Фінансування театрів у Харкові наступного року скоротиться вдвічі – ОВА

Анастасія Большакова — 27 грудня 2023, 13:57

У вівторок, 26 грудня, голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов під час пресконференції розповів про можливе відновлення роботи комунальних закладів культури, але зі скороченням бюджету вдвічі.

Про це повідомило Укрінформ.

Читайте УП.Культура у Telegram

Загальний бюджет на 2024 рік складає 4,9 млн грн. На забезпечення закладів культури, зокрема – театрів та філармонії, виділять 50 млн гривень, проти 100 млн грн торік.

"Розуміємо, що сфера культури у нас була збитковою, і з обласного бюджету ми дофінансовували або на заробітні плати, або на комунальні послуги. Ця цифра минулого року склала до 100 млн грн. Цього року ми передбачили на цей напрямок близько 50 млн. Тобто на 50% менше. Звісно, маємо подумати щодо можливої оптимізації, можливого перегляду роботи цих закладів та установ", – зазначив Синєгубов.

"Колективи сам на сам ніхто з цією ситуацією не залишить", Олег Синєгубов. Фото: скриншот.

Зараз уже створюють можливі алгоритми для того, щоб культурні заклади могли відновити діяльність у 2024 році. Голова Харківської ОВА запевнив, що адміністрація радитиметься із установами стосовно оптимізації роботи.

"Ми комунікували з нашою обласною філармонією, і була пропозиція дозволити проводити концерти для 50 осіб. Це, повірте, філармонію не врятує, тому що там оркестр має близько 100 осіб, він не може фінансово вигідно давати концерт для 50 осіб. Тому будемо розглядати інші варіанти", – додав Синєгубов.

Реакція театральної спільноти

Харківське онлайн-медіа "Накипіло" зібрало реакції представників місцевої театральної спільноти стосовно рішення Харківської ОВА.

Зокрема, висловилася викладачка сценічної мови у Харківському національному університеті мистецтв імені І.П.Котляревського та акторка театру "Арабески" Наталія Цимбал. Вона зазначила, що фінансування культури завжди було збитковим:

"Культура завжди була збитковою і за рідкісним виключенням культурні заклади можуть самоокуповуватися, бо це культура! Має бути культурна політика в країні, регіоні, місті! В неї треба вкладати, щоб не було більше подібних війн".

Одна з вистав Харківського державного театру ім. Т. Г. Шевченка "Березіль". Фото: Харківський театр ім. Шевченка "Березіль"

Акторка Харківського театру ім. Шевченка Владлена Святаш розповіла, що заробітна плата працівника театру складає близько 8,6 тис. гривень. Ще більше скорочення театрали собі не уявляють. Цю ж думку підтримала режисерка Харківського театру ляльок Оксана Дмітрієва.

Відреагували й колеги з недержавних театрів, а також дієвці культурної сфери.

"По-перше, збиткові заклади культури є нормою в усьому світі, бо це культура. Тому існує державна фінансова підтримка. А по-друге, я нагадаю, що харківські театри вже півроку не можуть працювати у своїх приміщеннях через заборону місцевої влади "збирати більше 50 глядачів"... Який же це абсурд", – прокоментував актор харківського театру "Нафта" Микола Набока.

"Зараз, як ніколи, час підтримки і збереження одне одного, а замість цього – харківські управлінці не лише знищують можливість далі робити культуру, але й забирають базові потреби у митців і культурних дієвців", – додала експертка Українського куьтурного фонду та викладачка ЛНУ імені Івана Франка Вікторія Швидко.

Про діяльність харківських комунальних театрів у час війни

Ще в листопаді Харківська облрада планувала змінити формат роботи в обласних театрах, впровадивши покази вистав онлайн. Тоді ця заява також обурила театральну спільноту.

Весною 2023 року, згідно з рішенням департаменту культури та туризму Харківської ОВА, заборонили проводити масові заходи в приміщеннях театрів, концертних установ, філармоній, клубів, музеїв, бібліотек та на відкритому просторі, якщо кількість глядачів перевищує 50 осіб. Причиною стали постійні обстріли і відсутність укриттів. Цю заборону впровадили до кінця воєнного стану.

Вистава у дворику Харківського лялькового театру. Фото: Харківський театр ляльок ім. В.Афанасьєва

Лише 16 об’єктів області ввійшли до переліку місць, облаштованих укриттями для безпеки глядачів та працівників. Серед них метрополітен, "ЄрміловЦентр" та мала зала ХНАТОБу. Повний список не розголошують.

Тоді Харківські театри почали масово призупиняти та переносити свої вистави. Дехто намагався проводити виступи на дозволених майданчиках: Харківський драматичний театр показав прем’єру вистави у Театрально-концертному центрі, театр ляльок Афанасьєва провів захід на відкритому просторі – у внутрішньому дворику театру.

Читайте також: Харківські театри переводять в онлайн, бо укриттів так і нема

Реклама:

Головне сьогодні