Бандура, AVIATOR та АТОвець: що об'єднує їх, Майдан та Розстріляне відродження

— 13 лютого 2019, 11:34

У Київському театрі опери і балету для дітей та юнацтва в роковини вбивств на Майдані покажуть виставу про Розстріляне відродження.

У головній ролі – Олександр Рудько, оперний співак, актор, читець і учасник боїв під Гранітним та Золотим. У лютому 2015 року його призвали до війська, й на рік він змінив сцену на передові позиції тоді ще в АТО.

"У виставі його роль - збірний образ Поета, який не хотів скоритися жорстокій системі і врешті загинув, захищаючи свій простір свободи і творчості.

Хоча йдеться про різні постаті та різні історичні епохи, в рішучості відстояти свободу ми бачимо певні алюзії з Майданом. Саме тому прем’єра вистави на великій сцені нашого театру відбудеться 20 лютого, у дні, коли Україна вшановуватиме героїв Небесної сотні.

Нам вдалося створити дуже символічну і глибоку постановку. Без надривів і буквалізму і це швидше всього історія для театральних гурманів та чуттєвих українців, які думають, аналізують і найголовніше відчувають", - каже директор та художній керівник театру Петро Качанов.

Режисер-постановник вистави – Дмитро Тодорюк, більш відомий як соліст гурту AVIATOR.

За словами режисера, для того, щоб поезія прозвучала "чистіше", на сцені буде мінімум декорацій, а емоційну складову посилить хор, вбраний у гнітючу уніформу тієї епохи – гулагівські фуфайки, інша назва "ватники". Це ще одна паралель з сучасністю та людьми, які бездумно коряться системі.

У виставі використали вірші поетів Розстріляного відродження – Михайля Семенка, Василя Еллана-Блакитного, Михайла Драй-Хмари, Майка Йогансена, Олекси Слісаренка та ін.

Серед різноманітного музичного орнаменту вистави глядач почує, зокрема, і всесвітньо відомого бандуриста Романа Гриньківа.

Прем’єрні покази вистави "Розстріляне Відродження" відбудуться 20 і 23 лютого 2019 р.

Реклама:

Головне сьогодні