Тест

Чоловіча мода: кросівки під костюм і сандалі зі шкарпетками

Чоловіча мода сезону багата на сюрпризи.

В літню спеку мужчинам пропонують спростити строгий офісний вигляд і відмовитись від краваток та брюк на користь футболок і костюмних шортів; класичні костюми тепер носять зі зручним спортивним взуттям; а хітові літні сандалі нарешті дозволено взувати зі шкарпетками.

Все ж таки, літо – саме та пора, коли варто відмовлятись від стереотипів і сприймати моду у всіх її барвах.

Саме тому чоловіки просто мусять нарешті позбутися сірих формальних костюмів.

Ділові костюми цього літа – кольорові, світлі і білі. Зате фасони стримані: це середній об’єм, окреслена талія, короткі закруглені поли і невеликий відкладний комір. Однобортні костюми пасуватимуть здебільшого молодим юнакам, які носитимуть їх з сорочкою без краватки. Не менш актуальні двобортні варіанти шиють в темних тканинах. Вони візуально роблять статуру кремезнішою, тому й пасуватимуть серйозним чоловікам, не схильним до легковажних "літніх" думок.

Світлі костюми вдягають з сорочкою на тон темнішою за костюм

Світлі офісні костюми вдягають з сорочкою на тон темнішою за костюм або майже в тон до костюму, білі костюми – з будь-якою світло-кольоровою сорочкою. Краватку стилісти дозволяють не зав’язувати, а сорочку можна трохи розщібнути. Темні костюми в синьому, коричневому і темно-смарагдовому оздоблюють світлими деталями.

У спеку знадобиться спрощений варіант піджака – жилет. Сьогодні це не жилет з костюма-трійки, а самостійний вид одягу, схожий на повноцінний піджак, лише без рукавів. Літній варіант офіційного дрес-коду нічим не гірший за плетений жилет або тонкий пуловер.

Актуальні і костюми з шортами. Стрій, запропонований явно не для офісу, цілком уживаний у вуличній моді. Зараз навіть на барбекю з друзями або на відпочинку прийнято вдягати до шортів світлий бавовняний піджак. Шорти неодмінно носять з ременем. Це може бути тонкий шкіряний ремінь, плетений ремінь зі джгута, або текстильний, який добре пасуватиме до текстильного взуття.

Темні костюми оздоблюють світлими деталями

Тенденція літніх колекцій – офісні костюми зі спортивними елементами. Починаючи з класичних лампасів, декоративних блискавок, пат і погонів, і до накладних кишень на брюках, резинки в штанях, специфічному спортивному крої класичного одягу.

Брюки вкорочені, з вузькими штанинами. Туфлі під них і дотепер взувають без шкарпеток. Зате можливі комбінації із цілком спортивним взуттям: брюки зі стрілками в поєднанні з кросівками вже не виглядають як несмак.

Пропаганда модного нині спортивного способу життя втілена у спортивних рекламних кампаніях. Навіть бренди, що виготовляють класичний одяг, не знехтували цього сезону спортивними фотосесіями. І це не дивно, адже повертається мода початку 90-х років зі спортивним хлопами у тренувальних штанях і техно-танцювальної хвилі прогресивної молоді.

Захоплення спортом з того часу набуло більш витончених форм, але і без ретро-реплік не обійшлося. Ділові костюми носять зі спортивним взуттям, сорочку замінюють на трикотажну футболку. Популярні ретро-костюми для крокету і гольфу, теніски і трикотажні поло, а купальні костюми більше схожі на екіпірування для пірнальників.

Відомі бренди не знехтували цього сезону спортивними фотосесіями

Пропонують дизайнери і радикальні новації в чоловічому гардеробі – різнокольорові тканини у візерунки і малюнки. Популярні забарвлення не лише у кольорову смужку, горох і банальні квіточки на шортах-бермудах, але й екзотичні принти: строкаті тропічні сюжетні малюнки, розписні квіти, леопардові забарвлення, колажі з візерунків.

Кольори також яскраві: до насичених барв додаються неприродні неонові відтінки, що для чоловіків досі було абсолютно невластивим колористичним рішенням власного гардеробу.

