Тест

Музичний тиждень: надшвидкий Джек Уайт, "скасовані" The National і "Родина" Шурова

У музичному випуску тижня, що минув, "ДахаБраха" знову покаже фільм Довженка, нове від екс-гітариста "Океан Ельзи" Петра Чернявського, акустичні Coldplay та ще багато цікавого.

"ДахаБраха" і "Земля" Довженко

Музична гордість України, етно-хаос гурт "ДахаБраха" знову покаже в Києві відреставрований фільм українського класика Олександра Довженко "Земля" (1930 г.) і зіграє наживо власний саундтрек до нього.

14 і 15 травня, кінотеатр "Кінопанорама". Квитки: 150-220 грн. (Придбати квитки)

Фільм "Земля" присвячено колективізації, яку тільки-но оголосила партія. Довженко підходить до теми з філософським розмахом: земля у нього перетворюється на сенс життя, а українське село, спокій якого порушує поява трактора, існує поза часом.

Одразу після прем'єри фільм було знято з прокату і заборонено в наших краях, однак він мав грандіозний успіх у Європі і прославив Довженко. Багато хто вважає "Землю" найважливішим твором українського кінематографу ХХ століття.

Раніше проект "Земля" + "ДахаБраха" було представлено на Одеському міжнародному кінофестивалі на Гогольfestі.

Надшвидкий Джек Уайт

19 квітня весь меломанський світ відзначав Record Store Day – день музичних магазинів. У десятках тисяч локацій по всьому світу продавались унікальні релізи від легендарних артистів та новачків, проводились концерти, зустрічі з музикантами, акції на підтримку незалежних музичних крамниць.

Найцікавішу витівку до Record Store Day цього разу втілив рокер Джек Уайт – встановив світовий рекорд найшвидшого випуску пісні. Сингл "Lazaretto" був записаний, надрукований на платівці, упакований та виставлений на продаж у магазині за 3 години 55 хвилин 21 секунду.

Створення синглу почалось о 10:00 на сцені Blue Room у студії власного лейблу Джека Third Man Records у Нешвілі. Це єдиний у світі концертний майданчик, на якому артисти можуть записувати живий виступ одразу на вініл. Уайт з першого дублю виконав "Lazaretto" і кавер на "Power Of My Love" Елвіса Преслі в якості бі-сайду для платівки. Через 4 години, о 13:55, він привіз готовий вініл у музичний магазин, під яким прихильники чатували ще з вечора.

Подивитись, як це було, можна у відеорепортажі.

А ось і сам трек від одного з найкрутіших рокерів сучасності.

The National не приїдуть "через політичну кризу"

Західні гурти продовжують відміняти концерти в наших краях. Американці The National, на яких чекали давно і з особливим теплом, відмінили концерти в Україні і Росії.

Організатори концерту поділились листом від менеджмента гурту:

"Усім нашим Фанам у Росії та Україні. У зв'язку з політичною кризою в регіоні, ми з жалем повідомляємо, що вирішили відмінити наші літні шоу в Москві, Санкт-Петербурзі та Києві. Ми досі сподіваємось приїхати та зіграти для вас у майбутньому; ми впевнені, що криза вирішиться демократичним та мирним шляхом. Бережіть себе, ми сподіваємось побачити вас усіх у майбутньому".

Деталі повернення квитків слід очікувати на facebook-сторінці концерту. Найзручніший варіант для тих, хто все ж таки хоче застати The National наживо — концерт у Варшаві 9 червня.

Петро Чернявський і вовки

Петро Чернявський, екс-гітарист "Океан Ельзи" (2005-2013), продовжує бавитись сольними проектами та гостьовими записами. Цього разу в мережі з'явився інструментальний трек проекту Peter and The Wolves.

Барабани записав ексцентричний та чудовий Андрій Надольсий (Esthetic Education, "Звуки Му"). На Facebook-сторінці проекту поки відмітилось тільки 63 фани.

https://soundcloud.com/peterandthewolvesproject/western

Океани Coldplay

Найвидатніший поп-гурт сучасності Coldplay представив акустичну версію нової пісні. Останнім часом в їхньому репертуарі побільшало меланхолійних речей.

Кліпи тижня

Задерикуватий дует з Брайтона готується порвати усіх. Гурт засновано менше року тому, але вони вже заявлені на найбільших британських фестивалях Glastonbury і Reading. Рок-шаленство.

А загалом, тиждень був щедрим на українські відеоновинки. Наприклад, новий "Тартак".

Джамала з душевною фортепіанною баладою "Чому квіти мають очі" під кадри з фільму Олеся Саніна "Поводир", у якому співачка зіграла головну роль.

The Hardkiss зняли кліп у Криму. Коментар вокалістки Юлії Саніної: "Це пісня-легенда про мудреців, які, не витримавши дурості людей, перетворились на камінь. Люди народжуються й помирають, люблять і воюють, будують і руйнують, а природа терпляче мовчить і спостерігає. До якогось моменту".

Дмитро Шуров із екранізацією пісні, актуальної як ніколи. Коментар автора: "Батьківщина в моєму уявленні — це те, чого в тебе ніхто не відбере. Ми її носимо всередині, як один з наших життєвоважливих органів. Наявність цього органу дає шанс прожити життя повноцінною людиною".

"Українська правда. Життя"