Українські піаністка та скрипалька отримали відзнаки Global Music Awards

Марія Кабацій — 1 липня, 16:57
Українські піаністка та скрипалька отримали відзнаки Global Music Awards
Areti-Ioanna Spanomarkou / Facebook

Українська піаністка Наталя Пасічник здобула золоту медаль Global Music Awards в категорії "Класична музика" за запис музики Йоганна Себастьяна Баха в новій інтерпретації. Срібну медаль цього ж конкурсу отримала українська скрипалька Наталія Гордєєва.

Наталія Пасічник – лауреатка міжнародних конкурсів піаністів, одна з провідних піаністок Європи. Найбільший шведський журнал класичної музики OPUS magazine двічі (у 2014 та 2022 роках) включав її до списку найвпливовіших культурних діячів Швеції. У 2014 році заснувала Український інститут у Швеції. Відтоді значну частину своїх гонорарів спрямовує на його діяльність.

Піаністка Наталія Пасічник
Наталія Пасічник
ВІДЕО ДНЯ

Пасічник відзначили за проєкт "Переосмислення "Добре темперованого клавіру". Першим концертним виконанням вибраних творів став виступ піаністки та Calmus Ensemble на головній музичній сцені Швеції, в Королівському концертному холі 24 квітня 2024 року, на відкритті "Європейського фестивалю: Українська весна".

"Для мене ця нагорода є дуже важливою, тому що, крім того, що вона охоплює дуже багато країн, її дають виключно базуючись на якості, а не на цифрах продажу, як багато інших призів. Тому, звичайно, мені дуже приємно. Для моєї може трохи радикальної для світу класичних піаністів інтерпретації цього дуже відомого твору я надихнулася теорією українського музикознавця Болеслава Яворського, тому можна сміливо сказати, що це українська інтерпретація цього культового твору. Експериментуючи з переплетенням мотивів, створюючи свого роду музичний колаж, я хотіла показати своє розуміння цього твору, керуючись твердженням Баха про те, що кінцева мета музики – прославляти Бога та омолоджувати дух. Віра Баха породила його музику, і я дуже сподіваюся, що ця музика, у свою чергу, може породити віру, яка потрібна в наш час як ніколи", – прокоментувала перемогу Пасічник.

Виступ Наталії Пасічник
Виступ Пасічник на відкритті “Європейського фестивалю: Українська весна”

Раніше альбом "Переосмислюючи "Добре темперований клавір" було названо найкращим релізом 2024 року за версією американського радіо WRTI. "Українсько-шведська піаністка Наталя Пасічник пропонує два бачення "Добре темперованого клавіру Баха": перше – традиційне, спритне та впевнене прочитання 24 прелюдій і фуг, що містяться в першій книзі основного клавішного шедевру Баха. Другий – радикальний, заснований на теорії українського музикознавця Болеслава Яворського про те, що Бах задумав "Добре темперований клавір" як художню інтерпретацію образів і сюжетів Біблії", – писало про цей проєкт WRTI.

У списку цьогорічних переможців Global Music Awards є ще одна українка – скрипалька Наталія Гордєєва. Разом із композитором та піаністом Мортеном Йессеном вона отримала срібну медаль. Музикантів відзначили за альбом KYIV.

Наталія Гордєєва – випускниця Київської середньої спеціальної музичної школи імені Лисенка (клас заслуженої артистки України Ярослави Рівняк) та Національної музичної академії України імені Чайковського (клас Ярослави Рівняк).

З 2004 року стала викладачем "Високої школи музики Каяле" у Женеві. У 2014 року створила першу в Україні приватну музичну академію Music Arts Academy. У лютому 2023 року переїхала до Копенгагена, займається промоцією шукраїнської культури в Данії.

Скрипалька Наталія Гордєєва
Наталія Гордєєва

Global Music Awards – премія, заснована в США у 2011 роцi. Міжнародний музичний конкурс, що відзначає незалежних музикантів. Номінанти проходять багаторівневий процес оцінювання, включаючи вплив на слухача, технічну якість, унікальність і стиль. Суддівство першого рівня проводиться професіоналами Global Music. Конкурсні роботи, визнані потенційними золотими переможцями, надсилаються зовнішнім суддям для додаткового розгляду. Останнім кроком у процесі суддівства є повторний перегляд усіх записів, рекомендованих для отримання золотих, срібних і бронзових медалей, щоб забезпечити послідовність і високі стандарти в усіх категоріях суддівства.

Реклама:

Головне сьогодні