Вривайся за культуру!

В українському топі пошукових запитів Google за 2015 рік "50 відтінків сірого" опинилися на другому місці відразу за "новинами Донецька". У першу десятку ввійшли також серіал "Останній москаль" і фільм "Форсаж 7". З цього можна зробити висновок, що культурний контент шукають, але знаходять його десь на файлообмінниках, а не поруч.

Недавнє опитування Ґете-Інституту показало, що лише 21 % українців, опитаних у Києві, Одесі, Запоріжжі, Жмеринці, Бучачі та Добропіллі, задоволені рівнем культури у своєму місті. І справа не завжди у відсутності цікавих і якісно організованих подій, часто місцеві мешканці про них просто не дізнаються.

Розповідати про ці заходи — завдання культурних медіа. За останній рік їхня кількість збільшилась: виникли незалежні радіостанції Urban Space Radio та Radio Skovoroda, з’явилися відділи культури в "Українській правді" та на hromadske.tv. Наступний крок — розвивати якість і обсяг охоплення культурних тем.

Відділ культури hromadske.tv розпочав свою роботу у вересні 2015 року. Звідтоді на каналі запустилися три постійні програми про кіно та музику, відбулися десятки прямих ефірів, присвячених культурним подіям, а також з’явилися міні-фільми про ГОГОЛЬFEST та великі інтерв’ю з українськими і закордонними митцями.

Перед запуском нового телесезону редакція Громадське Культура згадує найважливіші проекти і формати, які їм вдалося реалізувати за перші три місяці роботи.

ПРОГРАМА "ПРОКАТ" З АНДРІЄМ САЙЧУКОМ

У кожному новому випуску програми Андрій Сайчук розповідає про актуальні кіноновинки — від нового фільму про Бонда до "Любові" Гаспара Ное, — залучаючи до обговорення кількох експертів. Також ведучий знайомить глядачів із представниками різних кінопрофесій та новинами українського і світового кіно.

COMMA CLUB ІЗ СЕРГІЄМ КЕЙНОМ

Як українські музиканти готуються до концертів та знімають кліпи, як лемківські пісні стають популярними сьогодні, а кримськотатарські мотиви починають звучати в джазовій обробці, — про все це в музичній програмі Comma Club з Сергієм Кейном.

"ОБ'ЄКТИВ"

Цього сезону в рамках спеціального проекту Громадське Культура та фестивалю Docudays UA режисери документальних фільмів розповідали про невелику садибу в пастці висотних київських будинків (фільм "Яма"), підготовку концерту в Алчевську ("Вальс Алчевськ") та обличчя Майдану ("Скрізь Майдан").

ІНТЕРВ'Ю З ГУРТОМ "ДахаБраха"

За 2015 рік етноквартет "ДахаБраха" встиг багато: з’явився на британському музичному шоу Later... with Jools Holland, вдруге виступив на одному з найвідоміших європейських фестивалів Sziget і записав студійний live для американської радіостанції KEXP. Перед початком всеукраїнського туру гурту Громадське Культура поспілкувалося з музикантами про нові пісні та відповідальність виступів удома.

ІНТЕРВ'Ю ІЗ ХОРЕОГРАФОМ APACHE CREW

Танцювальний колектив Apache CREW став відкриттям 2014 року на Myway Dance Awards, згодом з’явився в кліпі Джамали "Заплуталась", а цього року мандрує Україною з постановкою MEGAPOLIS. В інтерв’ю Громадське Культура хореограф команди Анатолій Сачівко розповів про зйомки в кліпах, режисуру й те, чому він не танцює у власних постановках.

***

Наступний сезон Громадське Культура планує розпочати з новими програмами, форматами, героями та якістю. Для цього відділ вирішив провести краудфандинговий вечір "Вривайся за культуру!".

"Чому "вривайся"? Бо це слово описує те відчуття віддачі, сплеск емоцій і драйв, які виконавці зі сцени передають публіці та які хочеться зберегти в роботі медіа", — пояснюють в редакції Громадське Культура.

Краудфандинговий вечір "Вривайся за культуру!" відбудеться 22 грудня о 20:00 у столичному клубі Atlas. На ньому виступлять танцівники Apache CREW, гурти 5 Vymir, Zapaska, Tape Flakes, "Крихітка", Ніл Тарасов (The Erised) з DJ-сетом, а також буде проведено аукціон культурних лотів.

Реклама:

Головне сьогодні