Центральний архів-музей літератури і мистецтв виселяють у промзону Києва

— 21 червня 2017, 15:45

Мінкульт та Фонд держмайна виселяють Центральний архів-музей літератури і мистецтв, розміщений у будівлі Софійської Бурси, у промислову зону Києва через закінчення терміну оренди та недоцільність його продовження.

Центральний архів-музей літератури і мистецтв вичеляють у промислову зону Києва через закінчення терміну оренди та недоцільність його продовження. Фото wikimapia.org

Музей змушують переїхати до 29 вересня 2017 року, йдеться на сайті установи.

Музей-архів розташовується у будівлі Софійської Бурси від заснування 1966 року, приміщення як пам'ятка архітектури XVIII ст. перебуває на балансі Національного заповідника "Софія Київська".

[L]Із 1920-х років воно було історично закріплено за архівними установами.

Заклад є найбільшим у Європі архівосховищем літературно-мистецького профілю.

ЦДАМЛМ нараховує 308 721 одиницю зберігання, що складає більше ніж 1,5 млн. документів, також 110465 примірників книг і брошур, 89 238 примірників періодичних видань за XVIII – ХХІ ст. (в тому числі 56 209 одиниць зберігання періоду Незалежності України, а також значну кількість документів української діаспори з усього світу).

Заклад зберігає рукописи Тараса Шевченка, Івана Франка; листи Івана Нечуя-Левицького, Марка Черемшини, документи Бориса Грінченка; матеріали фондів історика та композитора Миколи Аркаса, документи представників української діаспори Віри Вовк, Івана Багряного та багатьох інших.

Музейники наголошують, що збереження фондів у разі переїзду – під загрозою, оскільки запропоновані приміщення за адресами вул. Якутська, 3 та вул. Гарматна, 2 напівзруйновані й непридатні для утримування архіву.

Приміщення за адресою вул. Якутська, 3. Фото csam.archives.gov.ua

Там потрібно додатково робити ремонт, поряд із приміщеннями функціонує виробництво й жодна із запропонованих будівель не має достатньо місця, тож фонди доведеться розформовувати та розміщувати окремо.

Приміщення за адресою вул. Якутська, 3. Фото csam.archives.gov.ua

Щоб вирішити цю ситуацію, працівники установи опублікували відкрите звернення із проханням надати їм приміщення у новому корпусі комплексу центральних державних архівних установ на вулиці Солом’янській, 24.

Будівництво цього корпусу призупинено, він готовий приблизно на 70-80%.

Реклама:

Головне сьогодні