Медики радять не курити на морозі та їсти калорійну їжу

— 15 грудня 2009, 17:16

Так, у столиці у суботу та неділю температура повітря вдень становитиме від -13 до -16 градусів морозу. Вночі до -22, -25. У регіонах теж буде морозно. Так, в Івано-Франківську цими вихідними буде до - 16 морозу, у Донецьку -14 (вдень).

Медики рекомендують у період сильних морозів відмовитися від куріння, їсти калорійну їжу і обов'язково носити шапки.

"Куріння треба припиняти, особливо на холодному повітрі, тому що два фактори ризику: холодне повітря і тютюн викликають глибокі пошкодження дихальних шляхів", - сказав "Інтерфаксу" у вівторок головний терапевт Росії Олександр Чучалін.

"На півночі у чоловіків, які палять, хвороби приходять на 10-15 років раніше, ніж у людей, що живуть в інших смугах, і тому вони рано стають інвалідами", - сказав він.

За словами головного терапевта Росії, однією з головних хвороб курців, які живуть на півночі, є емфізема легень, яка характеризується втратою еластичних властивостей легень, зменшенням кровообігу в них, а також супутнім виникненням важкої гіпертонії.

У продажу є навіть спеціальні рукавички для тих, хто хоче курити на морозі. Але медики не радять це робити. Фото www.etoday.ru
Причому особливо згубно куріння позначається на жінках, тому що вони більш чутливі до шкідливих властивостей тютюну, зауважив Чучалін.

Крім того, зазначив головний терапевт, в холод зростає активність вірусних захворювань.

"Однією з причин є щільніше скупчення людей, тісні контакти в громадському транспорті. Відтак похолодання супроводжуються зростанням кількості вірусних захворювань, які вражають верхні відділи дихальних шляхів", - сказав він.

Лікар радить у сильні морози правильно одягатися: обов'язково носити тепле взуття, головний убір, шарф. "Тобто все, що придумала цивілізація, потрібно використовувати для захисту від холодів", - сказав Олександр Чучалін.

Крім того, він рекомендував "їсти більше їжі, щоб переносити холод, особливо м'ясні продукти, рибу, жири, вершкове масло".

Особливу увагу в морози потрібно приділяти дітям.

"Треба обов'язково стежити за малюками, за немовлятами, щоб обмежити їхнє перебування на холодному повітрі, тому що вони особливо чутливі до морозу. Школярі також мають потребу в контролі, тому що дуже люблять похизуватись, особливо дівчатка-підлітки, які носять короткі курточки", - додав Чучалін.

Реклама:

Головне сьогодні