Торік в Україні закрилися 343 видавництва та 48 книгарень – мовний омбудсмен 

Яна Осадча — 4 серпня 2021, 13:58

В 2020 році в Україні 343 видавництва та 48 книгарень припинили свою діяльність.

Загалом обсяги виробництва книжкової продукції впали на 23-34%.

Особливо не вистачає україномовної літератури у книгарнях східних та південних областей та в сільській місцевості, повідомив у Facebook уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За даними Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, через кризу 2020 року галузь зменшила обсяги виробництва книжкової продукції порівняно з 2019-м роком. За назвами – на 23,3% і за сумарним накладом – на 34,3%.

Фото Pakhnyushchyy/Depositphotos

Кремінь нагадав, що з 16 липня в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, 50% книг має бути українською мовою.

"Для української книжки зараз нелегкі часи. Але давайте не забувати, що в сучасному світі книга це інтелектуальні інвестиції в наше майбутнє", – написав Кремінь.

Нагадаємо, 16 липня набули чинності чергові норми закону про мову, які крім книговидавництва, також передбачають, що всі концерти, шоу-програми, фільми, екскурсії мають проводитися українською мовою.

Вас також може зацікавити:

Що не так з українським ринком книг і чи можна його "вивести у світ". Британська експертна оцінка

У Інституті книги підрахували, як мало українці читають щодня

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні