Колекціонери стали купувати менше мистецтва через війну в Україні

Анастасія Большакова — 7 листопада 2023, 17:45

Цього року колекціонери поводяться обережніше та не поспішають купувати нові твори мистецтва. Про це йдеться в дослідженні, яке опублікував Всесвітній ярмарок сучасного мистецтва Art Basel.

Для дослідження опитали 2828 заможних (high-net-worth) колекціонерів з 11 регіонів світу, щоб дізнатися настрої та тенденції глобального художнього ринку. До списку досліджених країн увійшли: США, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, материковий Китай, Гонконг, Тайвань, Сінгапур, Японія та Бразилія.

Дослідники аналізували ринок кінця 2022 року й першу половину 2023 року. В результаті експерти створили статистику сегментів колекціонування та аукціонів.

У своєму зверненні генеральний директор Art Basel Ноа Горовіц розповів, що результати дослідження та обережність колекціонерів у купівлях пов’язані з низкою соціальних та економічних умов, зокрема: з війною в Україні, а також військовою напруженістю на Близькому Сході. Суми продажів найбільших міжнародних аукціонних будинків Christie's, Sotheby's, Phillips та Bonhams у першому півріччі 2023 року знизилися на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Експозиція Art Basel у Швейцарії. Фото: Reuters

Після того, як в більшості країн зняли карантинні обмеження через Covid-19, покращилась статистика міжнародного обміну творами мистецтва. Сума світового імпорту предметів мистецтва та антикваріату досягла рекордного рівня в 30,7 мільярда доларів. Загальний експорт у досліджених регіонах сягнув 33,4 мільярда доларів. Також найбільше цього року витрачали колекціонери з Китаю, адже обмеження там були суворішими та довшими. За рік вони витратили близько 241 тисячі доларів США.

ВІДЕО ДНЯ

Покупці віддають перевагу картинам на полотнах та папері, також купують скульптури та інсталяції. А цифрове мистецтво цього року продавалося погано – від загальних витрат частка NFT-об’єктів складає лише 3%. Зараз цифрове мистецтво перебуває на найнижчому рівні з січня 2021 року.

Art Basel у Маямі, виставка 2022 року. Фото: Art Basel

Дослідили й гендерне співвідношення серед митців, чиї твори купували цього року. Результати показали, що ринок ділять 39% жінок і 61% чоловіків, а частка робіт художниць у колекціях зменшилася на 3% порівняно з попереднім роком. Однак, колекціонери, які витрачають понад $10 млн на рік, як правило, мають вищу частку робіт жінок-художниць у своїх колекціях і віддають за їхні роботи більші суми.

"Ринок часто звинувачують у розбіжностях між чоловіками та жінками-художниками, але все не так просто. Зараз жінки-художниці часто отримують вищі ціни, ніж їхні колеги-чоловіки, але їх набагато менше, ніж чоловіків, які виходять на ринок. І щоб вирішити проблему недостатньої доступності, ми повинні думати глибше - про інституції, про наше суспільство", – прокоментувала результати авторка дослідження Клер МакЕндрю.

Як виглядає павільйон, на якому експонуються галереї з усього світу. Фото: Art Basel

Кредитними коштами розраховувалися 43% колекціонерів, більшість з них купували картини з "егоїстичних мотивів" – особистого задоволення і самоідентифікації. Навіть з урахуванням того, які кошти витрачали колекціонери, лише 11% назвали себе "інвесторами" й активно перепродавали свої колекції.

Прогнози на 2024 рік лишаються позитивними, про що говорять настрої серед опитаних колекціонерів: "Незважаючи на триваючі потрясіння у фінансовому секторі, високу інфляцію, триваючий вплив трирічної епідемії COVID-19 та війну в Україні, 77% колекціонерів з високим рівнем доходу зберігають оптимізм щодо розвитку арт-ринку впродовж наступних шести місяців, що дещо більше, ніж частка тих, хто оптимістично налаштований щодо фондового ринку (74%)" – йдеться в дослідженні.

Що таке Art Basel

Art Basel — провідний міжнародний ярмарок сучасного мистецтва, який щорічно проходить у чотирьох містах: Базелі, Маямі-Біч, Гонконгу та Парижі.

Ярмарок став справжнім трендсетером у світі сучасного мистецтва, його називають однією зі знакових подій у культурній та економічній сферах, адже вона кожного року досліджує та демонструє тенденції ринку. Art Basel поєднує у собі різномасштабні інсталяції та експонує роботи як всесвітньо відомих митців, так і молодих художників та перформерів.

Цього року основна програма Art Basel прийняла 284 галереї з 36 країн, які презентували роботи понад 4000 діячів мистецтва. Цю подію відвідують колекціонери з Америки, Азії та Європи, куратори провідних музеїв та фондів. Спеціально для них проходять закриті події, на які можна потрапити лише за спеціальним запрошенням.

Перша дослідження всесвітнього ринку колекціонерів у рамках співпраці Art Basel і швейцарського банку відбулося ще у 2017 році. Тоді вийшов перший річний звіт щодо ситуації на артринку. З того часу головною авторкою дослідження є культурна економістка Клер МакЕндрю.

Реклама:

Головне сьогодні