Тест

Законопроект про квоти зареєстрували з новими обіцянками Кириленка

Про це у своєму блозі на Українській правді повідомив віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко.

Документ внесли до парламенту на заміну раніше розданого, внесеного депутатом О. Медуницею.

За словами Кириленка, у новому законопроекті "враховано більшість зауважень радійників та наших опонентів: 1) квота буде не 37,5%, а лише 35%.

2) запроваджуватиметься квота поетапно: перший рік дії закону – квота 25%, другий – 30%, третій – 35%.

3) до повноважень Нацради з питань ТБ та радіомовлення додається нагляд за дотриманням норми про частку пісень українською мовою",
— написав віце-прем'єр.

При цьому він уточнив, що було "принципово збережено норму про розподіл квоти протягом усієї доби, а не лише вночі, від 0 годин до 6 ранку, як це декому хотілося".

віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко. Фото slovoidilo.ua

Кириленко вважає, що шанси на підтримку цього варіанту проекту профільним комітетом ВР збільшилися, оскільки голова комітету Вікторія Сюмар прямо і особисто долучилася до його напрацювання.

"Також активно працювали громадські активісти та деякі музиканти", — підсумував він.

Раніше повідомлялося, що міністр культури Євген Нищук виступає за доопрацювання законопроекту про зобов'язання радіостанцій транслювати в ефірі не менше 37,5% творів українською мовою.

Йшлося про законопроект про внесення змін до Закону "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) № 3822 від 27.01.2016 року.

Чинне законодавство передбачає, що 50% ефіру радіостанцій повинен складати продукт, вироблений в Україні, проте без зазначення мови.

Раніше Кириленко заявляв, що "україномовній пісні пробитися на канали мовлення ФМ-станцій досить складно, інколи це стосується навіть відомих, не кажучи вже про молодих виконавців. Сподіваюсь така ситуація не влаштовує нікого, в тому числі і радійників. Треба з неї виходити".

[L] За попереднім проектом закону, квота для україномовних пісень мала розподілятися протягом усього дня в обсязі 37,5%.

Серед тих, хто підтримав квотування, були Антін Мухарський (Орест Лютий), Олександр Ярмола (гурт "Гайдамаки"), Володимир Шерстюк (гурт "Козак Систем"), Тарас Компаніченко (гурт "Хорея козацька"), Сашко Лірник, Євген Романенко (гурт "Тарута").

Питання україномовних квот викликає бурхливі дискусії серед музикантів та працівників радіостанцій.