В Івано-Франківську стартував театральний фестиваль "Час театру"

— 18 травня 2015, 09:13

Цей форум замінив відомий на Прикарпатті театральний фестиваль "Прем’єри сезону", повідомляє Радіо Свобода.

За словами директора нового фестивалю, керівника івано-франківського театру Ростислава Держипільського, таке переформатування на сценічні мистецтва "розширює можливості участі у фестивалі – це можуть бути не тільки класичні театральні постановки, це можуть бути і проекти з пластики, хореографії, вуличного театру".

Вистави на перший фестиваль вибирала експертна рада, це гучні театральні проекти останнього часу "з українським контекстом": "Сталкери" (театр "Золоті ворота" та Київський академічний молодий театр), "Квітка-невіста" (Львівський театральний, художньо-дослідницький центр "Слово і голос"), "Лісова пісня" (Львівський театр імені Леся Курбаса), "Мина Мазайло" (Тернопільський обласний український драматичний театр імені Тараса Шевченка), "Сватання на Гончарівці" (Чернівецький обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської), "Divka" (Львівський драматичний театр імені Лесі Українки), "Божевільна" і "Катерина" (Національний український драматичний театр імені Марії Заньковецької).

Окрім дев’яти вистав, щодня будуть лекції дослідників театру і театральних критиків, майстер-класи, творчі зустрічі.

В понеділок учасники фестивалю поїдуть в Старий Скалат Тернопільської області до меморіального музею-садиби Леся Курбаса. Там з лекцією виступить відомий мистецтвознавець і дослідник творчості Курбаса Наталія Єрмакова.

Івано-франківці, відомі своїми культовими постановками "Солодка Даруся", "Нація" за творами Марії Матіос, хочуть зробити "Час театру" міжнародним фестивалем європейського зразка.

Вітаючи новий мистецький проект, акторка Молодого театру з Києва, уродженка Івано-Франківська Ірма Вітовська назвала рідне місто авангардним, де "не бояться експериментувати".

Триватиме "Час театру" до 24 травня. Завершиться перформансом і виставою "Сталкери" з Ірмою Вітовською.

Реклама:

Головне сьогодні