Документи щодо аварії на Чорнобильській АЕС включили до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять миру"

— 31 жовтня 2017, 10:39

Документальна спадщина України щодо аварії на Чорнобильській АЕС включена до Всесвітнього реєстру програм ЮНЕСКО "Пам'ять миру".

Таке рішення було прийнято Міжнародним консультативним комітетом програми ООН "Пам'ять миру" під час чотирьохденних засідань з 24 по 27 жовтня в штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі.

В ході засідання розглядали нові елементи документального надбання, представленого країнами зі всього світу за номінаційний цикл 2016-2017 років.

[L]Всього до реєстру рекомендували включити 78 нових елементів.

Серед інших також включена спадщина про Люблінську унію між Королівством Польським і Великим князівством Литовським, що створила Річ Посполиту. Королівству Польському за умовами Люблінської унії були передані великі території сучасної України і Підляшшя, що раніше належали Великому князівству Литовському.

На даний час реєстр "Пам'ять миру" включає в себе 427 документів і колекцій з усіх континентів. В ній містяться документи на всіляких носіях з різних матеріалів (камінь, кіноплівка, пергамент, магнітна стрічка та багато іншого).

Україна представлена в реєстрі колекцією єврейського музичного фольклору 1912-1947 років з бібліотеки Вернадського, яка, зокрема, включає єдиний в світі справжній запис голосу Шолом-Алейхема.

У 2009 року до реєстру ЮНЕСКО "Пам'ять світу" включили архіви Радзивіллів і Несвіжську колекцію книг, які частково перебувають в Україні.

Особливо цінний кінофільм "Чорнобиль – Хроніка важких тижнів" режисера Володимира Шевченка, 1986 року, який є частиною документальної спадщини України щодо аварії на Чорнобильській АЕС, зберігається у Центральному державному кінофотофоноархіві ім. Г. С. Пшеничного.

Особливо цінний кінофільм "Чорнобиль – Хроніка важких тижнів" режисера
Володимира Шевченка, 1986 року

Реклама:

Головне сьогодні