Beissoul & Einius: Найголовніша якість сучасної людини – це здатність думати своєю головою

Інопланетні створіння, які не хочуть завойовувати нічого, окрім людських сердець – саме так бачать себе литовські електронники Beissoul & Einius.

Вони пишуть альбом просто посеред піщаних дюн та створюють одяг зі скла та дзеркал, наголошують на своїй інакшості та закликають не соромитися власної сутності.

Про відверті розмови з самими собою і нова платівка гурту – "#asecretcontract". Лонгплей побачив світ 23 лютого, а невдовзі музиканти вкотре завітають до Києва з новою концертною програмою.

УП.Культура зв’язалася з Beissoul & Einius та розпитала електронників про експерименти в творчості, паралельне створення музики та одягу, а також про те, чого варто очікувати від чергового виступу литовців в українській столиці.

Обкладинка нової платівки гурту

– Ваша нова платівка називається "#asecretcontract". Про який контракт йде мова? Яку ідею ви закладали в назву?

Beissoul: Люди часто укладають із самим собою якісь контракти, про які можуть не знати інші. Ті, що хочуть схуднути підписують із собою контракт, що більше не будуть запивати снікерс борщем після шостої години вечора, інші – що припинять курити і так далі.

Для нас час створення альбому в багатьох моментах також було секретним. Артистам частіше за все кортить показати все і всім одразу, а натомість іноді доводиться пісню, відео чи альбом протримати ще 3-4 місяці після їх створення. Це дуже нестерпний процес.

"A Secret Contract" – це розмова із самим собою про те, що тебе хвилює і що допомагає пережити сьогоднішній день щоб завтра він був ще кращим. Ця фраза допомагає тримати фокус і не забувати, що ти собі пообіцяв.

Beissoul & Einius на фестивалі Atlas Weekend у Києві. Фото: Max Yanovskiy

– Одну з композицій, "Srovė", ви записували в дюнах. Чим був зумовлений такий вибір локації?

Beissoul: Це сталося, тому що був необхідний час і необхідне місце! Для нас ця пісня дуже поєднувалася з Нідою (це литовський острів біля моря з величезними дюнами), і ми не довго думаючи вирішили сісти і поїхати туди.

Це була вражаюча поїздка і дуже незвичне місце для запису. Ця пісня стала гімном дюн.

– У своїй останній на сьогодні повноформатній відеороботі на пісню "Lion" ви постаєте в образі інопланетних істот, що допомагають людям у безвиході. Вже потім ви говорили, що хотіли цим показати, на що здатна віра в себе. Ким в такому разі виступали ваші інопланетні альтер-его?

Beissoul: В цьому випадку ми були заручниками людей, які тримали нас у скляній колбі і приховували від держави. Але, не зважаючи ні на що, ми допомагали всім тим, хто справді потребував нашої допомоги і бажав зцілення.

Наші інопланетні створіння доброзичливі. Вони не хочуть нічого завойовувати, окрім сердець людей. Вони тут тільки для того, щоб принести всім любов.

– Цього року у вас вийшов не лише новий лонгплей. Після сольної роботи "808" (2015) Einius випустив компіляцію "Choice". Einius, чим став для вас цей досвід та чи плануєте ви й надалі робити сольну кар’єру? З боку Beissoul чи не виникало бажання теж спробувати себе за межами вашого дуету?

Beissoul: У нас обох є такі маленькі робочі кімнатки, в яких ми займаємося різними справами: Einius музикою, а я костюмами, що доповнюють одне одного.

Сольна кар’єра... Я про це не думаю. Частіше за все це експерименти життя, які можуть так ні до чого і не привести. Я думаю, що ми on the right track.

Einius: Я теж не називаю це сольною кар’єрою – це мій індивідуальний столик в кімнаті. А у 2015-му це був вибух мозку, який потрапив у мій "808".

Для виступу о 3 або 4 ранку – це була прекрасна програма, з якою я виступав не один нічний/ранковий електронний live.

"Choice" – моя нова збірка нордичної електроніки. В ній дев’ять вже відомих, але оновлених і ремастерованих треків і п’ять зовсім свіжих. Моя музика з'являлася в різний час і в різні етапи, але на сьогодні вона ще більш потужна і насичена барвами, ніж коли-небудь.

Beissoul & Einius на M.A.M.A. Awards'17. Фото: D. Umbrasas

– Незадовго до виходу альбому ви презентували капсульну колекцію одягу. Чому зупинилися саме на склі як головному елементі майже всіх образів?

Beissoul: Весь сценічний одяг має якусь яскраву відмітку. На цей раз нею для нас стало саме скло. Воно має легкий ефект диско-болу і зоряного сяйва.

Для нас ці речі – не тільки одяг, а й сценографія. Всі ці скляні костюми можуть доповнювати особливе освітлення сцени, це дуже цікаво. Для нас важлива монументальність речей, які не стали б продуктом одноразового вживання, а були б довговічними.

Одного дня ми відкриємо музей B&E, в якому будуть експонуватися всі наші костюми, зібрані за багато років, а фоном звучатимуть наші пісні.

– Ви доволі часто говорите про те, що важливо виходити до слухачів такими, які ви є. Але ж за плечима Beissoul робота в театрі. Чи не йде акторство врозріз з вашою творчою позицією?

Beissoul: Після того, як я закінчив акторську майстерність плюс пантоміму і отримав диплом, я просто поклав його в папку разом з усім іншим. Я не знімаюся у фільмах і не граю в театрі (відмовляюся від усіх пропозицій).

Всі знання, які я отримав, я намагаюся конвертувати у створення нашого світу B&E разом з театральністю, рухом тіла і голосу. Навіть в театрі я був індивідуальністю.

Я не можу працювати в колективі, не можу нічого вигадати і втілити. Я можу зробити це тільки наодинці, чи з людьми, яким я довіряю, а їх дуже небагато. Тому я намагаюся не упускати можливостей і якісних людей.

[L]– Чому для вас так важливо відрізнятися? Зі сцени ви проголошуєте: "Tell your mom and dad that you are different now!", проте чи немає у вас страху загубитися серед натовпу людей, які хочуть, як в пісні Radiohead, бути до біса особливими?

Beissoul: Я вважаю, найголовніша якість сучасної людини – це здатність якомога більше думати своєю головою і будувати своє життя самому. Так, як хочеться саме тобі.

Ми всі – вільний народ і потрібно користуватися цим, шукати можливості реалізувати мрії і не боятися робити те, що іншим здається несерйозним, чи навіть смішним. Головне – знати, чому це тобі потрібно.

Саме таким чином ми створюємо зараз свою B&E music & fashion імперію, своєрідний музичний рух, і хочемо знати, що якщо хтось прийде на наше шоу, воно інспірує його і, можливо, наступного дня це допоможе йому на його шляху.

Виступ у Києві. Фото: Max Yanovskiy

– До вашого концерту у Києві залишилося зовсім трохи часу. Чим будете дивувати цього разу?

Beissoul: Звісно ж фліртом тіла і музики. А також втягнемо всіх в атмосферу іншопланетних цивілізацій, в яких живуть такі ж прекрасні меломани, як в Україні.

Марія Педоренко, спеціально для УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні