Помер актор, зірка Гаррі Поттера та Міцного горішка

— 14 січня 2016, 14:45

Смерть актора підтвердила його родина.

Як зазначає The Guardian, протягом останніх років актор хворів на рак. Алан Рікман був кумиром англійської публіки. Однією із перших ролей, яка принесла йому широку популярність стала роль злочинця у "Міцному горішку" Джона Мактірнена.

Однак успіх стрічки позбавив Алана можливості зіграти Вальмона в американських "Небезпечних зв'язках": продюсери відмовилися віддати роль "акторові з бойовика".
Актор не хотів перетворюватися на чергового стереотипного кінолиходія і вніс деякі зміни у сценарій, пише Вікіпедія. Його голлівудський дебют справив враження: іронічний терорист Ганс Грубер у майстерно стилізованому виконанні Рікмана багатьом глядачам запам'ятався краще, ніж герой Брюса Вілліса.

Після "Міцного горішка" Рікман міг отримати негативну роль у будь-якому блокбастері "фабрики мрій", але обрав інший шлях. Багато грав в експериментальних картинах ("Країна у шафі", "Закрий мої очі", "Велика жахлива пригода"). Відмовився зніматися у розрекламованому "бондівському" фільмі "Золоте око", щоб створити образ відомого гіпнотизера Месмера в однойменній стрічці Роджера Споттісвуда, за який отримав премію кінофестивалю в Торонто.

За роль Распутіна у телефільмі 1996 році був відзначений "Еммі", "Золотим глобусом", "Золотим супутником" і премією Гільдії кіноакторів. Після мелодрами "Вірно, шалено, глибоко" (1992) Антоні Мінгелла актора оголосили "секс-символом для розумних жінок", а 1995 року британський журнал Empire вніс його ім'я до списку "Найпривабливіших зірок в історії кіно".

1997 року Рікман дебютував як режисер, знявши тонку екранізацію п'єси Шермана Макдональда "Зимовий гість", яку було відзначено нагородами Брюссельського, Чиказького та Венеціанського кінофестивалів.

Чергову хвилю популярності акторові принесла роль Северуса Снайпа у фільмах про чарівника Гаррі Поттера.

Реклама:

Головне сьогодні