Нідерландський музей скасував борг України за зберігання "скіфського золота"

Марія Кабацій — 22 листопада 2023, 10:10

Археологічний музей Амстердамського університету – Музей Алларда Пірсона – скасував борг України за зберігання "скіфського золота" з 2014 року. Раніше повідомлялося, що щоб повернути предмети культурної спадщини, Україні доведеться заплатити майже 100 тис. євро.

Про скасування боргу та повернення музейних предметів з чотирьох кримських музейних установ домовилися Міністерство культури та інформаційної політики та музей Пірсона.

Документ про це підписали виконувач обов'язків міністра культури Ростислав Карандєєв та виконувач обовʼязків директора університетської бібліотеки Амстердамського університету доктор Фред Вірмен.

У МКІП нагадали, що музейні предмети включають колекції Кримських республіканських установ "Центральний музей Тавриди", "Керченський історико-культурний заповідник", "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" та Національного заповідника "Херсонес Таврійський". З 2014 року вони експонувалися на виставці у Нідерландах "Крим – золотий острів у Чорному морі".

"Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як "скіфське золото", додому в Україну", – зазначив Карандєєв.

Карандєєв з підписаним документом

У 2013 у Боннському державному музеї LVR-Landes відкрили виставку "Крим - Золотий острів у Чорному морі". Її створив Український Інститут археології НАН у співпраці з Інститутом прадавньої історії Боннського університету. Для виставки надали свої колекції чотири кримські музеї та столичний Музей історії України.

У січні 2014 року виставку спакували і перевезли з Бонна до Амстердама в приватний музей Алларда Пірсона, де виставка продовжилась. Поки її показували в Нідерландах, Росія окупувала Крим. Тож по завершенні виставки постало питання, куди надсилати експонати: до Києва, чи в окупований Крим.

Фото з каталогу виставки

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", однак у січні 2017 року кримські музеї почали процес оскарження рішення. Суд в Амстердамі в 2021 році ухвалив рішення на користь України.

Верховний суд Нідерландів виніс остаточне рішення у цій справі 9 червня 2023 року на користь України.

Читайте також: Кримська перемога: що означає для України кінцеве рішення суду щодо "скіфського золота"

Реклама:

Головне сьогодні