Тероборона створила цивільно-воєнний підрозділ для обстеження культурних пам’яток в зоні бойових дій

— 25 жовтня 2023, 19:48

В Україні створили експериментальний підрозділ з охорони культурної спадщини, який складатиметься з військових і цивільних. Про це повідомляє пресслужба Сил територіальної оборони ЗСУ.

Підрозділ працюватиме в зоні бойових дій та в сірій зоні, щоб фіксувати пошкодження об’єктів культурної спадщини. Він підпорядковуватиметься Командуванню Сил територіальної оборони ЗСУ. Робота підрозділу допоможе виконувати Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту.

Суть експерименту полягає в тому, щоб залучати фахівців до охорони, збереження та оцінки пошкоджень об’єктів культурної спадщини, що перебувають в зоні відповідальності військових. Адже наразі музейники, археологи, культурологи не мають туди доступу. А ті фахівці, що вже служать в ЗСУ, не мають таких повноважень.

До підрозділу вже долучилися фахівці зі сфери культури, здатні ефективно оцінити пошкодження, здійснити першочергові заходи, необхідні для збереження памʼяток і цінностей та організувати евакуацію.

Один з таких фахівців – директор Музею Майдану, координатор Штабу порятунку культурної спадщини Ігор Пошивайло. УП.Життя він прокоментував важливість створення цього підрозділу.

"Одна з функцій цього підрозділу – збір доказової бази для Міжнародного кримінального суду. Повинна існувати співпраця військових з представниками закладів культури у тих речах які актуальні для них", – каже Пошивайло. За його словами, ініціатива відкриє доступ у сіру зону для цивільних, які пройшли усе необхідне навчання: тренінги з тактичної медицини, вогневу підготовку.

За останніми даними Міністерства культури, від російської війни вже постраждали 1702 об’єкти культурної спадщини. "Часто в зруйнованих музеях ще перебувають колекції, які потребують евакуації", – говорить Пошивайло. Тож, цивільні спеціалісти тепер зможуть допомогти військовим оцінити такі об’єкти і розробити шляхи їх порятунку.

Члени підрозділу з охорони культурної спадщини. Фото: Сили територіальної оборони ЗСУ

Подібні підрозділи успішно існують в багатьох європейських арміях європейських країн, додає директор Музею Майдану: "Є такі підрозділи і в НАТО. Називаються СРР (culture property protection). У Франції цей підрозділ функціонує і у мирний час. Разом з музейними працівниками вони розробляють плани швидкого реагування у надзвичайних ситуаціях. В разі участі в бойових діях вони документують і самі події, і фіксують історію. Вживають усіх можл заходів щоб її зберегти".

Створення такої ініціативи Тероборони привітали фахівці Heritage Monitoring Lab – групи дослідників, архітекторів, істориків та мистецтвознавців, які досліджують злочини проти спадщини під час російсько-української війни. Станом на жовтень їх представники змогли обстежити 769 обʼєктів у 11 областях.

"Як документатори воєнних злочинів, ми вітаємо цю ідею. Дуже важливо не зупинитися на цьому, а розвинути цю ініціативу до створення справжнього окремого підрозділу СPP. І щоб в подальшому у цей підрозділ могли перевестися фахівці та професіонали (архітектори, історики, археологи), які вже служать у ЗСУ. А цивільні фахівці могли мобілізуватися одразу до цього підрозділу та виконувати свою роботу у лавах Збройних сил", – говорить в коментарі УП.Життя Марія Задорожна, лідерка напрямку культурна криміналістика Heritage Monitoring Lab.

Анастасія Большакова, журналістка УП.Культура

Реклама:

Головне сьогодні