула" в блискучу упаковку.

Колекція Анни Октябрь

Колекція Анни Октябрь
Колекція Анни Октябрь

Багато схожого блиску було в колекції Юлії Паскаль. Дівчина використала тиснену і "металізовану" шкіру, що і стало знаковим елементом колекції. Творчість молодої художниці вже помітили в Лондоні під час молодіжної платформи Fashion Scout Kiev, а загалом в доробку дівчини це п’ятий показ.

Колекція Юлії Паскаль

Колекція Юлії Паскаль

Антон Белінський єдиний наважився продемонструвати на подіумі справжню зимову колекцію, наповнену пальто-халатами, пальто-сукнями і навіть дутими куртками. Ризикує дизайнер і в кольорових поєднаннях – сміливо змішує барви в одному строї, допасовує візерунки різного штибу. Новаторські експерименти з текстурами, фактурами і кольорами вже стали візитівкою молодого дизайнера.

Колекція Антона Белінського

Колекція Антона Белінського

Колекція Антона Белінського

Не дивлячись на складну метеоситуацію, показ загальної улюблениці Ясі Міночкіної зібрав повну залу. Український дизайнер з іноземною освітою користується шаленою популярністю серед столичних модниць та селебрітіс, а її особистий творчий почерк настільки самобутній, що його важко порівняти навіть з кимось із закордонних колег. Ретро-стиль, якого дотримується дизайнер, завжди виглядає свіжо і актуально.

Дивно, але в модній індустрії талановита дизайнерка працює трохи більше року. Дівчина дивовижним чином сповідує культ жіночого тіла і має загострене відчуття трендів. Так в її колекції з’являється кольоровий оксамит, утилітарні форми і прості лаконічні силуети.

Колекція Ясі Міночкіної

Шостий сезон Kiev Fashion Days позначений одразу трьома закордонними показами. Відкривав модний марафон британський дизайнер Маріос Шваб (Marios Schwab),

чий закритий показ відбувся окремо від загальної подіумної програми.

На вихідних подивував публіку ексцентричний британський дизайнер-перукар французького походження Чарлі ле Мінду (Charlie Le Mindu) з колекцією одягу з волосся, презентованою на Паризькому тижні високої моди. Його показ прийшовся на суботу, організаторам довелося перенести місце проведення поближче до центру столиці, а саме дійство набуло форми презентації. Натовп гостей, зібравшись в холі одного з готелей, міг зблизька пороздивлятися волосаті творіння британсько-французького дизайнера.

Серед його зіркових клієнтів всі одразу згадують Леді Гага. "Вона справжня поп-зірка і фрік. Вона може продемонструвати світу найсміливіші речі, на що відважуються далеко не всі," – описує свою зіркову клієнтку Чарлі. Під час відвідин Києва Чарлі також зізнавався, що в роботі з більшим задоволенням використовує саме слов’янське волосся, на одну сукню його може піти до семи кілограм.

І не дивлячись на шалену популярність, невгамовний Чарлі не полишає перукарської справи. Дизайнер бере за стрижку трохи вище середнього – 150 фунтів.

Презентація Чарлі ле Мінду

Завершував модний марафон показ осінь/зима 2013-2014 італійського модного дома CoSTUME NATIONAL. Бренд відомий далеко за кордонами своєї батьківщини, і вже давно на слуху в українських поціновувачів.

Мінімалістичні строї, витримана кольорова гама, відмінний крій і лаконічні форми під завісу модно-молодіжного фестивалю стали справжнім майстер-класом для всіх причетних до творення української моди. Дарма, що колекція вже побачила світ, – відвідати показ CoSTUME NATIONAL мав за честь кожен модник.

Дефіле органічно вписалося в основний графік показів київських дизайнерів, але якісно вирізнялося на тлі креативного і нестримного українського дизайну. Засновник бренду Енніо Капаза свого часу висловлювався стосовно українських дизайнерів доброзичливо: "Мені здається, українським дизайнерам легше працювати, бо їх оточує велика кількість красивих жінок, адже краса особливо надихає."

Колекція CoSTUME NATIONAL

Всі фото – Кирило Хайлов, Mercedes-Benz Kiev Fashion Days

Реклама:

Головне сьогодні