У Раді пропонують запровадити мито на іноземні книжки

— 15 травня 2013, 10:58

Зараз імпортна друкована продукція при ввезенні в Україну митом не обкладається, пише "Коммерсант".

На думку авторів законопроектів, це призводить до витіснення з прилавків вітчизняних книг і зростанню імпорту.

"У 2012 році обсяг імпорту в Україну книжкової продукції склав майже $39,5 млн. Більша частина загального обсягу імпорту на суму майже $20 млн надійшла з Російської Федерації", - йдеться в пояснювальній записці.

"5% - це не та сума, яка погіршить торговельні відносини України з іншими країнами. Це європейська практика захисту вітчизняного ринку, яка дасть преференції нашому виробнику", - пояснив один з авторів законопроекту, заступник голови Верховної ради Руслан Кошулинський.

[L]Кошти, отримані від введення ввізного мита, депутати пропонують направити на оновлення і розвиток бібліотечних фондів.

"До нас надходить безліч звернень від бібліотек зі скаргами на фінансування за залишковим принципом. Їм нема за що закуповувати книги, в Україні бібліотеки знаходяться на межі зникнення, держава не виділяє кошти на їх роботу", - додав пан Кошулинський.

За даними Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, книжковий ринок зараз переживає період стагнації.

"У середньому на одного українця на рік друкується одна українська книга. Ринок завалений імпортом. У магазинах на дев'ять російських книжок припадає лише одна-дві українські", - повідомив генеральний директор асоціації Олександр Афонін.

Він підтвердив, що основним постачальником імпорту на наш ринок є Росія: "Якщо з Європи до нас приходить навчальна, мовна література, то з Росії відбувається злив розважальних книг невисокої якості".

Афонін зауважує, що "проблему треба вирішувати системно".

"Це стосується регулювання роботи торгових мереж, засновниками яких є нерезиденти України. Зараз вони ставлять диктаторські умови і не зацікавлені у продажу українських книжок. Ми пропонуватимемо парламенту зобов'язати книжкові магазини продавати мінімум 50% української продукції", - сказав пан Афонін.

Самі видавці розкритикували перспективу введення мита. На їх думку, така міра приведе до подорожчання і дефіциту книг.

"Не секрет, що ми сьогодні на своїй землі працюємо як партизани, задавлені імпортним виробником. Але держава пропонує неправильні рішення. Єдиний шлях захисту ринку - квотування імпортної продукції. Треба заздалегідь визначати і продавати квоти, скільки можна ввозити імпортної літератури і скільки потрібно друкувати всередині країни. Необхідно, щоб до нас везли по-справжньому унікальну продукцію, а не всяке барахло і ширвжиток, який і тут можна надрукувати ", - заявив співвласник видавництва "Зелений пес" письменник Віталій Капранов.

Реклама:

Головне сьогодні