Тест

Мінкульт ліквідує Музей історичних коштовностей, музейники проти

Музейна громада виступила з офіційним зверненням до Президента України.

Зокрема Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) та колектив Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків опублікували відкритий лист на порталі "Музейний простір".

У листі йдеться про те, що "зміна статусу музею невідворотно порушить відлагоджену систему роботи й призведе до кадрових втрат".

"МІКУ є одним з найуспішніших музейних закладів України, який веде активну виставкову (у тому числі і міжнародну), наукову і просвітницьку роботу. Його колекція широко відома в Україні та за її межами, а колектив науковців здобув високий авторитет у професійній спільноті завдяки дослідженням, презентованим на конференціях та у наукових виданнях", – ідеться в листі.

Музей історичних коштовностей України, фото: ua.igotoworld.com

Міністерство України наказало ліквідувати Музей історичних коштовностей України (МІКУ) (наказ Міністерства культури України № 844 від 27.10.2015).

Музей історичних коштовностей України є філією Національного музею історії України, його структурною одиницею. Загалом згаданий наказ стосується зміни структури Національного музею історії України. Але як наслідок структурних змін ліквідується не тільки статус МІКУ як музею. Також ліквідується статус його колекції як колекції МІКУ.

Важливо розуміти, що колекція Музею історичних коштовностей України була зібрана завдяки зусиллям не одного покоління музейників та науковців. Ця колекція має широку міжнародну визнаність та неодноразово презентувала Україну в багатьох країнах.

Музей історичних коштовностей України було відкрито для відвідувачів у січні 1969 р. Більшу частину зібрання Музею складають матеріали археологічних досліджень.

Колектив МІКУ висловив свою незгоду з наказом Мінкульту і назвав дії мінкульту помилковими. У своєму відкритому листі працівники музею вимагають залишити структуру музею незмінною.

Відкритий лист колективу Музею історичних коштовностей України, фото: fb.com

Також український комітет ІСОМ вважає, що цей наказ є продовженням сумних тенденцій останнього часу, серед яких "непрозорі кадрові призначення керівництва провідних музеїв, спроби історично необгрунтованих (але політично обумовлених) перейменувань музейних закладів".

Нагадаємо, що впродовж минулого року за наказами Мінкультури було замінено директорів чотирьох музеїв - Національного історичного музею, Національног заповідника "Софія Київська", Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" та Національного музею народної архітектури та побуту України "Пирогів".

Керівництво ІСОМ України попереджає, що збирається вжити всіх можливих заходів до привернення уваги міжнародної музейноі спільноти до ситуації навколо музею.