Юрій Андрухович розповів про нову книжку і зустрічі на сході

— 23 квітня 2013, 16:15

"Листи в Україну" увійшли у серію з двозначною назвою УПА, у цьому випадку – Українська поетична антологія". Автором ідеї є видавець Іван Малкович.

Книжки письменників у цій серії мають бути різного кольору, книжка Андруховича – кольору маджента.

"Вірші – це така для мене взагалі сентиментальна трохи історія, тому що тут зібрано, можна сказати, мою молодість. Бо "Листи в Україну" – це такий цикл цієї збірки, який я писав у Москві, навчаючись на вищих літературних курсах", – розповів Андрухович в ефірі програми "Проти Ночі з Павлом Шереметом".

"Я уявив собі такого уявного співрозмовника в Україні, якому я періодично звітую про своє життя-буття, що там у Москві відбувається і що навколо мене. А це був фантастично цікавий час. Останні місяці…", - пригадав Андрухович.

На запитання ведучого, як розрізнити хорошу книжку від графоманства, Андрухович пояснив: "Не пам'ятаю імені, та один латиноамериканський поет сказав, що поезія з'являється там, де два слова зустрічаються між собою вперше. От якщо я чую якийсь словесний потік, у якому ці слова вже настільки давно разом зв'язані, злиплись уже просто, то мені така поезія не цікава. Я навіть починаю підозрювати, що це графоманія".

Письменник також зізнався, що рідше виступає у східних областях, але завжди радо відгукується на запрошення туди поїхати.

"Чому з радістю? Тому що там відчувається ще у публіки такий голод, така ненаситність. А вони взагалі сприймають виступи сучасних українських письменників зі значно більшим ентузіазмом, ніж у тих містах, де ці виступи стали такою звичною, нормальною справою", - додав Андрухович.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні