Друга хвиля свинячого грипу буде агресивнішою?

— 11 грудня 2009, 15:12

Про це заявив керівник Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні Ігор Поканевич, повідомляє прес-служба МОЗ.

За словами Поканевича, ВООЗ готова надати Україні обмежену кількість вакцини в якості гуманітарної допомоги, яка забезпечить 10% населення.

Повідомляється, що в Україні розповсюдження вірусу має стрімкий характер. За словами керівника бюро, незважаючи на те, що хвороба проходить у легкій формі, її відмінність від сезонного грипу полягає у тому, що хворіють та помирають люди віком до 50 років.

Водночас від звичайного грипу більше 90% смертельних випадків припадало на людей старше 55 років.

За прогнозами міжнародних фахівців, наступна хвиля захворювання очікується більш агресивною, а вплив пандемії буде вищим, ніж під час першої.

Поканевич також наголосив, що близько 40 країн вже почали процес вакцинації від грипу A/H1N1 Каліфорнія. Серед них - США, Австралія, Китай, Японія, Швеція, Бельгія, Велика Британія, Греція та інші.

У світі розподілено близько 80 млн. доз вакцин і близько 65 млн. людей вже провакциновані проти пандемічного грипу. До ВООЗ надійшла інформація з 16 країн стосовно власних спостережень та висновків, які зроблені за результатами вакцинації.

Повідомляється, що науковці дійшли висновку, що вакцина не була причиною смерті людей після щеплення проти грипу A/H1N1 Каліфорнія.

Так наприклад, у Китаї застосовано близько 11 млн. доз вакцини. Серед них було 15 важких випадків реакції на вакцинацію та 2 смерті. Результати розслідування засвідчили, що причиною смертей були хронічні захворювання, а не вакцини.

Серед найбільш поширених реакцій на інактивовані (неживі) вакцини фахівці називають місцеві реакції, почервоніння, на живі вакцини - нежить, закладений ніс. Серед щеплених також спостерігаються реакції у вигляді головного болю, болю у м'язах, підвищення температури. Названі реакції є достатньо нечисленними і минають протягом 48 годин.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні