Смерть принцеси Діани, пригоди пияки та Годзилла: серіали, які не варто пропускати

Смерть принцеси Діани, пригоди пияки та Годзилла: серіали, які не варто пропускати

Реальне і вигадане у поєднанні – або вигадане на основі реальності – головна ознака нового переліку 7 кращих серіалів на холодні грудневі вечори.

Ідею "Блакитноокого самурая" його творчиня взяла з фільму Барбари Стрейзенд "Ентль" про євреїв-ашкеназі. Новий сезон "Корони" лише інтерпретує справжнє життя королеви Британії та смерть принцеси Діани. Кожен сезон "Фарго", не зважаючи на карколомність і неймовірність, побудований на реальних подіях, як стверджують творці у першому ж кадрі серіалу. Біографічним є "Бер’є", на основі правдивого суду зроблений "Німецький дім", прихований і страшний бік Варшави показують у "Зворотному зв’язку". І лише "Монарх" про монстрів з породи Годзилли очевидно фантастичний... Хоча випробування атомної бомби посеред ХХ сторіччя точно були реальними.

Приємного перегляду!

Блакитноокий самурай (Blue Eye Samuray)

Показ: Netflix, США

Серіал для тих, хто любить анімацію і Японію, але не обов’язково аніме. Хто любить жанр екшн, змішаний з історичним, пригодницьким і драматичним. Хто воліє слідкувати за історіями довгими, довжиною в життя, і без закінчення, бо у фіналі 8–ї серії є крючок для подальших пригод. "Блакитноокий самурай" унікальний в тому сенсі, що не тільки має це все, він – бездоганно виконаний на всіх етапах, від історії до її втілення, і в кожній деталі, чи це виготовлення меча, чи бризки крові на стіні.

Історія помсти, розгорнутої наприкінці XIX сторіччя в Японії однією зневаженою напівкровкою, має епічний розмах, героїчний зміст і безкомпромісність фіналу. І помста втілюється жорстко і прекрасно, чому завдячуємо славетній французькій студії Blue Spirit Animation ("Життя Кабачка", "Ернест і Селестіна"), вправному сценаристу Майклу Гріну ("Логан. Росомаха", "Той, що біжить по лезу 2049") та його дружині Ембер Ноізумі, ініціаторці проекту і так само напівкровці японсько-американської крові. Щоб ще підняти планку, можна зазначити – на IMDB рейтинг у нього 9 з 10.

Зворотній зв’язок (Informacja zwrotna)

Показ: Netflix, Польща

Чоловік прокидається після дикого запою. Але проблема в тому, що він вже 2 роки як зав’язав. Чому він напився? І більше – це треба згадати, бо він є останнім, з ким говорив його старший син, програміст, після чого – зник.

Історія "Зворотного зв’язку" – це карколомна кримінальна, драматична і чорнокомедійна історія колись модної зірки рок-сцени Варшави Марчіна Каніа (Аркадіуш Якубік), історія спитої зірки, чия кар’єра давно в минулому. Його пияцтво зруйнувало і його кар’єру, і його шлюб. Діти його тепер зневажають, та байдуже, бо на кону життя його дитини.

Разом з героєм глядач пускається берега, рухаючись польськими шинками, клубами, поліцією, СТО, хатами кримінальників і бізнесменів, що, очевидячки, є однимі тим самим... Це вже далеко не перший польський серіал з головним героєм пияком і вештанням варшавськимитемними колами, показуючи сміливість творців-викривників і похмурість столиці Польщі. Ідеально в цьому сенсі стоїть Якубік, актор з рисами на межі між серйозністю і комічністю, тож чорний гумор і реальність – це його коктейль.

Читайте також: Польський кінофестиваль "Ukraina!" оголосив переможців. Хто отримав відзнаки

Німецький дім (Deutsches Haus)

Показ: Disney+, Німеччина

Якщо "Німецький дім" – кіно про суд у справі масових вбивств і катувань – порівнювати з фільмом "Аргентина,1985", то 5-серійний "...дім" – кращий. Хоч мова формально йде не про Латинську Америку, а про Європу – Франкфурт 1963–го року, коли відбулося 3-місячне судове засідання щодо нацистських офіцерів, дотичних до кошмару Освенцима 1942–1944 років. Справа в драматургії і нюансах, і в головний персонажах серіалу, ніби і звичайних німцях, спокійних і порядних, які приховують те, що були або катами, або жертвами...

Дівчину виривають з домашньої вечері, куди прийшов її наречений, і лише для того, щоб вона переклала свідчення одного поляка про незрозумілі їй справи в концтаборі 20-річної давнини. Не надто досвідчена, вона плутає "полонені" з "гостями", а "газ" – зі "світлом". Та зрештою розуміє – йдеться про геноцид. І шок її пробуджує. До відповідальності. За те, щоб стати перекладачкою на суді. Щоб відмовити чоловікові, який хоче вирішувати за неї. За те, щоб вибачитися за всіх німців перед жертвами... Безпрецедентний серіал в цій темі.

Монарх: Спадок монстрів (Monarch Legacy of Monsters)

Показ: AppleTV+, США

Схоже, намагання творців всесвіту Годзилли, Кінг Конга та решти гігантських монстрів поєднати героїв і розширити їх ареал найкращим чином втілилося саме у вигляді серіалу, задуманого лише для підтримки фільмів-блокбастерів. Пояснюючи як все почалося, "Монарх" нарешті, після провалу фільмів, розкрив адекватну історію, зрозумілу з точки змісту і цікаву з точки зору форми.

