Заболотна про причини відміни Київської Бієннале: було очевидно, що виникнуть колосальні проблеми зі спонсорами

— 9 квітня 2015, 17:13

Про це в інтерв'ю НВ розповіла директор культурного комплексу Арсенал Наталія Заболотна.

"Стало зрозуміло, що війною нас не просто лякають, а що вона йде, і гинуть тисячі людей, ми провели переговори з кураторами, щоб скасувати бієнале", - сказала вона.

За її словами, також стало зрозуміло, що захід не отримає фінансової підтримки держави.

"А у всьому світі 50-70% бюджету таких проектів забезпечує держава. Було також очевидно, що у нас виникнуть колосальні проблеми зі спонсорами, тому що люди рятували свій бізнес і займалися іншими питаннями - вся країна стала суцільним волонтером", - зазначила Заболотна.

Вона підкреслила, що "пріоритети розподілилися не на користь мистецтва".

"Куратори живуть трохи в інших реаліях. Ми всіляко намагалися їх протверезити, розповісти про наші реалії і про те, що зараз нам не до фінансування бієнале. Ми багато разів пропонували спрощуватися, але подібні розмови завжди закінчувалися поверненням до ідеї проекту-блокбастера", - розповіла Заболотна.

Директор Арсеналу додала, що гонорари австрійських кураторів також були досить великі, ніяких знижок на коливання курсу і війну вони не зробили.

"Контракт з кураторами був укладений напередодні революції, що почалася в листопаді 2013-го. Ми водили їх на Майдан, провели там разом багато часу, але у них це викликало радше декоративно-екзотичний інтерес. Ми всіляко намагалися їх занурити в нашу атмосферу, багато розповідали про що відбувається на сході. Хотілося, щоб це був не рафінований погляд, почерпнутий зі сторінок австрійських газет ", - зазначила Заболотна.

Реклама:

Головне сьогодні