Не минуло й трьох років: у Львові спохопилися трипільської миски. Винуватять "Мистецький Арсенал"

— 21 квітня 2016, 18:17

Пам'ятка експонувалася три роки тому на виставці "Велике і величне" в київському "Мистецькому Арсеналі", де було зібрано артефакти з усіх областей країни.

Після її завершення експонат до Львова не повернувся, повідомляють "Телеканал новин 24" та Zaxid.net.

Ще тоді київські музейники виплатили львівським компенсацію – 500 доларів США, і на цьому про артефакт забули на 3 роки, з 2013 року.

Але нині Львівський обласний департамент культури звернувся до прокуратури.

Як стверджують чиновники, "Мистецький Арсенал" нібито не повідомив про відсутність миски. Зникнення виявили, коли розпаковували експонати.

"Без пояснень було. Ні усних, ні письмових. Вони сказали, що будуть шукати. Будуть з'ясовувати, але потім виплатили нам страхову вартість, і миска так і не повернулася", – зазначила головний зберігач Львівського історичного музею Світлана Хавалко.

Такою була трипільська миска, яка зникла. Скріншот з сюжету "телеканалу 24"

У "Мистецькому Арсеналі" факт зникнення пам'ятки підтверджують, так само, як і виплату компенсації. Однак, чим викликано нинішнє звернення до прокуратури, не розуміють.

"Щодо ситуації із згаданим у репортажі артефактом з Львівського історичного музею, то дійсно перед відправленням експонатів до Львова ми виявили, що бракує одного предмету, який не був відібраний до експонування. Одразу було проведено внутрішнє розслідування за участі представників служби охорони та компанії-перевізника, однак знайти його так і не вдалося", — розповіла "Українській правді. Життя" начальник відділу розвитку музейної справи НКММК "Мистецький Арсенал" Ольга Мельник.

За її словами, "Мистецький Арсенал" повідомив про ситуацію Львівський історичний музей та Львівську обласну адміністрацію, якій він підпорядкований.

"Ми навіть отримали рекомендацію від голови Львівської обласної державної адміністрації О.М. Сала надати натомість втраченого артефакту рівноцінний предмет".

"Проте це означало би звернутись до "чорних археологів", і таким чином опинитися поза межами правового поля. Після тривалих консультацій із музеєм, питання було вирішено в юридичній площині, як це передбачав договір між Мистецьким Арсеналом та Львівським історичним музеєм, який передбачав у випадку втрати музейного предмету виплату визначеної музеєм страхової вартості експоната", — пояснила Мельник.

Вона підтвердила, що "Мистецький Арсенал" сплатив повну страхову суму за миску.

"Щодо розміру страхової вартості, то можу сказати лише те, що її визначив Львівський історичний музей, оскільки має відповідних фахівців для здійснення експертизи згідно профілю музею. Більше того, як випливає із сюжету, опублікованому на Zaxid.net, ціна не була занижена, що власне і підтверджує колекціонер Олександр Поліщук, до якого зверталися журналісти".

За словами головного зберігача Львівського історичного музею Світлани Хавалко, яку цитує Zaxid.net, "сума компенсації справді становила 4 тис. грн або 500 доларів на той час. Таку страхову вартість виставив сам історичний музей, коли позичав експонат".

Фотокопія миски у музейних документах. Скріншот з сюжету "телеканалу 24"

"Миска була склеєна. Вона була відреставрована, і там бракувало якоїсь частинки. Ну і фондова комісія засідала, був складений відповідний документ, і так оцінила вартість миски", – пояснила співробітниця музею.

Колекціонер Олександр Поліщук розповів телеканалу, що в Україні миску можна купити за 500 доларів, бо вона не є унікальним предметом на нашій території. Однак, за його словами, за кордоном вона може коштувати від 5 до 10 тисяч фунтів.

У свою чергу, у "Мистецькому арсеналі" дивуються, чому про миску заговорили через три роки після її зникнення і сплати страхової суми.

"Майже три роки, незважаючи на те, що про ситуацію знали всі зацікавлені сторони; що велися постійні переговори та листування з музеєм та чиновниками, ця історія не була цікава ЗМІ. А от зараз, на тлі ігнорування державними чиновниками конкурсних процедур і намаганням Мистецького Арсеналу відстоювати норми закону про конкурсне призначення керівників закладів культури, це раптом стало комусь цікаво. Складається таке враження, що хтось вишукує різного роду обставини щоб дискредитувати команду Мистецького Арсеналу", — переконана Ольга Мельник.

Реклама:

Головне сьогодні