У Києво-Печерській лаврі показали повернене "скіфське золото". ФОТО

Дмитро Ларін Анастасія Большакова — 28 листопада 2023, 14:45

У Скарбниці Національного музею історії України презентували артефакти з колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря". З 2014 року так зване "Скіфське золото" знаходилося в Музеї Алларда Пірсона у Нідерландах.

До моменту деокупації Криму "Скіфське золото" тимчасово зберігатиметься у Скарбниці, що розташована на території Києво-Печерської лаври. Проте у МКІП не повідомляють, чи це відповідає вимогам воєнного часу. Адже до того в Міністерстві заявляли, що усі цінності з київських музеїв евакуйовані.

Захід на території Києво-Печерської лаври відкривав виконувач обов’язків Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Він подякував дипломатам, юристам, культурним діячам та правоохоронцям, які долучилися до повернення артефактів.

"Вдячні світовій спільноті, яка солідарна з Україною. Дякую всім причетним до цієї місії – повернення української культури. Дякую МЗС, Міністерству юстиції, Посольству Королівства Нідерланди в Україні, СБУ, усім, хто був в єдиній команді, яка працювала на результат. Повернення колекції, яка по праву належить Україні, має стати початком повернення викрадених росією артефактів та частиною майбутньої репарації країниагресора", – сказав Карандєєв.

На презентації були Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол.

Читайте також: Кримська перемога: що означає для України кінцеве рішення суду щодо "скіфського золота" і хто допоміг його повернути

Еміне Джапарова та Ростислав Карандєєв відкривають один бокс зі "Скіфським золотом". Фото: Дмитро Ларін

Еміне Джапарова наголосила, що українська делегація гідно проявила себе на судових засіданнях і врешті рішення суду було на боці України.

Разом з працівниками Музею історії України вони відкрили один з боксів, в якому перебувала частина експонатів.

Фото: Дмитро Ларін

"Національне культурне надбання повернулося до свого власника. Україна з 2014 року тримає фронт оборони та здійснює наступ на юридичному фронті. Ця справа, це рішення – знакове з точки зору встановлення юридичних фактів. Попри абсурдність доводів росії, був встановлений факт того, що росія хотіла встановити те, що суверенітет України не поширюється на території України. В результаті ми маємо рішення, яке свідчить, що Крим – це Україна. Завдяки спільній роботі усіх органів, ми домоглися рішення на нашу користь. Щира вдячність Нідерландам за послідовну підтримку України", – сказала Ірина Мудра.

Який вигляд мають бокси. Фото: Дмитро Ларін

Повернення експонатів з Нідерландів

Раніше Національний музей історії України повідомив, що частину артефактів з виставки "Крим: золото й таємниці Чорного моря" повернули до України.

У колекції представлені 565 предметів, які близько 10 років перебували у Музеї Алларда Пірсона.

Фото: Дмитро Ларін

Виставку "Крим: золото й таємниці Чорного моря" відкрили 2013 року у Боннському державному музеї. Її створив Український Інститут археології НАН у співпраці з Інститутом прадавньої історії Боннського університету. Свої колекції зокрема представили чотири кримські музеї: Центральний музей Тавриди, Керченський історико-культурний заповідник, Національний заповідник Херсонес Таврійський та Бахчисарайський історико-культурного заповідник.

Фото: Дмитро Ларін

Після Бону виставка експонувалася в Амстердамі із січня 2014 року і тривала до розпочатої Росією окупації Криму. Частину експонатів, що належали "материковій" частині України відправили назад, а експонати з кримських музеїв, які вже на той час опинились в окупації, затримали. Керівництво кримських музеїв затребувало передати їхні експонати саме до окупованого півострова.

З того часу точилися судові баталії, лише 9 червня 2023 року Верховний Суд Нідерландів виніс остаточне рішення -- повернути експонати в Україну і сплатити 111689 євро за утримання колекції. 22 листопада 2023 року Музей Алларда Пірсона скасував борг України.

Фото: Дмитро Ларін

"Україна має законний інтерес у захисті своєї культурної спадщини, тому Окружний суд Амстердама застосував правові норми Гаазької конвенції та Конвенції ЮНЕСКО. І ось ми тут. Кримські скарби безперешкодно повернуті в Україну. Сподіваюсь, що в осяжному майбутньому артефакти повернуться в український Крим", -- зазначив на презентації експонатів у Києво-Печерській лаврі Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол.

Читайте також: "Скіфське золото" повернулося до України. ФОТО

Реклама:

Головне сьогодні