Вранці пам’ятник Пушкіну в Харкові захистили, але під вечір – знесли

— 9 листопада 2022, 13:10

ОНОВЛЕНО 09.11 о 16:05

Погруддя Пушкіна у Харкові демонтували і відправили на відповідальне зберігання. Про це повідомляє Українська правда з посиланням на Харківську міську раду: "Його подальша доля – чи буде він зберігатися у музеї, чи йому знайдеться інше місце у культурному та історичному просторі Харкова – вирішуватимуть харків’яни після Перемоги України".

Міськрада показала кадри демонтажу погруддя і додала, що цей пам’ятник, а, можливо, й інші, мають бути збережені.

А ще зранку цього ж дня погруддя Пушкіна на Площі Поезії обклали захисними мішками, повідомило "Суспільне". На фото видно робочих комунальних служб зі спецтехнікою.

У Харкові обкладають захисними мішками пам'ятник Пушкіну. Фото: Суспільне Харків

Як повідомляє Харків.Time, ці роботи провели згідно з рекомендаціями Інституту національної пам’яті. У виданні цитують слова директора міського департаменту у справах інформації Юрія Сидоренка, який стверджує, що долю пам’ятника Пушкіну має вирішувати Кабмін.

У Харкові вирішили захистити пам'ятник Пушкіну від російських обстрілів. Фото: Суспільне Харків

Переважну більшість монументів Харкова захистили від обстрілів ще на початку березня. Мішками обклали пам’ятник Шевченка, монумент Незалежності та інші.

Пам’ятник Пушкіну у Харкові неодноразово обливали червоною фарбою, востаннє – 6 листопада. Днями харківський поет та волонтер Сергій Жадан опублікував у своїх соцмережах фото з цим погруддям, написавши "Ні на що не натякаю".

Пам’ятник Пушкіну встановили в Харкові 1904 року, влада Російської імперії внесла його до реєстру пам’ятників національного значення. Буквально через кілька місяців після встановлення засновник українського націоналізму Микола Міхновський спробував його підірвати.

Раніше Харківська обласна рада не змогла проголосувати за зміну назв російського театру імені Олександра Пушкіна.

Реклама:

Головне сьогодні