Тест

Андрухович, Білик, Фома читають вірші Шевченка. Відео

Відомий режисер Сергій Проскурня задумав і реалізує благодійний проект "Наш Шевченко".

Вже більше двох місяців разом з оператором Олександром Царенком він знімає різних людей, які зачитують вірш або уривок з поеми. Невеликі відеосюжети потім транслює регіональна телекомпанія "Вікка", яка надає безкоштовно монтажну апаратуру та ефір.

"Ідея не нова. Колись подібний проект, присвячений 200-річчю Пушкіна, здійснило російське телебачення. Знаю, що подібні проекти у різних форматах з’являються і будуть з’являтись в Україні", - каже Сергій Проскурня, який фінансує проект з власної кишені.

У "Нашому Шевченку" вже знялись письменник Юрій Андрухович, співачки Сестри Тельнюк, Ірина Білик, співак Фома, актор Олег Примогенов, джазовий піаніст Сергій Крашенінніков, а також вчителі, студенти і школярі, пожежники і прикордонники, бізнесмени і фармацевти, художники і юристи, бармени і байкери.

Запланована участь співака Святослава Вакарчука, видавця Івана Малковича та ще інших знаменитостей, яких за місяць записуватимуть у Києві (наразі зйомки пройшли у Черкасах, Чигирині, в Холодному Яру).

"Задум полягає в тому, щоби проект розгортався поступово – виростав з нашого театру імені Шевченка, з Черкащини, батьківщини Кобзаря, і охоплював Схід, Захід, Південь, Північ і Центр України. Ми будемо поступово розширювати географію проекту ще й за мовним принципом, залучаючи носіїв різних мов. Візьмуть участь й перекладачі поезій Шевченка мовами Світу", - каже режисер.

"Мені цікаво працювати з кожним, адже в процесі зйомок наші герої часом вражають своїми інтерпретаціями відомих текстів, або знаходять такі рядки, на які досі не звертав уваги, які вражають своєю актуальністю. Як режисер відчуваю драйв від пошуку середовища зйомок, локацій. Ми багато імпровізуємо, шукаючи постлюдії до тексту", - поділився враженнями Сергій Проскурня.

Між 9 березня 2013 і 9 березня 2014 – 365 днів. "І нас буде 365 – таких різних, але таких відкритих до Тараса Григоровича", - каже автор проекту.

"Українська правда. Життя" пропонує переглянути кілька сюжетів. Якщо ж ви бажаєте долучитись до проекту – e-mail: [email protected]

Якщо ж бажаєте підтримати проект фінансово – перераховуйте кошти на номер рахунку в ПриватБанку 5457 0931 6677 7401 Сергій Владиславович Проскурня – ініціатор і режисер проекту.