Поневіряння зведених дітей японського дослідника Такехіро Гіра (Хіроші Ранда) поєднали одразу три жанри – сімейну драму, пригоди з елементами гумору та кайдзю. Пірнання історії в минуле, до випробувань атомної бомби на атолі Бікіні в 50-х роках ХХ сторіччя, і виокремлення героя з того часу, дає "Монарху" правильну, успішно випробувану на глядачеві стезю в стилі Індіани Джонс.

І тут дуже вдалою є ідея залучення родини Расселів: молодого героя, з 50–х, грає Вайет Рассел, а його дорослого, з нашого часу, грає батько Вайета, Курт Рассел. Словом, перегук часів, героїв та епізодів з самих фільмів про монстрів вийшов збалансованим і послідовним. 10 серій серіалу розтягнуться до 12-го січня 2024 року.

Корона–6 (The Crown)

Показ:Netflix, Велика Британія

Надмірна критики нового, фінального сезону "Корони" пустопорожня. І головним чином тому, що серіал є художнім, а не документальним твором. І розбіжності уяви творців з дійсністю, чи тим паче її втілення на екрані, закономірні в силу інтерпретації, якою і є будь-який твір, опертий на реальні події. А сила втілення 6-го сезон "Корони" – принаймні, перші 4 серії, випущені в листопаді, – аж ніяк не поступається попереднім сезонам.

Хіба що сюжетно він є більш "вузьким", будучи зосередженим на стосунках принцеси Діани та її супутника Доді аль-Файєда, лише відхиляючись на короткі погляди в середину родини королеви. А через ці погляди ми бачимо неприємні речі – холодність і монаршу зверхність, навіть в час народного трауру за Діаною, загиблою в Парижі через ДТП. Що не заважає, ба більше – дозволяє, виконавиці ролі, Імельді Стентон, показати свій талант – проявити віковічну несхожість королеви та її підданих, і, таким чином, недоречність в наш час існування інституту корони. Високий клас!

Фарго–5 (Fargo)

Показ: FX/Hulu, США

Черговий сезон колись дотепно придуманого концепту братами Коєнами дає нам нового героя – домогосподарку Дороті у віддаленому американському містечку (прекрасне виконання ролі Джуною Темпл ("Тед Лассо")). На вигляд тендітна й тиха, вона здатна завалити електрошокером занадто різкого поліцейського і вирубити лопатою невідомого вбивцю з автоматом.

Інтрига будується на питаннях – "хто ж вона така?", "хто її замовив?" і "що буде далі робити вирублений лопатою вбивця, коли очуняє?". Тиха вода, яка греблю рве, проявила себе, як концепт, ще в 1-му сезоні, з тих пір різні бандити, кілери і мафія не можуть собі ради дати з такими от "тихими", щоразу за допомогою шоураннера, сценариста і режисера Ноа Гоулі ("Легіон") влаштовуючи ледь не війну на виживання. Цього разу на сцену виходить влада з амбіціями бога у виконанні Джона Гемма ("Божевільні").Справжнє шоу, настільки все ефектно, серйозна драматургія з використанням чорного гумору і навіть абсурдизму – це "Фарго", серіал з рейтингом 8,9 з 10.

Бер’є (Börje – The Journey of a Legend)

Показ: Viaplay, Швеція

"Бер’є" – приємний виняток з правил спортивних серіалів, в масі своїй про футбол, баскетбол чи "Формулу 1". Хто зі старшого покоління, той мусить пригадати цього хокеїста, ім’я якого винесене в назву – Бер'є Сальмінга, гравця канадського клубу "Торонто Мейпл-Ліфс" і незмінного члена збірної Швеції.

6 серій серіалу розповідають про його становлення як чоловіка і спортсмена, а вирватися за межі родини без віри в нього, за межі маленького містечка без перспектив – це шлях сильних духом. Маємо грамотне поєднання особистого і професійного, з виокремленням здатності героя бути спокійним в житті і вибуховим у грі, тримати удар суперника, але довго не могти вивчити англійську, через що він, погодившись переїхати в Канаду, не розумів жодного слова тренера і просто грав в хокей.

Треба віддати належне і постановці, бо актори справді вміють ганяти шайбу, і, здається, мутузити один одного також, автентично передаючи на майданчику всі аспекти хокею. Певно, виконавець ролі Бер’є, Вальтер Скарсгард, отримав у спадок від батька, Стеллана, талант чудово перевтілюватися.

І як завжди в наших оглядах – добавка для тих, хто дочитав до кінця. Кому не вистачило зазначених 7 кращих серіалів, пропонуємо ті, які не влізли суто фізично. Наприклад, любителям аніме однозначно і відповідально є сенс запропонувати два виняткові серіали, рівень яких в ідейному плані перевищує рівень більшості – японські "Онімуша" (Onimusha) і "Плутон" (Pluto). Любителям біографічних серіалів добре порадити британський міні–серіал "Арчі" (Archie) про Кері Ґранта, любителям документального кіно – американо–британський "Браун. Неймовірна історія Формули–1" (Brawn: The Impossible Formula 1 Story) про далекі 2008–2009–й роки і становлення команди Brawn з Кеану Рівзом в якості інтерв’юера. І на сам кінець радимо подивитися іспанську містику з комедійними моментами "З іншого боку" (El otro lado).

Читайте також: Корейський істерн, трилер про "стокгольмський синдром" та спіноф "Джона Віка": найкращі серіали жовтня

Реклама:

Головне сьогодні