5 книг про видатних особистостей, які надихають

Наталiя Бушковська — 26 січня 2020, 11:00

Біографічні романи та мемуари завжди займали чільне місце на поличках книголюбів.

Погодьтеся, що читати такі книжки — суцільне задоволення, адже автор достеменно описує реальне життя, занурює в епоху.

Він може бути головним героєм, звичайним очевидцем чи дослідником подій.

Ці історії вражають і надихають. Інколи події, що відбуваються в житті видатних особистостей, настільки по-хорошому незвичайні чи драматичні, що важко повірити в їхню справжність.

Проте ці історії дійсно трапилися саме з цими людьми, і ми маємо щастя їх читати.

"Просто діти"

Паті Сміт

"Просто діти", Паті Сміт

Патті Сміт — письменниця, музикантка та художниця.

Вона отримала визнання в 1970-х роках за революційне злиття поезії та року.

У своїй книжці "Просто діти" вона розповідає про те, як одного разу випадкова зустріч у Брукліні привела двох молодих людей на шлях мистецтва.

У буремні часи, коли поезія, рок-н-рол, мистецтво та політика перепліталися й вибухали, наче бомба, Патті Сміт і Роберт Мелтроп уклали угоду про те, що будуть піклуватися одне про одного.

Історія їхньої дружби — це любовний роман, що закінчився як елегія.

"Дружина короля вечірки"

Літа Ґрей Чаплін, Джеффрі Вейнс

"Дружина короля вечірки", Літа Ґрей Чаплін, Джеффрі Вейнс

Ця книжка — спогади Літи Ґрей Чаплін, єдиної дружини Чапліна, яка розказала про своє життя з легендарним актором та кінорежисером. Її оповідь — надзвичайна голлівудська історія свідка, який усе бачив від самого початку.

У цій книжці Літа через багато років після гучного розриву, відкидаючи емоції, об’єктивно аналізує свої стосунки з Чарлі, а також цікаво розповідає про соціальне життя Голлівуду в 1920-х.

Пікантна родзинка цього видання — позовна заява Літи, завдяки якій вона отримала від колишнього чоловіка 825 тисяч доларів (шалені гроші на той час!).

"Сам в океані"

Слава Курилов

"Сам в океані", Слава Курилов

В основі книжки лежить реальна історія океанолога Слави Курилова, який не мав можливості легально покинути СРСР, а тому придумав зухвалий і небезпечний план.

Під час круїзного туру до екватора (корабель не заходив у порти, а тому юридично вважався територією СРСР і люди не потребували окремого дозволу для подорожі ) він стрибнув в океан. Чоловік плив 3 доби, перш ніж дістався до філіппінського берега.

Більше він ніколи не повертався до місць, з яких йому довелося тікати.

Ця книжка – його розповідь про радянське життя, підготовку до втечі і саму втечу, яку Слава сприймав як виклик силам людини.

"Це Ван Гог"

Джордж Родам

"Це Ван Гог", Джордж Родам

Вінсент Ван Гог — нідерландський художник, постімпресіоніст.

Він використовував мистецтво, щоб висловити свою інтенсивну емоційну реакцію на навколишній світ.

Захоплений красою природи та змучений скорботами людського існування, він створив протягом свого трагічно короткого життя картини, які вважають одними з найкращих в історії людства.

Автор книжки Джордж Роддам викладав історію мистецтв в університетах США та Великої Британії.

Він розповідає про речі, які надихали митця, і руйнує стереотипний образ божевільного художника.

"Ієронім Босх. Видіння і кошмари"

Нільс Бюттнер

"Ієронім Босх. Видіння і кошмари", Нільс Бюттнер

Нільс Бюттнер — професор історії мистецтва в Державній академії мистецтв і дизайну в Штутгарті, Німеччина. Він дослідник німецької та голландської культур та автор наукових праць і книжок з живопису.

Ще за життя Ієронім Босх славився своїм фантастичним живописом.

Сьогодні його ім’я оточене безліччю міфів і часто є синонімом страшних і інфернальних образів. А все через неповторний стиль, у якому написані картини, — глядачу доводиться стикатися з загадками, які мають безліч інтерпретацій.

Одні припускають, що художник належить до язичницького культу, інші — що вдається до окультних практик. Були й ті, хто вважав, що він є членом таємних організацій.

А насправді робота і життя Босха надзвичайно добре зафіксовані. Близько 100 історичних записів, створених за життя художника, проливають світло на його твори та соціальне становище.

У цій книжці Нільс Бюттнер подає кар'єру художника, який працював у вищих аристократичних та придворних колах, від самого початку і до кінця життя, та пояснює картини Босха на тлі сучасної культури й соціальної реальності.

Книжки з добірки допоможуть дізнатися про життя відомих людей, зрозуміти їх та їхні твори, а також яскраво уявити епоху, у якій їм довелося жити й працювати.

Добірка підготована за сприяння видавництва "Фабула".

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні