Київміськрада ввела тимчасову заборону на створення муралів 

Анастасія Большакова — 24 листопада 2023, 10:43

У Києві від 23 листопада тимчасово заборонили створювати нові мурали. Обмеження знімуть тоді, коли створять прозорий та відкритий механізм погодження ескізів, повідомляє Київська міська рада.

Як зазначила ініціаторка проєкту, депутатка Київміськради Євгенія Кулеба, зараз відомо про збільшення кількості муралів, що порушують правила благоустрою. Стінописи створюють без погодження з відповідними органами та мешканцями будинків, а чинне законодавство не врегульовує це питання.

"Також усе частіше виникає суспільний резонанс у зв’язку з різними поглядами на мистецьку цінність та етичну складову. Питання важливості збереження культурної спадщини, зовнішнього вигляду будівель та їх інтеграції в архітектурний контекст міста потребує створення чіткого механізму погодження ескізів та локацій розміщення монументальних розписів", – розповіла Кулеба.

Вона наголосила, що процес погодження ескізів буде включати експертну оцінку, громадське обговорення, отримання дозволу від власників будівлі та отримання інших дозволів та погоджень, передбачених законодавством.

Мурал на вулиці Січових Стрільців,31 у Києві

За відповідне рішення проголосували 75 депутатів. Виконавчий орган має три місяці, щоб розробити положення про порядок створення нових муралів, написала посадовиця.

Передумови рішення про тимчасову заборону

Ставлення до стінописів серед містян загострилося через скандал з художницею Євгенією Фуллен. Раніше вона створювала мурал нібито з героями твору Віктора Гюго "Собор Паризької Богоматері". Пара, що обіймається, за словами авторки, символізувала вдячність Франції за їхню військову підтримку.

Мешканці обурилися, коли вона почала наносити зображення на історичну будівлю 1903 року за адресою Січових Стрільців, 31. Жителі викликали поліцію і зупинили роботи. Тоді Департамент охорони культурної спадщини КМДА зобов’язав її стерти стінопис за власний кошт.

Реакція місцевого населення на стінопис Євгенії Фуллен на фасаді Хореографічної школи №1. Фото: Євгенія Кулеба у Facebook

Після цього випадку опублікували петицію про призупинення створення нових муралів у столиці, а також про створення прозорого механізму затвердження ескізів.

Акт про адміністративне порушення не зупинив художницю, згодом вона почала малювати ескіз тієї ж картини на іншому будинку – модерністській будівлі українського архітектора Едуарда Більського. Роботи також вдалося зупинити через вчасний публічний розголос активістів.

Читайте також: Муралізація міського простору як заліковування травми. Чи дає вона зцілення

Реклама:

Головне сьогодні