Суд скасував передачу Нацмузею картин Ренуара, Пікассо і Далі

— 24 грудня 2015, 14:08

Суд відмінив передачу колекції картин "Градобанку" Національному художньому музею України.

Відповідна постанова Окружного адміністративного суду Києва від 3 грудня 2015 року, розміщена у Єдиному реєстрі судових рішень.

За даними суду, колекція "Градобанку" формувалася починаючи з 1991 року і складається з 785 предметів, у числі яких полотна класиків зарубіжного та українського мистецтва (Ренуар, Кандинський, Пікассо, Далі, Орловський, Пимоненка) і роботи сучасників (Сенченко, Тістол, Бовкун).

Намагаючись врятуватися від краху у 1996 році банк взяв кредит у НБУ на суму понад 5 млн доларів під заставу колекції. У 2005 році, щоб розрахуватися перед НБУ, "Градобанк" підписав договір, згідно з яким борг погашався з держбюджету в обмін на колекцію - її Нацбанк повинен був передати у фонд Національного художнього музею.

Вартість колекції на 2014 рік перевищувала 52 млн євро, виходячи з результатів оцінки, проведеної компанією "Арт Аналітікс" на замовлення "Градобанку".

Суд задовольнив позов "Градобанку" до Міністерства культури і ухвалив розірвати договір від 2005 року про передання колекції Національному художньому музею.

У 2004 році Верховна Рада прийняла закон згідно з яким колекція "Градобанку" отримала статус національного культурного надбання і належить державі.

У 2008 році Конституційний суд визнає окремі положення закону про націоналізацію картин неконституційними - за колекцією зберігається статус національного надбання (її не можна вивозити з країни), але передача її в держвласність вважається неправомочною.

На основі цього рішення КС "Градобанк" подав позов на Міністерство культури до Окружного адміністративного суду Києва і суд ухвалив розірвати договір про передачу його колекції Національному художньому музею України.

Реклама:

Головне сьогодні