Тест

МЗС просить Нідерланди повернути скіфські скарби до України

"28 березня після Нідерландів була вручена нота МЗС України, адресована Міністерству закордонних справ Нідерландів, з проханням гарантувати повернення даних предметів", - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, якого цитує Інтерфакс.

Він зазначив, що посольство України в Нідерландах продовжує вживати заходів щодо повернення Україні об'єктів культурної спадщини, які знаходяться в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Виставка "Крим: золото і секрети Чорного моря" була відкрита в музеї Алларда Пірсона - археологічному музеї Амстердамського університету на початку лютого. Вона сформована з колекцій п'яти українських музеїв, один з яких знаходиться в Києві, чотири - у Криму. На ній зібрані археологічні знахідки, серед експонатів - артефакти з скіфського золота, церемоніальний шолом, дорогоцінні камені, мечі, панцирі, предмети побуту стародавніх греків і скіфів.

Оскільки Нідерланди не визнають приєднання Криму до Росії, яке відбулося вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію після закриття виставки в серпні.

Раніше, керівництво археологічного Музею Алларда Пірсона в Амстердамі, де проходить виставка "Крим. Золото і таємниці Чорного моря", перебуває в невіданні з приводу того, куди - на Україну чи в Росію - після закінчення роботи експозиції повертати представлені тут стародавні скарби з кримських музеїв.