У Лондоні скасували виставку Ай Вейвея через його пост про Ізраїль та ХАМАС

Марія Кабацій — 15 листопада 2023, 13:56

Лондонська галерея скасувала виставку китайського митця-бунтівника Ай Вейвея через його пост у соцмережах про війну Ізраїля та ХАМАС.

Про те, що Lisson Gallery на невизначений термін призупиняє виставку нових робіт Ай Вейвея, яка мала відкритися у середу, 15 листопада, стало відомо напередодні, 14 листопада.

Художник розповів виданню The Art Newspaper, що його виставку "фактично скасовано", але назвав рішення "добрими намірами". Він висловив переконання, що організатори зважилися на скасування експозиції, "щоб уникнути подальших суперечок і заради мого власного благополуччя".

У своєму пості в Twitter, який спричинив скасування виставки, Ай Вейвей писав: "Почуття провини за переслідування єврейського народу іноді для компенсації переноситься на арабський світ. У фінансовому, культурному та медійному плані єврейська громада має значну присутність у Сполучених Штатах. Щорічний пакет допомоги Ізраїлю в розмірі 3 млрд доларів протягом десятиліть рекламувався як одна з найцінніших інвестицій, які коли-небудь робили Сполучені Штати. Це партнерство часто описують як партнерство спільної долі".

Пізніше художник видалив цей твіт.

Представник Lisson Gallery розказав, що питання проведення виставки Ай Вейвея "все ще обговорюється". В галереї також додали, що після появи поста в соцмережах митця, з ним проводили "тривалі розмови".

Фото з виставки Ай Вейвея у Lisson Gallery в 2019 році

"Ми разом погодилися, що зараз не найкращий час для представлення його нових робіт. Немає місця для дебатів, які можна охарактеризувати як антисемітські або ісламофобські, в той час, коли всі зусилля повинні бути спрямовані на припинення трагічних страждань на ізраїльських і палестинських територіях, а також у громадах по всьому світу", – йдеться в офіційній заяві галереї.

Ай Вейвей сказав, що у своєму твіті "намагався бути об'єктивним і нейтральним, без моральних суджень, звинувачень чи оцінок людських вчинків". При цьому він зазначив, що ця ситуація піднімає питання про свободу слова: "Для того, хто працює в мистецтві, самовираження ніколи не полягало в тому, щоб шукати правильне висловлювання...Ми не повинні відмовлятися від самовираження через відсутність висновку; інакше ми б відмовилися від мистецтва, творчості та творення".

Хто такий Ай Вейвей

Майбутній художник та активіст Ай Вейвей народився в Пекіні в 1957 році. Після заслання його батька, поета Ай Ціна, ріс у трудових таборах на північному заході Китаю. Спостерігаючи за переслідуваннями батька з боку державної машини, Ай став критиком китайської влади та захисником прав людини.

У 2011 році художника заарештували в аеропорту Пекіна й утримували під вартою 81 день за сфабрикованою справою, пов’язаною з його політичною діяльністю. Тоді до нього прийшла ідея написати мемуари – автобіографія побачила світ наприкінці 2021 року. Українське видання під назвою "1000 років радощів і смутку", що вийшло у видавництві ArtHuss, стало одним з перших перекладів.

Того ж року китайського дисидента визнали найвпливовішим художником світу.

У 2015 році Ай Вейвей покинув Китай. Наразі мешкає в Лісабоні, Португалія.

Ай давно підтримує палестинців. Зокрема, у 2016 році він відвідав Газу під час зйомок свого документального фільму "Людський потік" про глобальну кризу біженців.

Митець часто провокує публіку як своїми творами, так і онлайн-висловлюваннями. На початку 2022 року Ай Вейвей викликав обурення користувачів Мережі, опублікувавши антивакцинаторське відео. На ньому група чоловіків танцювала на вершині пагорба. У підписі до ролика йшлося: "Я та мої друзі живемо в автономному режимі після відмови від вакцини".

Читайте також: Арт-скандал на Берлінале: Ай Вейвей зібрав селебрітіс у покривалах біженців на селфі

Реклама:

Головне сьогодні