Заболотна: замалювання картини хуожника не мало ніякого відношення до цензури

— 8 жовтня 2013, 14:25

Про це керівник "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна написала у відкритому листі, опублікованому ART UKRAINE.

"І, зрештою, до звинувачень у цензурі і вандалізмі. Я не можу визнати слушності подібних звинувачень. В перші дні, коли відбулася ця надзвичайно прикра ситуація, я вибачилася за наслідки прийнятого рішення, але мої слова, які було опубліковано на ресурсах Мистецького Арсеналу та журналу ART UKRAINE, не були почутими", - сказала Заболотна.

"Хочу наголосити й на тому, що я не є прибічником силових методів і не виправдовую свого рішення. Я засуджую цензуру і тим більше будь-які прояви вандалізму", - додала вона у відкритому листі.

Заболотна також засудила бойкот групою художників проектів "Мистецького Арсеналу".

У понеділок стало відомо, що від кураторства дискусійної платформи Другої Київської бієнале сучасного мистецтва відмовився Борис Гройс.

Він пояснив своє рішення тим, що українська художня сцена повністю зосереджена на своїх внутрішніх проблемах і він не бачить можливості організувати серйозну міжнародну програму.

"Мені дуже прикро, що хтось із Вас сприймає Київську бієнале як проект винятково Мистецького Арсеналу, а бойкот Бієнале – як інструмент тиску на Арсенал", - прокоментувала Заболотна.

"У кожній оселі, як ми знаємо, трапляються конфліктні ситуації, але вистоює та родина, члени якої мають мудрість досягати компромісу. Давайте ж і ми прагнути єднання, а не розбрату, адже у справі розбудови українського мистецтва перед нами стоїть іще так багато важливих завдань", - написала директорка "МА" і закликала до діалогу.

Наталія Заболотна також розповіла, що зараз її інституція працює на 5% своєї потенційної можливості.

"Своїм ентузіазмом та важкою працею над втіленням масштабних проектів нам вдалося створити враження, що Мистецький Арсенал є повноцінною інституцією, що діє постійно. Але сьогодні ця ілюзія зробила нам погану послугу, адже до "будівельного майданчика" починають ставити вимоги як до "дорослої" функціонуючої інституції, яка існує в якихось "тепличних умовах". Отже, настав час назвати речі своїми іменами, і вкотре наголосити, що наразі Мистецький Арсенал функціонує лише на 5 відсотків його потенційної потужності (в силу об’єктивних причин – відсутності можливостей постійного використання експозиційних площ)", - написала Заболотна.

станнє фото роботи в процесі виконання. Фото взято зі сторінки у Facebook Володимира Кузнєцова. Художник під фото написав: "Цензура в Арсеналі. На запрошення організаторів виставки Велике і Величне я запропонував роботу Коліївщина:Страшний Суд. Незважаючи на те, що куратор виставки Наталя Заболотна кілька днів постійно була присутня під час виконання роботи, тільки що вона мене повідомила, що вхід в Арсенал мені заборонено, речі з місця роботи прибрані, сама робота експонуватися не буде. Остання фото роботи в процесі виконання."

Як відомо, наприкінці липня вибухнув скандал довкола картини Володимира Кузнєцова "Коліївщина. Страшний суд", яку замалювала перед відкриттям виставки "Велике і величне" Наталія Заболотна.

Заступник гендиректора Мистецького Арсеналу Олександр Соловйов написав заяву про звільнення через такий акт цензури.

Так само проти вчинку Заболотної виступила редакція журналу "Art Ukraine". Шеф редактор журналу Катерина Стукалова теж написала заяву про звільнення.

"Редакція "Art Ukraine" вважає неприпустимим акт цензури, який стався сьогодні в Мистецькому Арсеналі в ході підготовки виставки "Великого І Величного", - йшлося у заяві редакції видання, засновницею якого є Наталія Заболотна.

Реклама:

Головне сьогодні