Стала відома подальша доля скандального пам'ятника Катерині ІІ в Одесі

— 2 грудня 2022, 21:50

Стала відома подальша доля скандального пам'ятника Катерині ІІ в Одесі. Статую імператриці, яка знищила Запорізьку Січ і остаточно утвердила кріпацтво на українських землях, планують тимчасово розмістити на території Одеського художнього музею.

Про це повідомляє "Суспільне".

За словами співробітника музею Кирила Ліпатова, постамент зі скульптурою Катерини ІІ зберігатимуть закритим на території музею, а інші фігури ансамблю ‒ Хосе де Рибаса, Франца де Волана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова зберігатимуть у фондах.

Рішення про демонтаж двох імперських монументів ‒ скульптури Катерини II та Суворова Одеська міська рада підтримала 30 листопада.

Згодом монумент може знову "переїхати", оскільки мер Одеси Труханов озвучив плани щодо створення в місті парку імперського минулого.

Що відомо

Ансамбль "Засновникам міста Одеси" із пам'ятником Катерині II та її сподвижникам ‒ Хосе де Рібасу, Францу де Воллану, Григорію Потьомкіну та Платону Зубову розміщений на Катерининській площі в Одесі. Споруджений 1900 року. Авторами стали: архітектор Юрій Дмитренко, скульптор Михайло Попов за участі скульптора Бориса Едуардса. У 1920 році монумент знесений як антирадянський.

Відновили ансамбль 2007 року. Від старої пам'ятки збереглася низка фрагментів ‒ постаті засновників Одеси, гранітна колона постаменту, частини постаті самої Катерини, зокрема, бюст. У процесі відтворення було виготовлено заново фундамент, постамент із червоного мармуру та скульптуру імператриці Катерини II. Елементи фігури імператриці, що збереглися, і постамент від першого пам'ятника залишилися в одеському краєзнавчому музеї.

Монумент "Засновникам Одеси" відновили у 2007 році. Фото: Вікіпедія

Монумент викликав суперечки


Одеські активісти неодноразово влаштовували акції і закликали знести монумент "кривавій імператриці".

2 вересня, в День Одеси, українці провели акцію "Геть криваву катівницю". Учасники перформансу принесли на площу обрубані стовбури дерев з написами "Воля", "Держава", "Мова", "Січ", "Земля" - як символ того, що знищила імператриця Катерина ІІ в Україні.

12 вересня 2022 активіст "Автомайдану" Артак Григорян облив пам’ятник Катерині ІІ червоною фарбою та опублікував фото з текстом "Патрульна поліція Одеської області, я чекаю" на своїй сторінці у Facebook. На наступний день, 13 вересня, постамент облили фарбою.

Артак Григорян опублікував пост із закликом знести монумент Катерині ІІ в Одесі. Фото: скріншот



17 вересня 2022 на пам'ятнику з'явились нові написи червоною фарбою. На постаменті Катерини ІІ написали: "Знести".

2 листопада 2022 на голову Катерині ІІ в Одесі невідомі одягли червоний ковпак ката, а до руки прив’язали зашморг.

Місцева влада Одеси після російського вторгнення не раз змінювала свою думку щодо долі пам'ятника "Засновникам Одеси": спочатку посадовці висловлювалися проти "знищення історії", проте пізніше змінили позицію.

Реклама:

Головне сьогодні