Тест

Денис Матвієнко: розумні і досвідчені митці не мають права обговорювати помилки нової влади

"Серед митців України є безліч розумних та досвідчених людей, які не мають права обговорювати помилки нової влади. Досить розмов! Ми повинні допомогти новообраному Міністру культури зробити якомога менше помилок", - пише Матвієнко.

Як відомо, новим міністром культури у четвер був призначений Євген Ніщук.

"Я на власному досвіді переконався в тому, що культура в Україні потребує суттєвих змін. Потрібна справжня культурна революція, потрібні великі реформи", - каже Матвієнко, який влітку минулого року покинув роботу у Національній опері України.

Пропозиціїї Дениса Матвієнка, надіслані у вигляді відкритого листа у редакції ЗМІ, наступні:

1. Потрібно створити постійно діючу Наглядову раду з культурних питань, куди увійдуть фахівці з усіх видів мистецтва. Не йде мова про народних артистів чи тих діячів, які мають численні премії. Йдеться лише про тих, хто має успішний досвід (бажано міжнародний) та новий погляд на питання реформування. Кожен фахівець має представити своє бачення розвитку саме його сфери.

Ця рада має впливати на реформування та контролювати якість виконання. Це має бути ДІЮЧА та високопрофесійна рада, а не просто гучна назва.

2. Затвердити закон "Про меценатство". Завдяки меценатству розвивається культура більшості сучасних країн. Сьогодні підтримка усіх проектів в Україні відбувається лише завдяки тому, що компанії отримують своєрідний замінник прямій рекламі.

Комерційні департаменти вираховують скільки вони отримують рекламних проявів і лише тоді вирішують чи будуть давати на це кошти.

Лише податкові пільги зможуть стимулювати підтримку культурних проектів. Тоді оцінювати будуть проект, а не рекламні прояви. Держава від цього отримає шалений зиск.

3. Повністю реформувати театри. На власному досвіді я переконався в тому, що в одному окремо взятому театрі працює шалена кількість людей. Чимало з цих людей не лише не можуть добре працювати, вони навіть не з’являються на роботі.

Між тим – отримують зарплатню.

На керівних посадах театрів мають працювати менеджери, а не "заслужені діячі". Почати таке реформування потрібно з Національних театрів. Щороку усі працівники мають проходити атестацію та підтверджувати право працювати в Національному театрі.

4. В театрах потрібно передивитись репертуарну політику. Потрібно демонструвати лише ті вистави, які хочуть бачити глядачі. Молодь потрібно виховувати і в репертуарі мають бути і класичні, і сучасні постановки. Але все має бути зроблено якісно.

Якщо вистава щоразу збирає не більше 10% глядацької зали, то з нею щось не так і показувати її далі – неприпустимо.

Українська правда. Життя