Фонд Жадана проведе в Ізюмі фестиваль "Дорога на Схід"

— 10 серпня 2017, 12:15

Музично-літературний фестиваль "Дорога на Схід" відбудеться 18-19 серпня і збере близько 20 гуртів та письменників, переважно – з Донбасу та Слобожанщини.

Хедлайнерами першого дня стануть "Лінія Маннергейма", спільний музичний проект Сергія Жадана, Олега Каданова та Євгена Турчинова, а також Юрій Андрухович. Він покаже виставу "Альберт, або Найвища форма страти".

Події цього дня відбуватимуться у селі Іванівка, що неподалік від Ізюма, на Фазенді "Виноград".

"Жадан і собаки" - хедлайнери другого дня фестивалю

Другого дня в Ізюмі працюватимуть три сцени. На етнічній, що на Центральній площі міста, виступлять фольклорні колективи Слобожанщини і Донбасу.

– Це буде спроба подолати стереотипи, що склалися навколо традиційної культури та ідентичності Слобожанщини, – каже дослідниця фольклору регіону Світлана Коновалова. – Місцева культура була багатою та цікавою, однак першою постраждала від ранньої індустріалізації, Голодомору, війни тощо.

Серед артистів, що виступлять на сцені, будуть як такі, що зберігають пісні з діда-прадіда, зазначає Коновалова, так і ті, що досліджують та реконструюють місцевий фольклор.

"Муравський шлях" з Харкова виступатимуть на етнічній сцені фестивалю

Зокрема, виступлять харків’яни "Муравський шлях" і "Фарби", "Яри" з Краснокутська, "Калинонька" із Лиману Зміївського району, "Заграйярочка" з Волновахи Донецької області та інші.

Із учасницями "Заграйярочки" Жадан познайомився після того, як виступав у Волоновасі разом із Мар’яною Садовською – українською співачкою, котра виконує world-music і гастролює світом.

Тоді учасниці гурту розповіли про свій колектив, про невеликий місцевий етнографічний музей, а ще показали родинні фотоальбоми. На сімейних світлинах 1950-х років усі були вдягнені у вишиванки, що збереглися досі.

"Тартак" - хедлайнери другого дня фестивалю

– Волноваха переважно російськомовна, а от у навколишніх селах говорять українською – адже там було чимало переселенців із Черкащини та Слобожанщини, – каже Жадан. – Це долає стереотип про Донбас як щось україножерське чи українофобське, або й зовсім неукраїнське.

Крім того в ізюмському кінотеатрі "Спартак" працюватиме літературно-музична сцена, де виступатимуть переважно місцеві гурти. Наприклад, "Ізобарра Тор" зі Сватового, що на Луганщині, та "Смолова галерея" із донецького Слов’янська.

– До нас приїжджають відомі гурти, але на місцевих музикантів вони зазвичай не зважають, – розповідає Андрій Клименко з "Ізобарра Тор". – Натомість "Дорога на Схід" запросила взяти участь. Для нас це важливо, бо хоча й граємо уже багато років, навіть у рідному місті про нас багато-хто не знає.

Третьою буде головна сцена над річкою. Там виступлять "Тартак", "The ВЙО", "ШАNА" та "Жадан і собаки".

На фестивалі працюватимуть фудкорти, а також ярмарок місцевих дизайнерів.

[L]Також під час фестивалю відбудеться відкриття муралу Джона Леннона на площі Джона Леннона (колишній Леніна).

– Фестиваль має стати місцем зустрічі східняків з несіхдняками, а також східняків із ще більшими східняками, – говорить Жадан.

Організатори цьогорічного фестивалю: Благодійний Фонд Сергія Жадана, Харківська обласна державна адміністрація та міська рада Ізюму.

Нагадаємо, перший фестиваль "Дорога на Схід" відбувся влітку 2016-го. Тоді місцем його проведення були Новопсков, Сватове та Старобільськ, що на Луганщині.

Реклама:

Головне сьогодні