Нацрада закликала Disney додати нагородження "20 днів у Маріуполі" в міжнародну трансляцію Оскара

Анастасія Большакова — 13 березня, 11:10
Нацрада закликала Disney додати нагородження 20 днів у Маріуполі в міжнародну трансляцію Оскара
Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"
Кіноріум

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулась до керівництва компанії Disney з проханням повернути нагородження "20 днів у Маріуполі" в ліцензовану трансляцію премії. Лист опублікували на сайті Нацради.

Сьогодні всі демократії світу підтримують будь-яку можливість протистояти воєнній агресії, що загрожує мирному світовому порядку. У цей момент ваш персонал ухвалює видалити частину церемонії, де журналісти отримують нагороду за повнометражну документальну стрічку, яка розповідає про жахи й нелюдську жорстокість війни!”, – наголосили представники Нацради.

У зверненні зазначили, що не вірять у політичну вмотивованість цього рішення. Проте проблемою лишається те, що звернення Мстислава Чернова зі сцени "Оскар" не зможуть побачити глядачі багатьох країн Східної півкулі та люди, що переглядатимуть церемонію в записі.

Команда кінострічки на сцені премії Оскар
Команда кінострічки на сцені премії "Оскар"
PATRICK T. FALLON via Getty Images

"Відтак ми звертаємося з проханням створити і розповсюдити серед мовників оновлену міжнародну версію, в якій буде збережено фрагмент з номінацією "Best Documentary Feature", – підсумували у зверненні.

Кадр з фільму 20 днів у Маріуполі
Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

Також Нацрада нагадала, що висловлює "неймовірну вдячність за підтримку боротьби України". Адже 10 березня 2022 року The Walt Disney Company зупинила всі свої бізнеси в Росії у відповідь на воєнну агресію щодо України.

"20 днів у Маріуполі" на премії Оскар

Нагородження фільму "20 днів у Маріуполі" не включили в скорочену міжнародну телеверсію церемонії "Оскар". Вона триває 90 хв − окремі категорії та частини шоу не змогли включити в неї через часові обмеження. У Disney Entertainment пояснили, що вибір номінацій для скороченої версії визначили ще кілька тижнів тому під час процесу планування трансляції церемонії.

Трейлер фільму "20 днів у Маріуполі"

В ніч з 10 на 11 березня стрічка отримала статуетку в категорії “Найкращий документальний фільм”, чим здобула перший в історії України "Оскар".

Кадр з фільму 20 днів у Маріуполі
Кадр з фільму "20 днів у Маріуполі"

Це перший український Оскар в історії. Але я хотів би ніколи не робити цей фільм, не виходити на цю сцену, і хотів би, щоб Росія не нападала на Україну. Якби я міг обміняти нагороду на те, щоб Росія не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч моїх співвітчизників…”, – зі сцени звернувся до глядачів режисер Мстислав Чернов.

Документальну стрічку змонтували на основі матеріалів, які Чернов з командою фотокореспондентів Associated Press зняли в обложеному росіянами Маріуполі та відправляли в світові ЗМІ, розповідаючи про страшні події в місті: загибель дітей та дорослих, створення масових могил, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини.

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні минулого року – вона зібрала 500 тис. грн тільки за перший вікенд прокату.

Реклама:

Головне сьогодні