Вчені знайшли нові роботи Мікеланджело. Авторство довели завдяки інтимним деталям

— 16 листопада 2018, 10:34

Вчені Музею Фіцуільяма (The Fitzwilliam Museum) при Кембриджському університеті змогли довести, що відомий італійський митець доби Відродження Мікеланджело є справжнім автором двох скульптур, відомих як "бронза Ротшильда".

Роботам Мікеланджело властиві певні анатомічні ознаки, що не повторюються в жодного іншого скульптора.

Роботам Мікеланджело властиві певні анатомічні ознаки. Фото Photograph Chris Radburn/PA

Зокрема, специфічне зображення лобкового волосся, які мистецтвознавці описують як "досить кучеряве та неслухняне". Серед інших деталей, що "видають" авторство Мікеланджело, – ступні з коротким великим пальцем і довгим вказівним, "ніби між ними помістили ремінь від шльопанців".

Авторство італійського художника і скульптора вдалося довести завдяки "нестійким пальцям ніг, пресу на вісім кубиків", набряклим стегновим м'язам та хвилястому лобковому волоссю.

"Мистецтвознавці виявили ці елементи та особливості на статуях і порівняли з деталями в інших роботах майстра.

Збіги можна помітити неозброєним оком", – розповідає виданню The Guardian професор клінічної анатомії Пітер Абрахамс (Peter Abrahams).

Вчений також додав, що отримані докази засвідчують, що митець випереджав свій час.

Для того, щоб відтворювати людське тіло з такою точністю, він мав володіти глибокими знаннями в сфері анатомії, а також з науковою метою розчленовувати трупи.

Абрахамс зауважив, що чоловічі фігури на скульптурах Мікеланджело мають надзвичайно розвинуту м’язову структуру тіла, "але це нормально, якщо ви піднімаєте кам'яну кладку".

Результати дослідження були спрямовані до Вікторії Евери (Victoria Avery), зберігача прикладного мистецтва Музею Фіцуільяма.

[L]Вона виявила переконливі докази того, що Мікеланджело виготовляв бронзові скульптури в колосальному масштабі, включаючи чотирьохметрову портретну статую папи Юлія II.

Вона додала: "Я знала його як поета, архітектора, військового інженера, різьбяра по мармуру, художника фресок, але ніде не знаходила інформації про нього як про майстера по бронзі.

Сподіваюсь, що люди побачать Мікеланджело у новому амплуа. Ми знали, що він був генієм, але не могли подумати, що велич його таланту сягала аж такого різноманіття".

Для довідки: "Бронза Ротшильда" – парна скульптура, що зображає двох оголених чоловіків верхом на пантерах. Про те, що цей мистецький об’єкт може належати руці Мікеланджело, в Музеї Фіцуільяма заявили ще у 2015 році. Однак науково обґрунтувати гіпотезу вдалось лише зараз.

Реклама:

Головне сьогодні