Арт-скандал на Берлінале: Ай Вейвей зібрав селебрітіс у покривалах біженців на селфі

— 19 лютого 2016, 16:24

Працюючи разом із волонтерами у пункті прийому біженців на грецькому острові Лесбос, через який до Європи потрапляють сотні тисяч біженців, Вейвей став свідком багатьох трагічних подій, пише The Independent.

Художник зібрав зірок на щорічному фестивалі "Кіно за мир", який є частиною Берлінського кінофестивалю, і попросив їх зробити селфі та групові фото.

Весь знаменитий натовп був одягнений у покривала для екстрених випадків із "золотим" металевим покриттям.

Фото зі aiww/instagram.com

Гості одягнули вбрання під час презентації документальної стрічки "Сирійська історія кохання" про чоловіка й жінку, які загубили один одного, втікаючи з сирійської в’язниці. Фільм узяв спеціальну нагороду гала-вечора, повідомляє Shanghaiist.

Арт-критики вже встигли назвати перформанс Ай Вейвея "образливо позбавленим смаку".

Серед гостей вечора цього року були Шарліз Терон та учасниця Pussy Riot Надія Толоконнікова. Сама подія є частиною міжнародної ініціативи, покликаної вшановувати роль кіно у боротьбі за мир, свободу і толерантність.

Селфі у рятівних покривалах доповнювало інсталяцію художника на колонах Берлінського концертного дому, які Вейвей "одягнув" у 14 тисяч рятівних жилетів біженців з острову Лесбос. Композицію увінчував чорний гумовий човен із написом "Безпечний прохід".

Фото зі aiww/instagram.com

Нещодавно Вейвей оголосив про намір відкрити свою студію і встановити там меморіал 700 загиблим у подорожі з Туреччини, котра мала стати для них рятівною.

Китайський художник відомий не лише своїми гучними інсталяціями, а й критичними до дій влади Китаю фотопроектами: серією робіт "Фак усьому" із демонстрацією середнього пальця пам’яткам найбільших міст світу, фото зі знищенням вази стародавньої династії Хан.

Таким чином митець протестував проти нехтування владою КНР історією країни.

Закономірно, що із цією самою владою у Вейвея також були проблеми: у нього відібрали паспорт. Майже чотири роки художник і скульптор керував міжнародними проектами віддалено – до червня 2015 року.

Аукціонний рекорд для його робіт було встановлено у лютому минулого року, коли серію позолочених скульптур придбали на торгах у Лондоні за $4,3 млн.

Реклама:

Головне сьогодні