Емір Кустуріца каже, що його фільм не взяли до Канн через Путіна

— 18 квітня 2016, 11:43

Журі не включило до конкурсної програми його новий фільм "Чумацьким шляхом" з Монікою Белуччі у головній ролі.

Програма фестивалю цього року налічує 20 стрічок режисерів з 13 країн.

Відсутність картини Кустуріци у програмі організатори кіноподії пояснили тим, що заявку на участь та саму стрічку їм подали запізно, тож комісія не встигла ознайомитись із матеріалом, повідомляє видання NSN.

Однак режисер висловив свою незгоду з позицією Каннського кінофестивалю. Він зізнався, що й справді надіслав фільм на один день пізніше. Але підозрює, що була інша причина не включити його роботу до програми.

"Перелік фільмів (у конкурсній програмі кінофестивалю) був оголошений до закінчення терміну. Фільм був наданий, але ви навіть не дивилися його. Я сприймаю це як удар або плату, яку я мушу платити за хороші дружні стосунки з президентом Росії Путіним", — розповів Кустуріца в інтерв'ю російському інформагентству.

Емір Кустуріца. Фото ua-reporter.com

За словами режисера, запізнення на день або два з подачею кінокартин до відбіркової комісії Каннського фестивалю раніше ніколи не було причиною для відмови. Тому Кустуріца пов'язує поведінку організаторів фестивалю з політикою.

"Останнім часом у роботу Каннського кінофестивалю все частіше втручається політика. У мене є підозри, що хтось дав вказівку мій фільм не приймати. Я не стверджую, але таке відчуття є. Моніка Белуччі теж не розуміє, як могли не прийняти нашу картину. Цього ніхто не розуміє", — поскаржився режисер.

Сербський кінорежисер має дві "Золоті пальмові гілки" — нагороди Каннського кінофестивалю. Він також очолював журі кіноподії у 2005 році.

Акторка Моніка Белуччі. Фото з Twitter

У липні 2015 року йому заборонили в'їзд до України за підтримку анексії Криму та агресивної політики Володимира Путіна стосовно України.

Цього року 69-й Каннський кінофестиваль триватиме з 11 до 22 травня.

Реклама:

Головне сьогодні