Різнокольоровий одяг пропонують носити цілим строєм. Своєрідний "літній камуфляж" – набори і костюми в однаковий візерунок. Зазвичай це теніска і штани з резинкою. Але можливі варіанти з майкою, сорочкою та шортами. Класичні камуфляжі також актуальні. Здебільшого в варіантах пастельних забарвлень, в поєднанні з неоновими барвами, або легкі яскраві паттерни.

Дизайнерський камуфляж в небесно-пастельній гамі

Черговим нововведенням сезону стане чоловіча сорочка-туніка. Екстравагантний вид одягу, відомий ще у древніх греків як базовий елемент гардеробу і запозичений пізніше як обрядове релігійне вбрання, нині повертається на модні подіуми. А той факт, що в східних народів туніка ніколи не виходила з ужитку (в жаркому арабському світі носять довгі просторі туніки з бавовняними штанами), для нинішнього спекотного європейського літа така обновка також може стати необхідністю.

На прохолодний вечір пропонують парки і куртки у спортивному стилі з трикотажним коміром і манжетами, але шиють їх з шовкових і смісових бавовняних тканин. Еклектичне змішання спортивного, східного, стилю сафарі і мілітарі – цілком прийнятний варіант для тих, кому обридли стереотипи про неперебірливість в моді чоловічої статі.

Сорочки з вареної і тертої джинси популярні цього літа

Та якими б вибагливими в модних новинках не були представники сильної статі, до вподоби кожному мужчині будь-якої пори року прийдуться старі добрі джинси. Актуальний джинсовий одяг: варені джинси і варені сорочки в одному костюмі, джинси з заправленою сорочкою, джинсова сорочка з брюками на ремені – одяг для справжніх ковбоїв жаркого українського півдня.

Фанатам вареного деніму дизайнери пропонують щось "гарячіше": звичайні бавовняні сорочки і теніски, що мають ефект полинялого одягу.

"Варенки" настільки популярні, що навіть прості бавовняні сорочки мають ефект линялих

Як і ніжну стать, так і чоловіків, більш схильних до практичності в одязі, дизайнери взують в еспадрильї – зручне полотняне взуття типу капців. Це універсальна пара на будь-який випадок: від прогулянок узбережжям, і до мармурових сходинок офіційних установ. Пропонують варіанти і з м’якої замші, а також різноманітні кольорові варіанти: від світлих природних відтінків бавовни, небіленого льону, до темних: коричневого, синього і болотяного.

Особливого міського шику набуває спортивне взуття: кеди і кросівки. Їх можна взувати не лише до казуальних строїв, а навіть з піджачним костюмом. Таке стилістичне нововведення може стати приємною новиною для спортивних хлопців.

Також актуальні варіанти туфель і лоуферів з тонкої м’якої шкіри, взуття з плетеної шкіри, соломки і текстилю. Не відміняються мокасини, сліппери і пантофлі, оксфорди, лаковані туфлі і банальні штиблети на шнурівці – для кожного з цих видів взуття є відповідні ситуації.

Варіанти чоловічих нарядів з сандалями

В літню спеку не варто відмовлятись від шалено модних в’єтнамок, сандалів і шльопанців. Взуття на пласкій підошві має чорні або коричневі широкі ремінці. Як черговий жартівливо-стьобний крок від стилістів – їх можна, і варто, носити зі шкарпетками! Щоправда, це мусять бути невисокі чи приспущені шкарпетки фактурного плетення, обов’язково не чорні і не білі. Допустимі кольори: коричневий, відтінки охри і піску, рябий і зозулястий.

Справжньому чоловікові пасуватимуть хороший непоказний годинник, окуляри в тонкій оправі, плетений браслет-фенечка в якості популярного нині оберегу від злого ока і мінімум прикрас, якщо цей факт, звичайно, не суперечить вашому стилю. Солом’яний бриль або легкий текстильний капелюх з неширокими полями і контрастною стрічкою – найкращий аксесуар для літньої днини в заміському патіо.

Не актуальні:

- суцільно чорні і дуже темні костюми, сірий колір

- костюми з вовни, костюми в рубчик, ялинку і фактурну клітинку

- штани-алладіни і штани з низьким середнім швом

- брюки, не підперезані ременем

- не заправлені сорочки

- сорочки з дрібними візерунками

- неварений джинс, але і дірявий джинс

В статті використано фотоматеріали з рекламних кампаній та каталогів Eleven Paris, Pierre Balmain, Aigner, Ксенія Шнайдер, Pearly King, Marc Stone.