Розквіту потрібна сталість: розвиток українських книгарень в рейтингу видавництва "Лабораторія"

Дмитро Ларін
Розквіту потрібна сталість: розвиток українських книгарень в рейтингу видавництва Лабораторія
Дмитро Ларін

З початку повномасштабної війни в Україні відкрилося чимало нових книгарень – надзвичайно позитивний тренд для ринку і, можна сказати, символічний промінь надії в реаліях життя під час війни. Чому книгарня – дуже важлива ланка в індустрії? Бо вона виховує нового читача. Книжка – емоційна покупка, і коли людина зустрічається з книжкою у гарній книгарні — з’являється імпульс покупки. Аналогія — кава, яку ми споживаємо через звичку, що сформувалась її доступністю.

Окреме задоволення бачити, як книгарні виходять за межі звичного (а часто – і стереотипного) формату: більшість з них стають справжніми культурними хабами зі своїми клубами, спільнотами і заходами на будь-який смак, а асортимент не обмежується самими лише книжками (зустрітися на каву/сніданок і пошукати що б почитати більше не потребує пошуку окремих закладів, все можна в одному місці зробити. Нещодавно бачив у книгарні людину з собачкою і планшетом, яка дивилась ютуб і пила каву. Можливо, концепція звичайного книжкового магазину поступово йде в історію, натомість книгарня може стати серйозним конкурентом навіть популярним кав’ярням.

Для прикладу – на початку року в самому центрі Києва відкрилася нова велика книгарня Сенс: три поверхи аж на 1500 квадратів. Величезна подія, надто у час війни. За трафіком Сенс може нині зрівнятись з МакДональдсом, який тут навпроти, через той самий Хрещатик. За перші 2 тижні роботи Сенс не лише увірвалася в топ 20 книгарень за продажами книг Лабораторії, а й взяла першість – з неймовірною долею 26,01%. Для порівняння – за січень першою у такому "чемпіонаті" Лабораторії була Readeat на Антоновича з результатом 19,38%.

У першій трійці впевнено тримається Book.ua, яку в листопаді в шикарному місці на Золотих Воротах відкрив Іван Богдан колишній директор одного із великих книжкових онлайн магазинів. У лютому доля книгарні у рейтингу продажів Лабораторії склала 11,90%. Наступною у турнірній таблиці йде львівська Книгарня Є з проспекту Свободи (8,13%). Із не-столичних також у списку є Тернопіль (Книгарня Є, 2,69%), Луцьк (Книгарня Є, 2,42%), Хмельницький (Книгарня Є, 2,29%), Івано-Франківськ (Книгарня Є, 1,88% і Vivat, 1,71%), Чернівці (Книгарня Є, 1,48%) і Харків (Vivat, 1,24%). На жаль, у формуванні рейтингу нам не вистачає даних по деяким іншим містам України - таблиця буде оновлюватись щомісячно, тому робити фінальні висновки щодо рівня читання різних областей – не варто. А от про збільшення кількості книгарень по країні говорити варто, адже чим більше книгарень, тим більше контактів із книжкою у людини, а відповідно – і покупок, а потім і прочитань і поширення знань по суспільству.

У лютому кількість київських книгарень у рейтингу зменшилась з 10 до 9, порівнюючи з січнем. Цікаво спостерігати, як ідуть справи у книгарень в одному кварталі Києва, що знаходяться зовсім поруч: Книжковий Лев на Межигірській і Книгарня Є на Спаській – обидві поруч з метро Контрактова площа. Але Книжковий Лев випереджає на соті відсотка Книгарню Є, попри більш прохідне місце локації останньої. Робота з аудиторією важлива.

З’являються й більш "нішеві" книгарні – як Плекай, Збірка, Readellion чи Місто. Такі книгарні формують свої спільноти і розвивають читання.

Але не все так позитивно, як може здаватись: протриматись на довгій дистанції й закріпитись в центрі Києва з орендою на тому ж Хрещатику – справа не з легких. Ба більше, після десятків років російської експансії книжкового ринку, асортименту на книгарню в 1500 квадратних метрів візуально недостатньо. І англомовна книжка тут не врятує — ми поки мало читаємо в оригіналі, за статистикою продажів це — 5-7% від обороту книгарні. Видавництвам і авторам потрібні роки і ресурси на заповнення різносторонніх літературних ніш – процес вже запущений, прогрес помітний, але роботи ще багато.

Книжці важко конкурувати за увагу і час споживача, адже на іншому боці велика кількість найрізноманітнішого контенту – від стрімінгових платформ, кіно і серіалів до освітніх курсів чи тематичних подкастів. Але, як показує практика, ця конкуренція можлива, книжка не лишиться в минулому – зокрема завдяки прогресуючим у всьому книгарням. І памʼятайте одну важливу деталь. Це все завдяки вам. Бо саме ви читаєте, купуєте, даруєте книги і таким чином підтримуєте розвиток екосистеми знань.

Антон Мартинов, власник видавництва "Лабораторія" та сервісу Librarius

Публікації в рубриці "Погляд" не є редакційними статтями і відображають винятково точку зору автора.

Реклама:

Головне сьогодні