За рік Україна більше 220 разів відмовлялася ввозити книжки з Росії

— 30 січня 2018, 14:11

Держкомітет телебачення і радіомовлення станом на 1 січня 2018 року видав 221 відмову на ввезення видавничої продукції до України з території Російської Федерації.

Фото vkfoto/Depositphotos

Про це заявив голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко 30 січня, повідомляє Укрінформ.

"З 1 січня 2017 року набув чинності закон щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Було запущено механізм контролю за виданнями, які ввозяться на територію України з держави-агресора, тимчасово окупованих територій України", – пояснив Наливайко.

Станом на 1 січня 2018 року було видано дозволи на ввезення майже 9 тисяч найменувань видавничої продукції.

[L]Водночас надано 221 відмову. З них – 21 через невідповідність видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена на території України.

Така порівняно невелика кількість відмов, за словами Наливайка, пояснюється тим, що переважна більшість суб'єктів господарювання "відповідально поставились до вимог Держкомтелерадіо".

Серед видань, які отримали дозволи на ввезення, переважають світова, європейська та російська класика, світові бестселери та дитяча література.

За даними Державної фіскальної служби, ввезення видавничої продукції з Росії до України в другій половині 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року зменшилася майже на половину.

Так, вартість всієї легальної російської книжкової продукції, яка заходила на український ринок, 2017 року не перевищувала $1,5 млн. Тоді як до початку вторгнення РФ на територію України цей показник становив понад $30 млн.

Нещодавно експертна комісія не дозволила завести в Україну книгу "Сталінград" Ентоні Бівора.

Голова Організації українських націоналістів Богдан Червак вважає цю заборону проявом поваги до самих себе. Чому – читайте за лінком.

Реклама:

Головне сьогодні