Три події фестивалю Porto Franko, які не можна пропустити. ВІДЕО

— 14 червня 2017, 15:48

З 14 по 18 червня в Івано-Франківську відбудеться Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Porto Franko.

Програма фесту, в основу якого ліг міф Тараса Прохаська про порт Франківськ на берегу Карпатського моря, включатиме майже 100 заходів.

Участь у них візьмуть Юрій Андрухович, Ірма Вітовська, Тарас Прохасько, гурти Бумбокс, The Maneken, а також режисери Еймунтос Някрошюс (Литва), Влодзімєж Станевський (Польща), Влад Троїцький (Україна) та кількадесят митців з усього світу.

Щоб читачам було простіше орієнтуватися на цій події, УП.Культура обрала 3 найбільш оригінальні заходи фесту.

КОНЦЕРТ НА ВОКЗАЛІ

"Сонати та Інтерлюдії" авангардиста Джона Кейджа прозвучать у камерній атмосфері... зали очікування івано-франківського вокзалу.

Усесвітньовідомий композитор, соліст Національної опери Антоній Баришевський виконає їх на препарованому роялі.

Концерт на вокзалі в рамках фестивалю відбудеться вже вдруге, тож співпраця організаторів фестивалю з Укрзалізницею вже стала гарною традицією. Минулого року зусиллями куратора експериментальної програми фестивалю Іллі Разумейка в холі вокзалу звучала борокова музика.

Концерт відбудеться 17 червня о 22.00. Вхід на подію вільний.

МУЗИЧНІ СКУЛЬПТУРИ

На час фестивалю у колишньому колегіальному костелі пресвятої Діви Марії розмістяться три унікальні музичні скульпутри нідерландського музиканта та креатора Ганса ван Коолвіжка.

Коолвіжк відомий як артист, перформер та винахідник музичних інструментів. З 1987 він активно працює над створенням унікальних музичних скульптур, інструментів та інсталяцій.

Ганс ван Коолвіжк грає на органі Bambuso Sonoro

У післявоєнний час орган костьолу був зруйнований, так само радянською владою була знищена дзвіниця церковного комплексу (наразі відновлена). Тож дві центральні скульптури – „Bambuso sonoro" (1991) та „The Bells" виконуватимуть на час фестивалю функцію відроджених сакрально-перформативних символів.

Перша скульптура, бамбуковий орган, є одним із центральних творів художника, що поєднує медитативне звучання з незвичним візуальним вирішенням.

Друга – дзвони, що звучать ніби у просторовій порожнечі.

Третя скульптура має назву „Glissando" (2006) і є мобільною звуковою машиною.

ФУТУРИСТИЧНА СЛУЖБА БОЖА MISSA SOLEMNIS

Мультидисциплінарних та експериментальний проект поєднає кілька світових релігій та культурних практик.

Звуки футуристичного органу Bambuso sonoro перегукуватимуться з мусульманськими наспівами та звуками кори сенегальского музиканта Кеби Ціссохо.

Підготовка костелу пресвятої Діви Марії до футуристичної меси

До цього додасться католицький солоспів "Salve Regina" у виконанні мецо-сопрано Олександри Мельє та віолончелістки Жанни Марчинської, буддійські мотиви китайської виконавиці на існтрументі Піпа Чень Мен’яо та сакральна музика греко-католицької церкви у виконанні хору "Cantemus".

Меса відбудеться в костелі пресвятої Діви Марії 18 червня о 14.00.

Реклама:

Головне сьогодні